Als je geschiedenisboeken leest dan kom je soms namen tegen van plaatsen die er nu niet meer zijn. Sommige van deze plekken worden honderden eeuwen later herontdekt. Deze top 10 gaat over deze verloren steden, die nu weer op de kaart staan. Het zijn ruïnes van oude bouwwerken. Sommigen onbekend, anderen wereldberoemd. Dus ben jij een groot fan van de oude tijd, stap dan in het vliegtuig en ontdek een van de onderstaande plekken.

10. Ciudad Perdida (Colombia)


Wanderingstan/wikimedia

Een groep Colombiaanse schatzoekers ontdekte in het jaar 1972 de oude stad Ciudad Perdida. Zij vonden een paar stenen trappen die boven de berghelling uitstaken. Ze volgden ze en kwamen terecht in een oude verlaten stad. Ze vonden er gouden figuren en ceramische urnen. Deze werden door hen verkocht op lokale zwarte markten. Dit trok de aandacht van archeologen. Ciudad Perdida werd gebouwd in het jaar 800. Volgens de lokale bevolking was de stad vroeger het hart van een netwerk van dorpen, bewoond door hun voorouders. Wil je Ciudad Perdida bezoeken, dan moet je in goede conditie zijn. Je beklimt in een bergachtige jungle een stenen trap van 1236 treden en komt dan terecht op een berghelling vol met betegelde wegen en een aantal kleine cirkelvormige pleinen.

9. Shi Cheng (China)

Shi Cheng werd in het jaar 1959, anders dan de andere steden op deze lijst, bewust overstroomd met water, waardoor het zich nu onder water bevindt. De stad werd ongeveer 1300 jaar geleden gebouwd. Het was het politieke en economische centrum van een oostelijke provincie van China. De regering had in 1959 een waterkrachtcentrale nodig en dat moest er komen op de plek waar Shi Cheng zich bevond. Het was een vergeten stad tot het jaar 2009. Toen ontdekten archeologen dat de stad in het Qiandaomeer, die op de houten balken en trappen na, nog volledig intact was. De stad wordt nu de ‘Lion City’ genoemd, vanwege de ligging tussen de Vijf Leeuwen Bergen. Het is omgebouwd tot een Avonturenpark voor toeristen.

8. Derinkuyu (Turkije)


© Nevit Dilmen

In het jaar 1963 ontdekte een Turkse man tijdens het slopen van een muurtje een ondergrondse kamer. Deze leidde via een gang naar de oude ondergrondse stad Derinkuyu. Waarschijnlijk is deze stad gecreëerd in de Byzantijnse tijd in de jaren 780 tot 1180. Wie het precies heeft gebouwd en waarom is een groot raadsel. Derinkuyu heeft een diepte van 60 meter en waarschijnlijk hebben er maar liefst 20.000 mensen in gewoond. Het bestaat uit een netwerk van kerken, scholen, opslagruimtes, graven, putten, gemeenschappelijke ruimtes en keukens. Je kon er komen via 600 ingangen met harde stenen deuren om indringers tegen te houden. Sinds 1969 is ongeveer de helft van de stad Derinkuyu toegankelijk voor publiek. Het is een populaire toeristische attractie.

7. Bagerhat (Bangladesh)


Mdhasan/wikimedia

De moskeestad Bagerhat in Bangladesh werd ontdekt toen er in 1895 een stuk vegetatie werd verwijderd. Aan het begin van de 15e eeuw is Bagerhat ontworpen door de Turkse generaal Ulugh Khan Jahan. Hij ontwierp een stad met wegen, bruggen, moskeeën, paleizen, graven, een mausoleum, watertanks en reservoirs. In 1459 stierf de stichter van de stad. De plek werd geleidelijk verborgen door de jungle. In 1903 werd er begonnen aan de restauratiewerkzaamheden van Bagerhat. In 1985 kwam de plek op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ook is de stad benoemd tot een van de vijftien verloren steden ter wereld. Bakerhat beschikt over meer dan 50 islamitische monumenten. Het meest beroemde architectonische bouwwerk is de Zestigpilaren Moskee, geconstrueerd met 60 pilaren en 77 koepels.

6. Timgad (Algerije)

In 1881 werd de Algerijnse stad Timgad opgegraven door archeologen. Het lag toen meer dan een eeuw een meter diep onder de grond verborgen. De Romaanse stad werd gebouwd door keizer Trajanus in het jaar 100 als militaire kolonie. Daarna werd het een centrum voor Christelijke activiteiten en een Donatistisch centrum. Sinds de 5e eeuw leed Timgrad onder religieuze conflicten, civiele oorlogen en barbaarse invasies. Het werd uiteindelijk door lokale Arabische troepen verwoest. Nu staat het herontdekte Timgrad bekend als een voorbeeld van Romeinse stadsbouw. De stad kenmerkt zich door een orthogonaal ontwerp met vierkante gebouwen en twee loodrechte routes. Er zijn tempels, badhuizen, marktplaatsen, fonteinen, een theater, bibliotheek en boogpoorten. Timgrad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

