Onze hersenen zijn het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam. Ze regelen werkelijk alles in je lichaam en ze zijn onmisbaar. Maar wat zijn tien verbazingwekkende feiten over dit mysterieuze orgaan?
1. Een volwassen brein weegt ongeveer 1,5 kilogram
Hersenen vormen hiermee maar 2% van je lichaamsgewicht, maar het gebruikt wel 25% van alle energie in je lichaam. Met andere woorden, een kwart van alle calorieën die je op een dag eet wordt er verbrandt. Het brein van een man is trouwens 10 tot 15 procent zwaarder dan dat van een vrouw.
2. Hersenen bestaan voor 75% uit water
Water geeft de hersenen energie om te functioneren, inclusief denk- en geheugenprocessen. Hierdoor heeft een klein percentage uitdroging al negatieve effecten op het functioneren van onze hersenen. Het is dus essentieel om nog even dat extra glas water te drinken.
3. Hersenen zijn het meest vette orgaan van je lichaam
Hersenen bestaan voor ongeveer 60% uit vet en zijn daarmee het vetste orgaan in ons lichaam. Daarom heeft het eten van gezonde vetten zoals omega-3-vetzuren, wat je in vis en noten kan vinden, voordelen voor het brein. Het helpt bij het stabiliseren van de celwanden in onze hersenen en helpt ook ons immuunsysteem goed functioneren.
4. We gebruiken 100% van onze hersenen
De spreuk dat mensen maar 10% van hun hersenen gebruiken is een mythe. Onze hersenen zijn altijd bijna volledig actief. Zelfs wanneer we slapen is bijna ieder deel van je hersenen actief aan het werken.
5. Hersenen worden kleiner naarmate je ouder wordt
Als onderdeel van het verouderingsproces neemt het volume van onze hersenen af. Met een mooi woord beschrijft men dit als atrofie, of te wel hersenkrimp.
Onze hersenen worden kleiner doordat we neuronen (hersencellen) verliezen en de grootte van onze neuronen afnemen. Sommige hersengebieden zoals de hippocampus, wat belangrijk is voor ons geheugen, zijn iets gevoeliger voor atrofie. Dit verklaart ook waarom oudere mensen sneller vergeetachtig worden.
6. Lichaamsbeweging is net zo goed voor je hersenen als voor je lichaam
Joggen, zwemmen of fietsen verhogen je hartslag en zorgen voor meer bloedtoevoer naar onze hersenen. Daarnaast zorgt de verhoogde ademhaling ook voor meer zuurstof in onze bloedbaan en dat resulteert weer in meer zuurstof naar onze hersenen. Dat allemaal zorgt voor de productie van neuronen, ook wel neurogenese genoemd, wat leidt tot een beter geheugen en leervermogen.
7. De visuele gebieden van je hersenen zijn achteraan gelegen
De delen van onze hersenen dat verantwoordelijk zijn voor alles wat we zien zijn de occipitale kwabben. Omdat deze achteraan gelegen zijn, zie je wanneer je op de achterkant van je hoofd valt sterren.
8. ‘Brainfreeze’ is eigenlijk een waarschuwingssignaal
Je hebt vast wel ooit een ‘brainfreeze’ meegemaakt, het gevoel wanneer je een ijskoud drankje iets te snel opdrinkt. Deze ijshoofdpijn wordt veroorzaakt doordat zenuwuiteinden een signaal naar onze hersenen sturen. Door dit signaal vernauwen bepaalde bloedvaten in onze hersenen en stroomt er minder koud bloed naar onze hersenen. Alleen hierdoor komt er minder bloed in onze hersenen en om dit constant te houden gaan weer andere bepaalde bloedvaten verwijden om onze hersenen warm te houden.
Dit hele proces veroorzaakt een toename van de druk in ons hoofd en daardoor krijg je dus die hoofdpijn.
9. Gapen zorgt ervoor dat onze hersenen wakker worden geschud
Wanneer je gaapt adem je koele lucht in en gelijktijdig strek je ook de spieren rond de mondholtes. Dit zorgt ervoor dat er meer toestroom is van koeler bloed naar de hersenen. Gapen heeft dus een thermoregulerende functie. Hersenen die afkoelen en daarmee een idealere temperatuur bereiken kunnen beter functioneren.
10. We hebben gemiddeld 60.000 gedachten per dag
De meeste van deze gedachten zijn ook niet eens origineel. 95% van de gedachten die we hebben op een dag zijn precies dezelfde repetitieve gedachten als de dag ervoor. Ruim 80% is ten slotte ook negatief.
Onze hersenen zijn zonder twijfel het meest fascinerende en mysterieuze orgaan in ons lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor onze emoties, verlangens, herinneringen en het algemeen functioneren van ons lichaam. Kortom: er valt nog heel veel te ontdekken en te leren over de hersenen!