Kunst en licht zijn bijna niet los van elkaar te zien. Licht is sowieso een wezenlijk onderdeel van de kunst in het museum, hiermee kan men bijvoorbeeld stemmingen en contrasten creëren. Soms kiest men voor natuurlijk licht en andermaal heeft kunstlicht de voorkeur. Het licht op zich kan ook een onderdeel van de kunst zijn, zoals bij de lichtfestivals of lichtjesfeesten. Hier wordt het licht zo ingezet dat het niet meer subtiel aanwezig is, maar hier wordt het licht als ware in de schijnwerpers gezet en waardoor het een object vormt of samen met een object een uniek geheel wordt. Deze festivals met licht en energie vergelijken is zinloos, want ze brengen allemaal iets unieks.
10. Hokkaido, Japan
Het Chitose ijsfestival is een heel ander soort kunst, maar door de bijzondere verlichting van de ijssculpturen is het zeker een bijzondere vorm van kunst en licht te noemen. De ijsbeeldhouwwerken zijn op zich al heel spectaculair en de verlichting geeft deze kunst een bijzondere dimensie.
9. Seoul, Zuid-Korea
In het Zuid-Koreaanse Seoul staat een permanent lichtkunstwerk, namelijk dat van Yang Minha. Het object heet ‘Accumulation’ en het ziet eruit als een tunnel van licht. De tunnel is gevuld met verschillende LED’s waarop maar liefst zes verschillende lichtshows te zien zijn.
8. Eindhoven, Nederland
Natuurlijk heeft ook de lichtstad Eindhoven een jaarlijks lichtkunstfestival. Ontwerpers en kunstenaars uit de hele wereld zorgen met hun lichtkunst en designtoepassingen op GLOW voor een enorm lichtspektakel door de hele stad. Bij het uitvoeren van het festival worden bekende projectietechnieken gebruikt, maar ook de nieuwste mediatechnologieën, zoals sensoren, computers en animaties. Daarnaast heeft Eindhoven in het najaar ook nog een speciale Lichtjesroute waarbij de kaarsen in de loop der jaren zijn vervangen door gloeilampen.
7. Praag, Tsjechië
Ook het Signal Festival in Tsjechië is een jaarlijks terugkerend lichtfestival. Ieder jaar in oktober kun je een speciale route volgen door het historische centrum van de stad Praag.
6. Kobe, Japan
In Japan is er sinds 1995 ook ieder jaar een Luminarie in Kobe. Hiermee worden de slachtoffers herdacht van de enorme aardbeving van Hanshin. Het zijn gigantische lichtkunstwerken, erg kleurrijk, maar vooral erg mooi.
5. Singapore
De mooie stad Singapore biedt normaal gesproken al een kleurrijk geheel, maar tijdens Light Marina Bay lijkt het wel een sprookje. Een prachtig gezicht om te zien.
4. Lyon, Frankrijk
In Lyon begonnen ze in 1852 met een lichtjesfeest, wat inmiddels is uitgegroeid tot een waar spektakel. Fête des lumières is ooit begonnen met kaarsjes die aangestoken werden en voor de ramen werden gezet. Tegenwoordig komen er hele lichtinstallaties aan te pas.
3. Verenigd Koninkrijk
Lumière is het grootste lichtfestival van het Verenigd Koninkrijk. Sinds 2009 staat in bepaalde steden tijdens het festival het licht en de kunst centraal. Internationale kunstenaars vinden de bestaande gebouwen en openbare ruimtes opnieuw uit en zorgen voor lichtspektakels, gecombineerd met prachtige kunstobjecten. Een bezoek aan Lumière wordt vast een onvergetelijke herinnering.
2. Helsinki, Finland
Het Lux Festival in Helsinki is ook een aanrader. Ieder jaar in januari staat het historische centrum van de stad Helsinki vol met de mooiste kunstwerken. Januari is misschien wel de koudste maand van Finland, maar je krijgt het er zeker warm van.
1. Amsterdam, Nederland
Tijdens het winterse Amsterdam Light Festival in Amsterdam kun je genieten van de Amsterdam Light Walk. Ruim 30 kunstwerken van internationale kunstenaars, architecten en ontwerpers die baden in het licht. Ieder jaar is er een thema waardoor de lichtkunstenaars zich laten inspireren en met dit prachtige schouwspel wordt de binnenstad van Amsterdam omgetoverd naar een groot lichtspektakel.