5. Heracleion (Egypte)

https://www.youtube.com/watch?v=CfQfkWXUFyM

In het jaar 2000 was de Franse onderwaterarcheoloog Dr. Franck Goddio in de Mediterrane Zee op zoek naar Franse oorlogsschepen die er in de 18e eeuw waren gezonken. Hij vond ze niet, maar in plaats van de schepen vond hij iets veel groters: een complete stad. Het was de Egyptische stad Heracleion afkomstig uit 800 voor Christus, die ongeveer 1200 jaar geleden werd overspoeld door de zee. Heracleion bevindt zich in de Baai van Aboukir. Er zijn onder anderen resten gevonden van schepen, standbeelden van Goden, gouden munten en gewichten, gemaakt van steen en brons. Veel hiervan is naar de oppervlakte gebracht voor nader onderzoek en expositie. Maar er zijn ook kleinere resten te bewonderen onder water. De naam Heracleion wordt veel genoemd in legendes. Lange tijd dachten mensen dat het de stad niet echt had bestaan, maar nu is het tegendeel bewezen.

4. Helike (Griekenland)

Vlakbij het Griekse dorp Rizomylos werd in 2001 Helike ontdekt. Deze stad werd al in 373 voor Christus door een tsunami bedolven. Honderden eeuwen daarvoor werd Helike gesticht in de Myceense periode van Ion. Het was de hoofdstad van de Twaalf Steden van het oude Archaea. Al lange tijd voor 2001 werd er door archeologen gezocht naar Helike. Maar behalve twee muntstukken werd er niks door hen gevonden. Doordat Helike begraven lag in een oude lagune was de stad zeer moeilijk te vinden. Maar in 2012 werden er keramische dakpannen, aardewerk en straatkeien opgegraven. Dit was het grote bewijs dat de opgraving echt de oude stad Helike was.

3. Holtun (Guatemala)

Diep in de jungle van Guatemala werd in 1994 de ingang naar de oude Maya stad Holtun ontdekt door de lokale bevolking. Van oudsher is de naam van Holtun: La Máquina. De stad stamt uit ongeveer 1000 tot 300 voor Christus (de Midden preklassieke periode). Het is niet bekend wanneer en hoe de stad langzaam in vergetelheid verzonk. Direct na de ontdekking van de Guatemalanen besloten de autoriteiten dat het gebied officieel moest worden afgezet als beschermd gebied. In de jaren daarna ontdekten archeologen steeds meer over het oude La Máquina. Ze ontdekten een zeven verdiepingen hoge piramide, de ruwe contouren van bijna honderd gebouwen, een astronomisch observatorium en een rechtbank. Maar de meest spectaculaire vondst is de ‘Head of Stone’, een gebouw gemaakt uit reusachtige maskers van maar liefst 1 bij 0,5 kilometer groot. Van 600 tot 900 voor Christus was dit een centrum dat bewoond werd door ongeveer 2000 mensen. Hoewel dit voor archeologen een gigantische vondst is, valt het tegen wanneer je het in het echt ziet. De structuren liggen nog steeds grotendeels begraven onder aarde en planten. De ‘Head of Stone’ is niet meer dan een berg te midden van de jungle.

2. Pompeii (Italië)

In 1748 werd de oude Italiaanse stad Pompeii ontdekt door een Spaanse landmeetkundige ingenieur. De stad raakte bedolven onder vier tot zes meter hoge as en rots toen de vulkaan Vesuvius in 79 voor Christus uitbarstte. Het bewijs hiervan komt uit een oude brief geschreven door Piny the Younger. Hij zag de uitbarsting vanaf een afstand gebeuren en schrijft over de dood van zijn oom en over hoe hij burgers destijds probeerde te redden. Pompeii werd beschermd door de vulkanische as. Dit zorgde ervoor dat er geen lucht en vocht bij de stad kon komen, waardoor Pompeii wonderbaarlijk goed bewaard is gebleven. Maar de klus is nog lang niet geklaard. Na tweeëneenhalve eeuw hard werken is twee derde van Pompeii uit de as gehaald. Dit deel bevindt zich op een oppervlakte van 12,4 km². Pompeii staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is een van de grootste toeristische trekpleisters van Italië.

1. Machu Picchu (Peru)

Iedereen kent Machu Picchu in Peru, de Peruaanse oude stad, die zich bevindt op een bergkam van 2430 meter boven de zeespiegel. Machu Picchu staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is een van de meest bekende toeristische plekken ter wereld. Toch is de op de stad pas in het jaar 1911 ontdekt door professor Hiram Bingham. De stenen stad Machu Picchu stamt uit de 15e eeuw. Hij werd destijds gebouwd als een landgoed voor Inca keizer Pachacuti. Vele edelen en koningen hadden er hun tijdelijke buitenverblijf. Honderd jaar na de bouw, werd de stad door Spanjaarden veroverd. Door de eeuwen heen overgroeide de omliggende jungle Machu Picchu. De stad is nu extreem bekend, omdat de gebouwen, muren, terrassen en hellingen architectonisch en technisch van zeer goede kwaliteit zijn. De terrassen waren voorzien van een vruchtbare bodem, zeer geschikt voor de landbouw. Machu Picchu beschikte ook over een uitgebreid water distributiesysteem. Je kunt deze zeer spectaculaire plek vanaf verschillende plekken lopend (via de Inca Jungle Trail) of met (de duurste bus van Peru) bezoeken.