Het menselijk lichaam is een complexe machine vol wonderlijke en soms ronduit bizarre functies. Hoewel we denken dat we ons lichaam door en door kennen, blijven sommige eigenschappen ons verbazen. Van onverklaarbare reflexen tot vreemde overlevingsmechanismen: ons lichaam heeft een aantal eigenschappen die op het eerste gezicht nutteloos lijken, maar diep van binnen evolutionaire geheimen verbergen.
1. Je huid gloeit in het donker
Hoewel we het niet met het blote oog kunnen zien, straalt onze huid een zwak licht uit. Japanse onderzoekers ontdekten met speciale camera’s dat mensen een subtiele bioluminescentie hebben die in het donker zichtbaar wordt. Dit komt door chemische reacties in ons lichaam die energie afgeven. Waarom we dit hebben? Dat weet niemand precies, maar het maakt ons stiekem een beetje glow-in-the-dark.
2. Je lichaam kan zich elektrisch opladen
Mensen produceren elektriciteit, en best veel ook. Ons zenuwstelsel werkt op elektrische signalen en onze huid kan zelfs statische elektriciteit opwekken. Dit verklaart waarom je soms een schok krijgt als je een deurklink aanraakt. Theoretisch zouden we kleine apparaten kunnen opladen met onze eigen lichaamsstroom.
3. Je hersenen voorspellen de toekomst (soort van)
Ons brein heeft een ingebouwd voorspellingsmechanisme. Als je bijvoorbeeld een bal naar iemand gooit, berekent je brein automatisch waar die bal terechtkomt, waardoor je kunt vangen zonder er bewust over na te denken. Dit werkt ook bij muziek: je hersenen anticiperen op de volgende noot in een melodie.
4. Je maag heeft een tweede, kleiner brein
In de wanden van je darmen zit een enorm netwerk van neuronen, het “enterische zenuwstelsel” . Dit ‘darmbrein’ functioneert grotendeels onafhankelijk en beïnvloedt je stemming en emoties. Er wordt zelfs gedacht dat het een rol speelt bij depressie en angst, omdat het de productie van neurotransmitters zoals serotonine reguleert.
5. Je lichaam maakt dagelijks tumoren aan (en vernietigt ze meteen weer)
Elke dag ontstaan er in je lichaam kankercellen. Maar gelukkig is je immuunsysteem zo goed afgesteld dat het deze cellen meestal direct opruimt voordat ze problemen kunnen veroorzaken. Pas als dit proces verstoord raakt, kunnen tumoren zich ontwikkelen.
6. Je lichaam ‘vergeet’ pijn
Wanneer je een pijnlijke ervaring hebt, zoals een bevalling of een intensieve operatie, vergeet je brein na verloop van tijd hoe erg het precies was. Dit gebeurt deels om trauma te voorkomen en deels om ervoor te zorgen dat we niet bang zijn om bepaalde ervaringen opnieuw te ondergaan.
7. Je hebt een ingebouwd tijdsgevoel
Heb je ooit zonder wekker precies op tijd wakker geworden? Dat komt doordat je lichaam een interne klok heeft die werkt op basis van hormonale signalen en lichtniveaus. Dit verklaart ook waarom je na een lange vlucht last krijgt van een jetlag: je interne klok loopt dan niet meer synchroon met de zon.
8. Je botten zijn verrassend sterk (maar vernieuwen continu)
Botten lijken hard en onveranderlijk, maar je skelet vernieuwt zich continu. Ongeveer om de tien jaar heb je een compleet nieuw skelet. Daarnaast zijn botten veel sterker dan je denkt: een stuk bot ter grootte van een luciferdoosje kan ongeveer 9.000 kilo dragen.
9. Je lichaam ‘ziet’ geluid
Mensen met synesthesie ervaren geluid als kleuren, maar zelfs mensen zonder deze eigenschap hebben een vorm van deze kruis sensorische ervaring.
Hersenscans laten zien dat het deel van onze hersenen dat visuele informatie verwerkt, ook actief wordt bij bepaalde geluiden, vooral als ze onverwacht zijn. Dit verklaart waarom plotselinge harde geluiden ons vaak doen schrikken.
10. Je hebt een oeroude overlevingsreflex (die je waarschijnlijk nooit nodig hebt)

Als je in koud water valt, treedt de duikreflex in werking. Je hartslag vertraagt, je bloedvaten vernauwen zich en je zuurstofgebruik daalt drastisch om je vitale organen langer van bloed te voorzien. Dit is een overblijfsel uit onze evolutionaire geschiedenis en komt ook voor bij zeezoogdieren zoals walvissen en dolfijnen.