Voor je partner kies je. Je bent verliefd geworden op hem of haar en wilt je leven samen delen. Maar je krijgt er ook schoonfamilie bij. Je kunt geluk hebben, maar de kans is echter ook aanwezig dat je pech hebt. Dan heb je schoonfamilie of een schoonfamilielid met wie je totaal niet door één deur kunt. Het is zelfs zo dat één op de vier vrouwen een hekel heeft aan haar schoonmoeder. Wat doe je in dit geval? Tot in een bepaalde mate kun je ze ontlopen, maar met bepaalde dagen, zoals de feestdagen, kom je er meestal niet onderuit. Je moet samen zijn met je schoonfamilie. Hoe doe je dat op een fatsoenlijke manier? Hier zijn 10 tips om je schoonfamilie te overleven.
10. Verwacht niet dat ze zullen veranderen
Je schoonfamilie is wat het is, ze zijn wie ze zijn. Daar valt helaas niks aan te veranderen. Ze denken en gedragen zich op een bepaalde manier. En daar kun je geen controle op uitoefenen. Daar moet je het mee doen. Wel heb je controle op je eigen belevingswereld. Je kunt je het beste neer leggen bij het feit dat je deze schoonfamilie hebt gekregen en dat er (af en toe) contact is. Dat is helaas de eerste stap om je schoonfamilie te overleven, hoe zuur dat ook is. De volgende tips zijn strategieën om het contact dat je hebt zo draaglijk mogelijk te maken.
9. Ga op zoek naar overeenkomsten
Je zult het dus moeten doen met de minder leuke kanten van je schoonfamilie. Maar denk eens (heel diep) na. Zijn er alleen maar verschillen tussen jullie of zijn er ook overeenkomsten? Probeer je te richten op deze raakvlakken, op deze gedeelde interesses. Probeer gesprekken te creëren die over deze gezamenlijke interesses gaan. Misschien houdt je allebei van (een bepaalde) sport, reizen, tuinieren, koken of van klagen over hoge kosten. Het maakt niet uit wat het is, beide partijen praten er graag over. Als het (weer eens) over een onderwerp gaat waar jij het niet over wilt hebben (bijvoorbeeld over jouw werkeloosheid of jouw rol als ouder), begin dan snel over het andere onderwerp. Kun je echt geen overeenkomst verzinnen? Dan is er hier eentje die (bijna) altijd opgaat: De liefde voor jouw vriend(in)/ echtgenoot en hun familielid.
8. Doe gewoon normaal
Je hoeft niet overdreven aardig te doen, abnormaal spontaan of uitsloverig. Daar heb je waarschijnlijk ook geen zin in als je samen bent met mensen die je niet leuk vindt. Doe maar gewoon normaal. Wat is dat dan precies? Vriendelijk en beleefd. Ook kun je het beste gevoelige onderwerpen vermijden, zodat er geen ruzie ontstaat. Als jij aardig voor hen bent, is de kans groter dat zij ook aardig voor jou zijn. Ook al voelt het misschien als één groot toneelspel.
7. Vraag naar leuke dingen
Met de vraag: ‘Waarover ben jij op dit moment het meest enthousiast in jouw leven?’, krijg je altijd positieve antwoorden. Zo vermijdt je dat het uitdraait op minder gezellige onderwerpen. Ook al vind je het geklets van de ander niet zo boeiend, het voorkomt wel dat er een vervelend persoonlijk gesprek over jou ontstaat.
6. Ga helpen in de keuken
Ga naar de keuken en biedt daar jouw hulp aan. Dat wordt vast gewaardeerd en jij kunt je op deze manier mooi afsluiten van het (slechte) gezelschap. Als je bezig bent met koken, serveren of opruimen, dan hoef je geen lastige gesprekken aan te gaan. Worden er toch nog vragen aan je gesteld? Zeg dan iets van: ‘Ow sorry, ik ben even bezig hoor, dan kan ik niet zo goed praten.’ of ‘Ow, ik wilde net even naar de kamer gaan om te vragen of ze nog iets willen drinken.’ Er is altijd wel een slimme uitweg te verzinnen.
