Of het nu gaat om helderzienden, tarotkaartlezers of tv-mediums die beweren met geesten te kunnen praten—er is altijd een markt voor mensen die op zoek zijn naar antwoorden. Sommigen zoeken troost, anderen willen de toekomst voorspellen, en weer anderen hopen contact te maken met overleden dierbaren. Maar hoe geloofwaardig zijn deze ‘gaven’ eigenlijk?
De realiteit is dat de meeste paranormale lezingen niets meer zijn dan psychologische trucs. Slimme observatie, suggestieve taal en subtiele manipulatie kunnen ervoor zorgen dat je denkt dat een medium jouw gedachten leest—terwijl ze eigenlijk gewoon handig inspelen op de aanwijzingen die je (onbewust) zelf geeft.
Hier zijn tien technieken die mediums gebruiken om je te laten geloven dat ze bovennatuurlijke krachten hebben.
1. Doe vage uitspraken en wacht op een reactie
Een medium begint vaak met een vage uitspraak zoals: “Ik zie een oudere man die jullie familie dierbaar was…” en wacht vervolgens op een reactie. Misschien denk jij meteen aan je overleden opa, terwijl iemand anders in de zaal aan een oom of buurman denkt. Zodra iemand een naam noemt, beweert het medium direct dat dat de persoon is die doorkwam.
2. Piggybacking – Nooit ongelijk hebben
Een klassieke truc bij groepslezingen is piggybacking, waarbij een medium een verkeerde voorspelling nooit hoeft toe te geven. Stel dat een medium zegt: “Ik voel een vrouw met de naam Anna die contact zoekt,” maar niemand in de zaal reageert. Dan komt direct: “Of Annie? Anneke? Misschien is ze nog in leven?”
Als dat ook niets oplevert, wordt het helemaal breed getrokken: “Als het niet bij jou past, dan is het waarschijnlijk voor iemand anders hier in de ruimte.” En voilà—het medium heeft altijd gelijk.
3. De ‘Sherlock Holmes’-Techniek
Mediums hoeven geen paranormale krachten te hebben om veel over jou te weten te komen. Ze kijken gewoon naar hoe je eruitziet. Draag je een trouwring? Dan ben je waarschijnlijk getrouwd. Zie je er vermoeid uit? Misschien heb je slapeloze nachten door zorgen of verlies.
Deze observaties worden vervolgens verpakt als een magische openbaring: “Ik voel dat je recent stress hebt gehad, misschien door familie of werk?” Grote kans dat dit klopt, want wie heeft geen stress over familie of werk?
4. Hartproblemen en kanker – Een veilige gok
Wanneer een medium beweert dat een overleden dierbare aan hartproblemen of kanker is gestorven, lijkt dat indrukwekkend, maar in werkelijkheid is het gewoon een statistisch veilige gok.
Hart- en vaatziekten en kanker zijn wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaken. Dus als een medium zegt: “Ik voel een man die is overleden aan een hartkwaal of iets met de longen,” is de kans groot dat dit op iemand van toepassing is.
5. Backtracking – De reactie lezen
Een medium kijkt niet alleen naar wat je zegt, maar vooral naar hoe je reageert. Als jij bij een bepaalde uitspraak aarzelend knikt, gaan ze daar verder op in. Reageer je verward, dan trekken ze de opmerking snel terug: “Misschien bedoelt hij iets anders… het wordt me nog niet helemaal duidelijk.”
Zo kan een medium nooit écht fout zitten, want de klant vult zelf de ontbrekende details in.
6. Vage nummers en data laten invullen
Veel lezingen bevatten een getal: “Ik krijg iets met een vijf binnen. Misschien de vijfde maand? Of een huisnummer? Of een leeftijd?”
De truc is dat de klant zelf op zoek gaat naar een betekenis. Misschien overleed je vader op 5 mei, of was je moeder 50 toen ze ziek werd. Zodra jij een connectie vindt, claimt het medium: “Ja, dat is het! Dat wilde de geest je vertellen.”
7. Namen en initialen ‘voorspellen’
Mediums gebruiken vaak de meest voorkomende letters in namen. In Nederland beginnen de populairste jongensnamen met een J (Jan, Johan, Jeffrey) en meisjesnamen met een M (Maria, Marijke, Maaike).
Het medium gooit een letter de zaal in: “Ik krijg een J door… Jan? Johan? Of misschien een vrouw, iets met een M?” Binnen de kortste keren haakt iemand aan.
8. Vragen stellen in de vorm van een statement
Een medium zegt nooit: “Je opa hield van vissen, klopt dat?” Want als je “nee” zegt, is het duidelijk fout.
In plaats daarvan wordt de vraag omgevormd tot een suggestieve uitspraak: “Hij laat me een beeld zien van water… een boot… snap je wat hij bedoelt?” De kans is groot dat jij de betekenis invult—misschien hield hij niet van vissen, maar had hij een vakantiehuis aan het water. Dat is voor het medium goed genoeg.
9. Hot Reading – Informatie stiekem vooraf opzoeken
Niet alle mediums vertrouwen op puur giswerk. Sommigen bereiden hun sessies voor door van tevoren informatie te verzamelen over hun ‘slachtoffers’. Dit kan op allerlei manieren: door social media-profielen te checken, bezoekerslijsten van shows te bekijken of zelfs via verborgen microfoons en handlangers in het publiek.
Een berucht voorbeeld hiervan is Robbert van den Broeke, een Nederlandse ‘medium’ die claimde boodschappen van gene zijde te ontvangen. In een uitzending “kreeg hij door” dat een voorouder van iemand in een vorig leven ‘genverbrander’ was geweest. Later werd ontdekt dat het om een geneverbrander (jeneverbrander) ging en dat deze informatie – met typefout – op internet te vinden was.
Het laat zien hoe makkelijk goedgelovige mensen voor de gek gehouden kunnen worden, vooral als ze wanhopig op zoek zijn naar antwoorden. Een beetje slimme Google-zoektocht kan genoeg zijn om iemand te laten geloven dat een medium bovennatuurlijke krachten heeft.
10. De Shotgun-methode – Vuur op alles en kijkt wat blijft plakken
Een van de meest gebruikte technieken is de shotgun-methode: zoveel mogelijk algemene uitspraken doen en wachten tot er iets blijft plakken.
Een medium kan zeggen: “Ik voel een sterke aanwezigheid, iemand die onlangs is overleden… misschien een man… of een vrouw…” Grote kans dat dit voor iemand in de zaal klopt.
Zodra iemand reageert, wordt het medium specifieker: “Het was een ziekte, toch? Iets dat lang duurde?” Als dat niet klopt: “Of misschien was het juist heel plotseling?”
Met deze techniek komt een medium altijd op een ‘succesvolle’ reading uit.
Het idee van mediums en helderzienden is aantrekkelijk—wie wil er nou niet geloven dat onze overleden dierbaren met ons kunnen communiceren? Maar de technieken die deze ‘begaafde’ mensen gebruiken, zijn niet paranormaal, maar psychologisch.
Ze spelen in op je emoties, lichaamstaal en de drang om connecties te maken, zelfs als die er niet zijn. Sommige mediums geloven misschien oprecht in hun eigen kunnen, maar de meesten zijn niets meer dan bedreven illusionisten die inspelen op je verlangens en kwetsbaarheden.
Dus als je de volgende keer een helderziende tegenkomt die beweert je toekomst te kennen—denk dan even na over deze technieken. Misschien ben jij niet de enige die wordt ‘gelezen’. 😉
1 reactie
Dat knipoogje op het laatst vind ik jammer