club 27
Natata / Shutterstock.com

De Club van 27 is een club waar je liever niet bij hoort. Het toeval wil dat een grote groep beroemde muzikanten is overleden op 27 jarige leeftijd, meestal door overmatig drugs- en alcoholgebruik, deze behoren tot de “27 Club”. Het verband viel voor het eerst op in jaren ’70 toen kort achtelkaar Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin en Brian Jones allen op 27 jarige leeftijd overleden. Volgens de wikipedia pagina bevat de ‘club’ momenteel 45 leden. Dit zijn de 10 bekendste:

Jimi Hendrix

De legendarische gitarist, en singer-songwriter Jimi Hendrix stief 18 september 1970 op 27 jarige leeftijd na een combinatie van slaappillen en alcohol. Hij zou gestikt zijn in zijn eigen kots. Er zijn ook nog wilde speculaties dat hij mogelijk vermoord zou zijn. Hier kun je luisteren naar zijn top tien beste nummers.

Jim Morrison

Het is nooit helemaal duidelijk geworden hoe Jim Morrison, zanger van The Doors, is overleden. In de officiële papieren staat een hartaanval, maar Morrison was al lang verslaafd aan drank en drugs.

Brian Jones

Brian Jones behoorde tot de originele bezetting van The Rolling Stones. Hoe groter het succes van de band, hoe zwaarder de hang van Jones naar alcohol en drugs. Het werd zo erg dat hij uit de band werd gezet. Een maand later vond zijn vriendin hem dood op de bodem van zijn zwembad.

Janis Joplin

Janis Joplin was een populaire zangeres in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Op 27 jarige leeftijd overleed Joplin aan een overdosis, nadat ze per ongeluk onversneden (pure) heroïne had gespoten.

Alan “Blind Owl” Wilson

Alan Wilson was de frontman van de band “Canned Heat”, onder andere bekend van dat liedje uit de ANWB reclame “Going Up to the Country”. Ook Wilson is dood aangetroffen na een overdosis.

Robert Johnson

Robert Jones was een populaire Blueszanger in de jaren ’30. De legende gaat dat hij een deal met de Duivel heeft gesloten: hij leerde gitaar spelen in ruil voor zijn ziel. Zijn dood in 1938 is een groot mysterie. Hij is vergiftigd, maar het is niet duidelijk of het moord, ongeluk of zelfmoord was.

Kurt Cobain

Kurt Cobain, de zanger van Nirvana, kon niet met de roem omgaan die kwam met het succes van de band. Op 5 April 1994 ontnam hij zichzelf van het leven, op 27 jarige leeftijd.

Ron “Pigpen” McKernan

Ron McKernan, was de zanger en gitarist van Grateful Dead, een van de populaire psychedelische bands uit San Francisco uit de jaren ’60. McKernan had een leverziekte, maar gaf de drank niet op. Dat werd hem in 1973 op 27 jarige leeftijd fataal.

Richey James Edwards

Richey Edwards was de gitarist van de Welse band Manic Street Preachers. Of hij echt op 27 jarige leeftijd is overleden blijft overigens nog een mysterie. Op 1 februari 1995 is hij op mysterieuze wijze verdwenen, hij was toen 27 jaar. In 2008 is hij ‘waarschijnlijk dood’ verklaard.

Amy Winehouse

De laatste legende die is toegetreden tot de 27 Club is Amy Winehouse. Het was geen geheim dat ze er flink op los feestte met veel drank en drugs. Op 23 juli 2011 werd ze dood aangetroffen. Haar 10 beste nummers kun je hier beluisteren.