Of je nu in een leven na de dood gelooft of niet: het blijft interessant om na te denken over wat er met ons gebeurt nadat we sterven. De ideeën over het hiernamaals kunnen enorm verschillen, afhankelijk van je religie en cultuur. Leer hier meer over in deze top 10 versies van de hemel in verschillende geloven.
10. Vaikuntha – Hindoeïsme
Reïncarnatie speelt een belangrijke rol binnen het hindoeïsme, maar dat is niet het enige waar mensen met deze religie in geloven. Wanneer je al je cyclussen van sterven en wedergeboorte hebt doorlopen, bereik je een staat die ook wel moksha wordt genoemd. Je bevindt je dan bijna in een goddelijke staat en komt terecht in de versie van de hemel van het hindoeïsme. Deze hemel wordt Vaikuntha genoemd en is een plek die bedekt is in puur goud. Hier vind je alles wat goed is, zonder onwetendheid of leed. Een stralende gouden tempel van twaalf verdiepingen hoog is het middelpunt van deze plek en er stromen rivieren met nectar.
9. Elysion (Elysese velden)- Oude Grieken
In het oude Griekenland werd er geloofd dat de meeste mensen naar de onderwereld gingen, behalve mensen die op goede voet stonden met de goden. Zij zouden naar Elysion gaan, een speciaal eiland aan het einde van de wereld. Zodra je deze bijzondere plek betrad, zou je onsterfelijk worden. De Griekse auteur Homerus omschreef dit als een plek waar je van ultiem geluk kon genieten, omringd door goden en andere onsterfelijken. Kronos, de vader van Zeus, heerste over dit rijk.
8. Walhalla – Vikingen
Walhalla maakt deel uit van de Noorse mythologie en was een belangrijk onderdeel van de religie van de Vikingen. Je kon alleen deze hemel betreden wanneer je een krijger was die tijdens een strijd overleed. Hier werd je verwelkomd in een grote zaal, waar je samen met de god Odin en andere krijgers van een groot feestmaal genoot. Dit feestmaal was oneindig lang, maar de krijgers moesten wel met elkaar blijven vechten en oefenen om klaar te zijn voor een laatste strijd die Odin moest voeren tegen kwaadaardige reuzen.
7. Folkvangr – Vikingen
De Vikingen hadden meerdere vormen van de hemel. Waar Walhalla het meest begeerd werd, was Folkvangr ook een geliefde optie. Ook dit was een grote hal, waar de godin Freyja het voor het zeggen had. De helft van de gestorven krijgers eindigde in deze versie van de hemel, maar het is niet helemaal duidelijk hoe er onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende soorten krijgers. Ook in Folkvangr was er een groot feestmaal gaande en moesten de krijgers zich voorbereiden op de grote strijd tegen de reuzen.
6. Hiernamaals – Kelten
De oude Kelten hadden veel tegenstrijdige ideeën over de hemel. Daarom noemde het volk dit simpelweg het Hiernamaals. Dit was de plek waar de goden leefden, maar ook belangrijke wezens als feeën, die je als sterveling niet kon zien. Het Hiernamaals was een groot mysterie, maar toonde zichzelf soms aan het volk. Zo werd er gedacht dat de nacht het moment was dat het Hiernamaals dicht in de buurt was.
5. Luilekkerland – Middeleeuws Europa
Hoop je dat de hemel een plek is waar je volop wijn kunt drinken en al het eten kunt eten dat je lekker vindt? Dan is Luilekkerland de plek voor jou. Dit werd ook wel het land van Kokanje genoemd en werd gezien als een tegenhanger van de christelijke hemel. Het is de vraag of mensen echt geloofden in Luilekkerland of dat het een plek was waar mensen graag over droomden. Hier hoefde je namelijk niet te werken en hoefde je alleen maar je mond te openen om al je favoriete eten gevoerd te krijgen.
4. Tlalocan – Azteken
De Azteken geloofden dat de hemel dertien verschillende lagen had, waarvan Tlalocan de interessantste is. De god Tlaloc had het hier voor het zeggen. Deze god was verantwoordelijk voor regen en donder. Daarom kwamen hier alle mensen terecht die stierven door verdrinking of blikseminslag. Hier zouden ze voor eeuwig leven, met een oneindige voorraad voedsel.
3. Paradijs – Zoroastrisme
Het zoroastrisme is een van de oudste religies ter wereld en heeft ook een eigen versie van de hemel. Dit wordt ook wel het Paradijs genoemd en is de plek waar je alles vindt en ziet wat als goed wordt beschouwd. Binnen het zoroastrisme werd geloofd dat de ziel van een overledene nog drie dagen op aarde bleef rondzweven. Vervolgens ontmoette de ziel een vrouw. Des te mooier deze vrouw, des te beter je je leven geleefd hebt. Heb je meer goed dan kwaad gedaan, dan leidt de vrouw je over een brug naar het Paradijs.
2. Aaloe – Oude Egyptenaren
De reis naar Aaloe was een bittere reis voor de oude Egyptenaren. Na hun dood werden hun daden en zonden beoordeeld door een groep van 42 rechters. Werd er besloten dat je goed had geleefd? Dan mocht je het pad naar Aaloe bewandelen, maar onderweg kwam je talloze verleidingen tegen. Deze moest je allemaal weerstaan voordat je Aaloe mocht betreden, een plek waar je herenigd werd met al je geliefden en je favoriete dieren.
1. Hof van Eden – Jodendom
Volgens het Jodendom creëerde God de mens en werd de mens in het Hof van Eden geplaatst. Doordat de mens gezondigd heeft, verloor hij zijn plek in het Hof van Eden. Aan het eind van je leven kun je de kans krijgen om terug te keren. Hier geniet je van een prachtige tuin met kabbelende beekjes en heerlijk fruit, en mag je tot het einde der tijden in harmonie leven met God.
Na het lezen over de verschillende versie van de hemel ben je vast ook benieuwd geworden naar de verschillende versies van de hel!
1 reactie
Of je nu in een leven na de dood gelooft of niet: het blijft interessant om na te denken over wat er met ons gebeurt nadat we sterven.
Het is helemaal NIET interessant om hierover na te denken. Dood is dood!
Je bent er niet meer, en je zal er nooit meer zijn.
Bijgeloof is van alle tijden.