Dat de meeste popsterren niet verantwoordelijk zijn voor het schrijven van hun eigen liedjes, dat weten we. Maar soms is de echte songwriter van bekende liedjes heel verassend, namelijk een collega popster.

Ke$ha schreef Britney Spaers Till the World Ends

Dat Britney haar eigen liedjes niet schrijft, dat verbaasd ons niet, maar eigenlijk verwachten we hetzelfde van Ke$ha. Wat blijkt, niet alleen schrijft Ke$ha haar eigen hits, maar ook die van collega Britney.

Prince schreef Manic Monday van The Bangles

Het is geen geheim dat Prince achter vele grote hits uit de jaren ’80 zit (o.a. Nothing Compares 2 U), één daarvan is Manic Monday van The Bangles. Hij had het liedje eigenlijk geschreven voor zijn meidengroep “Apollonia 6”, maar veranderde van gedachten toen hij verliefd werd op de leadzangeres van The Bangles, Susannah Hoffs.

Jessie J. schreef Party in the USA van Miley Cyrus

Voordat Jessie J. zelf doorbrak met haar hits “Price tag” en “Domino” schreef ze liedjes voor andere popsterren, waaronder de grootste hit van Miley Cyrus “Party in the USA”. Er is ook een demo online gelekt van Jessie J. die het zelf inzingt. Drie keer raden welke versie beter klinkt …

Bruce Springsteen schreef Because the Night van Patti Smith

“Because the night belongs to lovers/Because the night belongs to us…” Het klinkt alsof het recht uit het hart komt van Patti Smith, maar eigenlijk is het “The Boss” die het liedje heeft geschreven. Hij dacht dat de doorrookte stem van vriendin Patti beter bij het liedje paste.

Puala Abdul schreef Spinning Around van Kylie Minogue

Dankzij het nummer Spinning Around uit 2000 had Kylie Minogue nummer één hits in de jaren ’80, ’90 en 00’s. En dat allemaal dankzij voormalig popster en American Idol jurylid Paula Abdul. Eigenlijk schreef Abdul het nummer voor haar eigen comeback album, maar dat kwam nooit van de grond.

Lenny Kravitz schreef Justify My Love van Madonna

Madonna’s Justify My Love werd in 1990 in tien landen een nummer één hit. Tot dan toe was de songwriter van het liedje, Lenny Kravitz, nog relatief onbekend. Dat veranderde een jaar later toen actrice Lisa Bonet van hem scheidde. Aanleiding van de scheiding? De aanhoudende roddels dat Kravitz een affaire had met Madonna. Het erotische nummer, waarin Kravtiz op de achtergrond is te horen, hielp hierbij ook niet!

Avril Lavigne schreef Breakaway van Kelly Clarkson

Breakaway was in 2004 een gigantische hit voor Kelly Clarkson. Het nummer was eigenlijk bedoeld voor het debuutalbum van sk8ter girl Avril Lavigne. Het grappige is dat als je luister naar Lavigne’s hit ”I’m with you” van hetzelfde album het wel erg lijkt op de hit van Clarkson.

Bruno Mars schreef Fuck You van Cee Lo Green

Voordat Bruno Mars doorbrak in 2010 met hits als “Just the way you are” en “Grenade” was hij actief als muziekproducer. Een van de nummers die hij heeft geschreven is Fuck You, de megahit van Cee Lo Green uit 2010.

Pink schreef Whataya Want From Me van Adam Lambert

Whataya Want From Me schreef Pink voor haar “Funhouse” album. Het nummer behaalde uiteindelijk niet de cd. Het werd doorgeschoven naar American Idol ster Adam Lambert, een gigantische hit was het gevolg. Later verscheen ook een versie van Pink online.

Christina Milan schreef Baby van Justin Bieber

Een van de grootste hits van de laatste jaren, en tot Psy kwam met Gangnam Style de best bekeken Youtube video ooit, is geschreven door een ander popsterretje, namelijk Christina Milian. Ze schreef het met haar toenmalige man, producer The Dream (Rihanna’s “Umbrella,” Britney’s “Me Against the Music,” etc.). In 2011 was er een akelige scheiding tussen beide, een belangrijk punt was wie de rechten had op de royalty’s voor “Baby”, Justin Bieber’s beste liedje.