Eerder deze week hebben we een voorspelling geplaatst welke voetballer de topscorer van het WK 2014 kan worden. Nu blikken we terug op de afgelopen tien WK’s om te kijken welke speler er toen het meeste inschoot, en de “Gouden Schoen” in ontvangst mocht nemen.

1974 – West Duitsland – Grzegorz Lato – 7 Doelpunten

Fußball-WM, VR Polen - Brasilien 1:0
foto: Bundesarchiv, Bild 183-N0706-0040 / Mittelstädt, Rainer / CC-BY-SA

De Poolse Grzegorz Lato heeft precies 100 interlands op zijn naam staan, waarin hij 45 keer heeft gescoord. Zeven hiervan scoorde hij op het WK van 1974 waarin Polen derde werd.

1978 – Argentinië – Mario Kempes – 6 Doelpunten

1978 was het jaar voor Mario “De Matador” Kempes. Hij mocht met zes doelpunten de Gouden Schoen van het WK 1978 in ontvangst nemen, en waarschijnlijk belangrijker, hij won met Argentinië het toernooi. Ook werd hij in dat jaar verkozen tot “Zuid-Amerikaans Voetballer van het Jaar”. Net als Nederland dat jaar tweede werd, werd ook Rob Rensenbrink tweede in de topscorers lijst met 5 doelpunten.

1982 – Spanje – Paolo Rossi – 6 Doelpunten

Hoewel Rossi door zijn schorsing twee jaar niet gespeeld had en slechts door het inkorten van zijn schorsing mee kon naar het WK werd dit toernooi het hoogtepunt uit zijn carrière. Italië won de titel, en hij werd met zes doelpunten de topscorer. Net als Mario Kempes won hij drie prijzen op één toernooi: kampioen, topscorer en beste speler. Hij werd dat jaar ook verkozen tot Europees voetballer van het jaar als Wereldvoetballer van het jaar.

1986 – Mexico – Gary Lineker – 6 Doelpunten

Ondanks dat Engeland al in de kwartfinales van het toernooi werden uitgeschakeld wist Gary Lineker zes maal te scoren. Het leverde hem een transfer op naar Barcelona.

1990 – Italië – Salvatore Schillaci – 6 Doelpunten

Salvatore “Totò” Schillaci had tot het WK 1990 nog geen wedstrijd voor het Italiaanse nationale elftal gespeeld. In de eerste wedstrijd mocht hij invallen voor Andrea Carnevale en scoorde gelijk het winnende doelpunt. Ook in de wedstrijden hierna bleef hij scoren, tot en met de verloren halve finale tegen het Argentinië van Maradonna. Na het WK had Schillaci veel fysieke problemen en heeft hij nooit meer het niveau gehaald van dat ene toernooi.

1994 – Amerika – Oleg Salenko & Hristo Stoichkov – 6 Doelpunten

stoichkov
Bij het WK in Amerika waren er twee spelers die de Gouden Schoen in ontvangst mochten nemen, de Rus Oleg Salenko en de Bulgaar Hristo Stoichkov. Opmerkelijk is dat Oleg Salenko vijf van zijn zes doelpunten scoorde in één wedstrijd (een record). Stoitsjkov, de balkunstenaar uit Bulgarije, bereikte met zijn land de halve finale, waarin ze door Italië werden uitgeschakeld. Hij werd dat jaar verkozen tot Europees voetballer van het jaar.

1998 – Frankrijk – Davor Šuker – 6 Doelpunten

Davor Šuker was een van de topspitsen van de jaren ’90. Hij speelde bij onder andere Dinamo Zagreb, Sevilla, Real Madrid en Arsenal. Een van de beste momenten uit zijn carrière is het WK in 1998. Met Kroatië werd hij derde, in zeven wedstrijden scoorde hij zes maal.

2002 – Zuid-Korea / Japan – Ronaldo – 8 Doelpunten

Ronaldo Luis Nazário de Lima is de topscorer aller tijden van het WK. Op drie toernooien kwam hij in 19 wedstrijden tot 15 doelpunten. Acht hiervan maakte hij in 2002. En dat terwijl hij de twee jaar voor het toernooi kampte met blessures. “O Fenomeno” was echter net op tijd hersteld en had met 8 doelpunten een groot aandeel in de vijfde wereldtitel van Brazilië.

2006 – Duitsland – Miroslav Klose – 5 Doelpunten

Het zou kunnen dat Ronaldo op het WK van 2014 onttroond gaat worden als all-time topscorer. De Duitser Miroslav Klose heeft namelijk tot nu toe 14 doelpunten gemaakt op de toernooien van 2002, 2006 en 2010, maar kan dit aantal in 2014 nog opkrikken.

2010 – Zuid-Afrika- Thomas Müller – 5 Doelpunten

Ook in 2010 was het een Duitser die de Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen, Thomas Müller met vijf doelpunten. Duitsland behaalde op het toernooi de halve finales waarin het werd uitgeschakeld door latere kampioen Spanje. Müller mocht echter vanwege een schorsing niet meedoen aan deze wedstrijd. In de troostfinale tegen Uruguay wist hij nog wel te scoren.

2014 – Brazilië – James Rodríguez – 6 Doelpunten

https://www.youtube.com/watch?v=KiSaAUVXsg0

In de lijstjes van mogelijk topscorer stond James Rodríguez uit Colombia zeker niet. 23 jaar was hij pas, en hij werd de grote uitblinkers tijdens het WK 2014. Zijn doeltreffende uithaal in het duel met Uruguay in de achtste finales werd naderhand verkozen tot mooiste treffer van het toernooi.