Wist je dat veel soorten onkruid eetbaar zijn? Je kunt ze door een salade mengen of er soep van maken. In de onderstaande top 10 van algemeen voorkomende soorten onkruid die eetbaar zijn, lees je er meer over.

De paardenbloem (Taraxacum officinale)

paardenbloem

Wie aan paardenbloemen denkt, denkt waarschijnlijk aan zijn of haar gazon dat door deze eetbare plant wordt ontsierd. We weten niet hoe gauw we de paardenbloem uit onze tuin moeten verbannen. Jammer, want zowel de blaadjes als de bloem zijn eetbaar. De bloem kan gepaneerd, gefrituurd en zelfs rauw worden gegeten. De smaak is knapperig en zoet.
Ook de blaadjes zijn eetbaar. Jonge blaadjes smaken minder bitter dan de oudere blaadjes. Als je de blaadjes bleekt, door ze met zand te overdekken, wordt het blad nog zachter van smaak. Er wordt dan gesproken over molsla, die soms in wat exclusievere groentewinkels of biologische winkels als voorjaarsgroente verkrijgbaar is.
Enkele lekkere suggesties:
Salade met paardenbloem, paardenbloemjam of een smoothie met paardenbloem.

De brandnetel (Urtica)

brandnetel

Waarschijnlijk zijn brandnetels de bekendste wilde, eetbare groente. Brandnetels zitten vol vitamine A en C, ijzer, calcium en zwavel. Je kunt er in de keuken alle kanten mee op. Alleen het plukken is misschien even een dingetje. Pluk de brandneteltoppen (10 centimeter) bij voorkeur niet na juni, als de plant bloeit. De brandnetelplanten ondervinden dan een chemische verandering en worden bitter en taai.
De toppen van de brandnetel kun je aan bijna elke soep toevoegen en smaken vooral lekker in groentesoep. Voeg hiervoor enkele versnipperde toppen op het laatst aan de soep toe en laat ze kort (een minuutje) meekoken. Dan blijft ook de medicinale werking behouden.
Brandnetels kun je ook stoven, in een stamppot verwerken of er thee van maken.

Zevenblad (Aegopodium podagraria)

Zevenblad

De vrees van elke tuinier, zevenblad. Het staat met stip bovenaan als het meest gehate onkruid. Staat het in jouw tuin? Maak er vooral gebruik van. Zevenblad zit vol met vitamine c, magnesium, calcium en kalium.
Jonge blaadjes zijn kruidig en lekker mals.
Verwerk de rauwe blaadjes door een salade. Je kunt ze ook roerbakken en blancheren.
Wat dacht van een zelfgemaakte pesto? De blaadjes zijn ook lekker in een hartige taart of in een kruidenboter. Zevenblad wordt ook in stamppot, soep of als thee gebruikt. Gedroogd zevenblad heeft wat weg van peterselie.

Haagwinde (Calystegia sepium)

Haagwinde

Nog zo’n onkruid om tureluurs van te worden. Deze stiekemerd windt zichzelf om jouw planten. De witte bloemetjes met hun dunne, zachte velletjes, ook wel pispotjes genoemd, lenen zich uitstekend om te vullen, bijvoorbeeld met een romige notenvulling. Verder kun je van de bladeren thee zetten.

Weegbree (Plangago)

Weegbree

Weegbree kun je overal tegenkomen. Niet alleen in je tuin, ook in weilanden, tussen graspollen en in de berm. Weegbree bevat veel vitamine C en geeft het immuunsysteem een enorme boost. Het jonge, frisse blad kan rauw gegeten worden, bijvoorbeeld in een salade maar ook als een soort chips worden gefrituurd. De smaak van weegbreechips is wel wat bitter. De zaden kun je roosteren en door cruesli of een salade mengen. Verder kan er thee of siroop van worden gemaakt en heeft weegbree een medicinale werking.

Zuring (Rumex)

Zuring

De naam doet het al een beetje vermoeden, zuring groeit meestal op zure grond. Zuring is rijk aan vitamine A en C en B, fosfor, kalium, kalk en ijzer. Veldzuring wordt meestal gebruikt om te eten. Het verse jonge blad kan in salades worden verwerkt of fijngesneden over een omelet worden gestrooid. Bereid veldzuring eens zoals spinazie of bereid er een saus van. Lekker bij ei, vis, varkens- of kalfsvlees. Zuring combineert ook prima met snijbiet en postelein.
Tip: kook zuring nooit in een stalen of ijzeren pan. Het krijgt dan een onaangename smaak.

Vogelmuur (Stellaria media)

Vogelmuur

Vogelmuur is een van de lekkerste en meeste malse wilde groente. Het is eenjarig, voedzaam en neutraal tot licht gekruid van smaak. Zowel de blaadjes als de steeltjes zijn eetbaar. Bij oudere planten worden de stengels wat taai, gebruik vogelmuur daarom voordat ze bloeit.
Vogelmuur is een prima basis voor een salade maar kun je ook tot een pesto verwerken of in kruidenboter kwijt. Lekker bovenop roomkaas op een geroosterde boterham. Meng vogelmuur eens door aardappelpuree of iets exotisch als Pakora, een Indaans gefrituurd hapje waarbij groente door een beslag op basis van kikkererwtenmeel wordt gehaald.

Madeliefje (Bellis perennis)

Madeliefje

Misschien denk je bij madeliefjes niet direct aan eetbaar onkruid maar een schattige bloemenkrans. Zowel de blaadjes als de bloempjes zijn eetbaar. Bovendien zijn madeliefjes gezond en bevatten ze onder andere vitamine C.
Zet van de bloesem eens thee of meng de blaadjes door een salade of kwark.
Madeliefjes houden zich bij regenachtig weer gesloten. Pluk dan de bloempjes en strooi ze in een warme soep, waar ze zich weer in hun volle pracht zullen openen.

Perzikkruid (Persicaria maculosa)

Perzikkruid

De naam perzikkruid heeft niets met perziken te maken maar duidt op de ze kleur van de aarvormige bloemaren. De blaadjes, herkenbaar aan de bruinachtige vlek, zijn eetbaar. Jonge blaadjes kun je rauw gebruiken in een salade. Oudere blaadjes kun je als spinazie bereiden. Ook lekker om samen met ui, knoflook en prei te bakken. De zaden zijn ook eetbaar en kun je door cruesli of een salade mengen.

Daslook (Allium ursinum)

Daslook

Daslook lijkt wat op bieslook, maar dan met blad. Daslook is een prima vervanging van lenteuitjes en heeft een milde knoflooksmaak. Hoewel je de blaadjes rauw prima kunt eten, komt de smaak van daslook het beste verwarmd of gebakken tot zijn recht. Het smaakt heerlijk in salades, soepen, pesto en marinades.
De witte bloempjes zijn gewoon eetbaar en prima als garnering te gebruiken, bijvoorbeeld door een (vis-)salade. Ze smaken tenslotte naar knoflook.