Een tuin is een heerlijke plek om tot rust te komen. Toch hebben de meeste mensen niet meer de tijd om de hele dag op hun knieën in de tuin te werken. Ook met het droger wordende klimaat is het belangrijk om aandacht te hebben voor hoe je jouw tuin indeelt. Wil je graag genieten met zo min mogelijk onderhoud te moeten verrichten?
Zo haal je het maximale plezier uit je tuin met minimum aan werk:
10. Bloempotten vermijden
Planten in potten hebben meer aandacht nodig, omdat ze niet met hun wortels de grond in kunnen groeien op zoek naar water en voedingsstoffen. Je zal extra water en voedingsstoffen moeten geven. Bovendien spoelen heel wat belangrijke mineralen en andere stoffen uit de potten weg, waardoor je met regelmaat de potgrond moet vervangen. Ook groeien planten soms zo hard dat ze een nieuwe pot nodig hebben. Dit kun je vermijden door zoveel mogelijk in de volle grond te planten.
9. Wintergroene bomen/hagen
Geen zin in het opruimen van afgevallen bladeren in de herfst? Kies dan zeker voor wintergroene beplanting. Naast het feit dat je minder werk hebt doordat je geen bladeren hoeft weg te halen, geniet je ook nog eens van groen in je tuin het hele jaar door. Kies je daarnaast ook nog eens voor een variant die je maar sporadisch hoeft te snoeien, dan betekent dit nog minder onderhoudswerken in je tuin.
8. Vermijd betegeling
Tegels lijken onderhoudsarm, maar schijn bedriegt. Op veel tegels zal na verloop van tijd groene aanslag ontstaan. Haal je dit niet weg? Dan zal je betegeling spiegelglad worden bij regenval of vrieskoude. Ook is het niet zo ideaal voor de waterhuishouding in je tuin. Wil je toch graag iets van steen in je tuin? Kies dan voor grint of kiezels. Dit zorgt ervoor dat water de grond in kan trekken. Hier profiteert de aanplanting in de rest van je tuin van.
7. Kunstgras
Echt gras vergt nogal wat verzorging om netjes bij te houden. In droge en hete zomers zal je om de paar dagen water moeten geven. Daarbij komt dan ook nog eens al het werk van het afrijden van je gras en afvoeren van het geknipte gras. Kunstgras is tegenwoordig zo goed van kwaliteit en beschikbaar met ecologische varianten, dat het niet van echt gras te onderscheiden is. Wel het plezier van een groen gazon, maar niet het werk.
6. Groeperen en overzicht creëren
Een groep van dezelfde planten verzorgen met watergeven, bijwerken of bemesten kost veel minder werk dat dat er overal verschillende planten staan. Een duidelijk plan kan overzicht en rust creëren in je tuin.
5. Bodembedekkers aanplanten
Waar bodembedekkers groeien, kan het zonlicht de grond moeilijker raken. Op die plaatsen kan dus ook geen onkruid groeien. Investeer dus in bodembedekkers om het onkruid wieden te beperken.
4. Aanpassen aan de warmte
Ons klimaat verandert, waardoor we steeds hetere en drogere zomers krijgen. Het is een goed idee om je tuin aan te passen op deze veranderingen. Je kiest het beste voor planten die tegen een stootje kunnen. Planten die goed tegen de warmte en droogte kunnen, besparen je werk. Je hoeft zo geen of weinig water bijgeven en hoeft geen beschutting tegen verbranding door de zon te creëren.
3. Wilde bloemenbollen
Bloembollen geven prachtige bloemen en daarmee kleur in je tuin. Sommige moet je telkens opgraven en terug uitplanten, nogal een werkje dus. Kies voor wilde bloembollen die zichzelf vermeerderen en het jaar erop terug zelf uitgroeien. Kies hierbij voor soorten die van nature hier voorkomen en die dus tegen de winters van hier kunnen. Plezier en kleur gegarandeerd!
2. Mulchen
Mulchen is het toedekken van de aarde met tuinresten zoals takjes en bladeren. Op die manier verbeter je de kwaliteit en textuur van je grond. Ook droogt je grond minder uit. Je hoeft dus minder water te geven en minder te bemesten. Maar ook krijgt onkruid geen kans om te groeien en hoef je minder tuinresten af te voeren.
1. Bloemenweide
Een bloemenweide is een manier om veel kleur in je tuin te krijgen. Je hebt er zeer weinig onderhoud aan. Het zaait namelijk zichzelf opnieuw uit en hoeft niet gesnoeid of bemest te worden. Ook is het erg goedkoop om aan te planten. En het grootste pluspunt: het helpt de bijen en vlinders.