5. Drink niet teveel alcohol
Zelfcontrole wordt verlaagd als je alcohol drinkt. Hierdoor is de kans groter dat je emoties minder goed kunt reguleren. Dat is prima in een gezellige sfeer, maar minder positief in een gespannen sfeer. Dan kan het drinken van (te veel) alcohol ervoor zorgen dat je alles heel scherp ziet en daardoor een irritatie gemakkelijk(er) laat doorslaan in een woede uitbarsting. Maar alcohol werkt bij iedereen anders. Het kan zijn dat jij juist (een beetje veel) alcohol wel kunt gebruiken om het voor jezelf nog een beetje gezellig te maken. Als jij weet dat je hiermee niet je controle (compleet) verliest, ga vooral je gang!
4. Trek het je niet te persoonlijk aan
Met name vrouwen maken zich druk over omgangsstrubbelingen met schoonfamilie. Dat komt doordat zij over het algemeen gevoeliger zijn en (hierdoor) meer geneigd om zich dingen persoonlijk aan te trekken. Mannen hebben ook last van schoonfamilie, maar vaak in mindere mate, omdat ze minder gevoelig zijn en zich dingen minder persoonlijk aantrekken. Ze denken eerder iets van: ‘Nou ja, deze idioten zijn nu eenmaal de familie van mijn partner, dus daar zal ik het mee moeten doen.’ Ze plaatsen de schoonfamilie in een apart vakje, afgesloten van hun persoonlijke wereld en hebben er daardoor minder last van. Dat helpt.
3. Laat niet over je heen lopen
Waarschijnlijk heb je met heel veel dingen een probleem als het gaat om je schoonfamilie. Bij elk wissewasje er meteen iets van zeggen, is niet zo handig, dan ontstaat er waarschijnlijk continue ruzie. Maar zeg er wel iets van als bepaalde ergernissen steeds terugkeren, zoals een grapje over jouw gedrag, een vervelende manier van omgang met jouw kinderen of een feest dat telkens op hun manier moet worden gevierd. Probeer hierbij een goed moment uit te kiezen, blijf kalm, maar ook duidelijk en krachtig. Praat liever in de ‘Ik vind’ vorm, dan in de meer beschuldigende vorm ‘Jij bent’. Dat komt minder aanvallend aan bij een ander. Leg uit wat iets met jou doet, wat voor gevoel het jou geeft. De kans is groot dat jouw eerlijkheid de ander(en) overvalt, waardoor ze boos of verdrietig worden. Blijf in dat geval dapper en zet het gesprek voort. Ook al vallen jouw woorden niet in goede aarde. Ze weten er nu wel vanaf en ook van het feit dat jij niet over je heen laat lopen. Een volgende keer passen ze vast en zeker beter op wat ze doen.
2. Beperk het contact
Je bent niet verplicht om jouw schoonfamilie heel vaak te ontmoeten. Dat kan zo vaak als je wilt. Misschien kan jouw partner wat meer alleen met zijn/haar schoonfamilie afspreken. Sla uitnodigingen af en toe heel beleefd af. Verzin gewoon iets dat er echt nog moet gebeuren, zoals werk of een klusje in huis. Je kunt er voor kiezen om het beperkte contact met jouw schoonfamilie te bespreken: ‘Laten we eerlijk zijn, het gaat niet echt goed als we samen zijn, dus is het niet beter voor alle partijen om het bij de verjaardagen en/of feestdagen te houden?’
1. Neem afstand als je er té ernstig onder lijdt
Als de bovenstaande tips niet hebben geholpen om het contact met jouw schoonfamilie te overleven. Als jouw zelfvertrouwen of jouw relatie ernstig begint te lijden onder de bemoeienissen of beledigingen van jouw schoonfamilie, overweeg dan om afstand te nemen. Belangrijk hierbij is dat je je partner betrekt bij deze beslissing, wees daarbij heel duidelijk in waarom je geen andere uitweg meer ziet.