10 Verbazingwekkende Dingen Die Baby’s Kunnen

Er wordt wel eens gezegd dat baby’s kleine wonderen van de natuur zijn. Na het lezen van dit lijstje ga je hier nog meer van overtuigd worden. Lees deze 10 verbazingwekkende dingen die baby’s kunnen.

10. Herinneringen uit de baarmoeder

baarmoeder

Er werd een experiment uitgevoerd, waar toekomstige moeders hun kindjes in hun buik voorlazen. Dit experiment werd uitgevoerd met het boek ‘The Cat in the Hat’. Nadat ze geboren waren, bleken deze baby’s een voorkeur te hebben voor dit verhaal. Dat herinnerden ze zich blijkbaar uit de tijd dat ze nog lekker in mama’s buik zaten.

9. Inschatten van betrouwbaarheid

In een ander experiment werden ouders uitgenodigd in een doos te kijken. Dan moesten ze verrast doen en hun baby uitnodigen om ook een kijkje te nemen in de doos. Bij de helft van de groep lag er een speelgoedje in de doos, bij de andere helft niet. Baby’s leren door te kopïeren, dus je kan veronderstellen dat alle baby’s hun ouders kopiëerden en verrast waren. Niet dus, in de controlegroep zonder speelgoedje kopiëerden de baby’s het verraste gedrag van hun ouders niet

8. Begrijpen van waarschijnlijkheid

tafeltennis

Waarschijnlijkheid is een abstract begrip, dat niet voor iedereen goed te vatten is. Getuigen de vele mensen die al heel hun leven deelnemen aan de loterij. Baby’s die acht maanden oud zijn kunnen er al wel een inschatting van maken. Aan de University of British Columbia voerde men volgend experiment uit: ze toonden baby’s een doos met voornamelijk witte ping pong balletjes. Slechts enkele waren rood. Wanneer er willekeurig ballen uit de doos werden genomen, staarden de baby’s langer naar de combinaties waar er rode balletjes in voorkwamen.

7. Racisme

Uit experimenten blijkt dat racisme op zijn minst een klein beetje deel uitmaakt van het natuurlijk menselijk gedrag. Aan de Universiteit van Washington verdeelden onderzoekers speelgoed onder baby’s. Soms eerlijk, soms oneerlijk. Deze kinderen konden kiezen met wie ze wilden spelen. Over het algemeen kozen ze diegene die de meeste speelgoedjes hadden. Maar wanneer ze moesten kiezen tussen twee baby’s met evenveel speelgoed, maar met een verschillend ras, verkozen ze het speelkameraatje dat tot hun eigen ras behoorde.

6. Sterke baby’s

palmaire greep

Eén van de reflexen van baby’s is de palmaire greep. Wanneer je een baby een handje geeft, zal het je hand of vinger zo hard mogelijk vasthouden. Nu blijkt dat ze door deze kracht hun eigen gewicht kunnen dragen. Sommigen baby’s kunnen het 10 seconden volhouden, anderen wel 35 seconden. Blijkbaar beschikken apenbaby’s ook over deze reflex, maar zij zouden zich nog langer kunnen vasthouden.

5. Genezen zonder littekens

geen littekens

De technologie staat niet stil. Regelmatig gebeuren er chirurgische ingrepen op baby’s die nog in de buik bij mama zitten. Ondertussen weten we dat bij deze operaties de latere baby geen littekens zal hebben op de plek waar hij werd geopereerd. Een baby kan zo ook volledig genezen van vervormingen aan zijn beenderen.

4. Leren praten

pratende baby

We schreven al dat baby’s de stem van hun moeder kunnen horen in de baarmoeder. Maar er is meer. Nu blijkt dat baby’s de taal van hun mama beginnen te leren wanneer ze nog in de buik zitten. Zelfs wanneer het niet de moeder is die spreekt, herkennen de baby’s toch hun moedertaal.

3. Emotionele intelligentie

sociaal

Wanneer men een hersenscan nam in het deel dat verantwoordelijk is voor sociale interacties, ontdekte men iets bijzonders bij baby’s van een week oud. Dit deel in het brein lichtte op bij bepaalde gezichtsuitdrukkingen en handelingen zoals lachen. Wanneer de kinderen werden geconfronteerd met volwassenen die gewoon met de bal speelden, lichtten deze gedeelten niet op. Dit betekent dat we echt geboren worden als sociale wezens, die genieten van sociale interactie.

2. Apengedrag

apen

Geloof het of niet, maar sommige dingen kunnen baby’s beter dan volwassenen. Wanneer wij als volwassenen naar apen kijken die naast elkaar zitten, kunnen we ze moeilijk onderscheiden. Baby’s kunnen dit wel. Wanneer ze zes maanden oud zijn lukt ze dat perfect. Deze vaardigheid om apengezichten te kunnen onderscheiden vervaagt met de leeftijd. Tot nu toe heeft nog niemand een theorie gevonden waarom dit zo is.

1. Fysica

fysica

Het is moeilijk een onderscheid te maken wat er werd voorgeprogrammeerd in je hersenen en wat je zelf hebt geleerd, maar als we 11 maanden oud zijn weten we blijkbaar al heel wat. Onderzoekers lieten baby’s filmpjes zien van dingen die niet kunnen. Bijvoorbeeld een bal die geen rekening houdt met de zwaartekracht, of een object dat dwars door een muur vloog. De jonge kinderen keken daarnaar vol ongeloof. Wanneer ze dan een bal kregen, probeerden ze uit of die bal ook kon wat ze net op het filmpje hadden gezien. Dat bewijst dat we als klein kind toch al een zeker basis inzicht hebben in natuurkunde.

    1. slaapgraag september 2, 2016
    2. lala februari 5, 2018
    3. E.D. juli 5, 2021

    Jouw Reactie?