Bij Frans eten denken we al snel aan croissants en pain baguette. Ook de Franse gerechten ratatouille, Crème brûlée en quiche lorraine zijn bij ons bekend. Als we deze gerechten voor ons zien, dan loopt het water ons in de mond. En nemen we er een hapje van en vervolgens likken we onze vingers erbij af. Datzelfde doen we als we een croque-monsieur (tosti) met mayonaise eten. Maar wat gebeurt er met je als je de onderstaande gerechten voor je ziet? Waarschijnlijk heb je geen zin om er een hapje van te nemen en kun je maar moeilijk begrijpen dat de Fransen er zo gek op zijn. En… wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Maar onze verrukkelijke Hollandse boerenkool, vleeskroketten en dropjes zien er voor buitenlanders ook niet uit als een lekker hapje. Dus misschien is het een goed idee dat je deze lijst meeneemt op je volgende vakantie naar Frankrijk. Dan kun je (met je ogen en neus dicht) de lekkernijen gaan uitproberen en sta je versteld van de heerlijke smaken.

Slakken uit Bourgogne

De ‘Escargots de Bourgogne’ zijn een zeer typisch Frans gerecht. De slakken worden niet alleen door de Fransen veel gegeten, ook buitenlandse toeristen durven dit te doen. Je kiest voor de beste kwaliteit als je voor slakken gaat die afkomstig zijn uit Bordeaux. Dus ben je in deze stad, dan is het een must dat je ‘Escargots de Bourgogne’ uitprobeert. Hoewel het gerecht er eenvoudig uitziet, moet er flink wat werk verricht worden voordat ze op je bord worden geserveerd. De slakken worden eerst gevoed, daarna grondig gereinigd om vervolgens te worden gekookt. Daarbij wordt er een grote hoeveelheid boter, knoflook en peterselie aan het water en de slakken toegevoegd. Dit proces neemt maar liefst drie dagen in beslag. Het is dan ook niet voor niks dat je er een flinke prijs voor betaald. Zorg dus maar dat je waar krijgt voor je geld: Geniet van je rubberachtige traktatie!

Eenden- en ganzenlever

‘Foie gras’ is een boterachtige paté die de Fransen, met name tijdens de feestdagen, op hun toast smeren. Het is gemaakt van de lever van eenden en ganzen. Voordat je de lekkernij uit gaat proberen, is het belangrijk dat je weet hoe het gerecht wordt gemaakt. In de weken voorafgaand aan hun slacht krijgen de eenden- en ganzen onder dwang grote hoeveelheden graan toegeschoven. Deze moeten ze opeten om hun levers ruim 10 keer te vergroten. Dit wordt door velen gezien als een schandelijk misbruik van de rechten van dieren. Het is nu aan jou of je deze traktatie overslaat of er toch je toast mee besmeert.

Varkenspoten


Greg Scales/flick

Er wordt weleens gezegd dat de Fransen alles eten van het varken, behalve de ‘knor’. ‘Pieds de porc’ zijn op vele plekken in de wereld een populair gerecht, maar varkenspoten zijn vooral in Frankrijk geliefd. Ze worden lange tijd op een lage temperatuur gekookt met als eindresultaat een mals en geleiachtige maaltijd. Dit gerecht is niet bestemd voor mensen die keurig met mes en vork willen eten. Varkenspoten pak je met je handen beet en knaag je met je tanden van het bot. En dan maar hopen dat je tot slot je vingers erbij af kunt likken!

De tong van een rund

Ziet deze ‘langue de boeuf’ er niet overheerlijk uit? Nee, niet echt he. Dat komt vooral, omdat je er nog een échte levende tong in ziet. Dit gerecht is er eentje waar je vast en zeker even je ogen voor dicht wilt knijpen. Het scheelt misschien dat je, wanneer je er eentje besteld, je hem op je bord in fijne, onherkenbare reepjes krijgt voorgeschoteld. En dan moet je nog proberen om de gedachte uit te wissen dat de tong van een rund op je bord ligt. Dus sluit je ogen en ervaar de sensationele smaak van dit gerecht. Je zult worden verrast: het smelt weg in je mond.

Kalfsorgaan

In het Nederlands noem je dit gerecht ook wel kalfszwezerik. En dat is een van een kalf afkomstig orgaan en tevens een Franse delicatesse. Het staat bij de Fransen bekend als ‘ris de veau’ of calf pancreas, wat een van de fijnste stukjes orgaanvlees is. Het vlees wordt in bloem en boter gedoopt en gemixt met champignons. Neem gerust een glas Bourgondische rode wijn bij je maaltijd om het weg te spoelen… of om de heerlijke smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.

Kalfskop

Deze lijst wordt hoe langer hoe gekker. Je zult wel denken: wie eet er nu de kop van een kalf? Daarin zitten immers de hersenen en de gedachte om díe op te eten… Dit verhaal gaat de verkeerde kant op. Jij gaat kalfskop gewoon proeven! De Fransen zijn dol op tête de veau, dus een nuchtere Hollander moet dat ook prima kunnen eten. Zeker wanneer je het eet met een overheerlijke Gribiche saus, die gemaakt is van hardgekookte eidooiers, mosterd en koolzaadolie. Én, al overtuigd? Nog niet, dan haalt dit je misschien over de streep: Kalfskop levert tal van voordelen voor je gezondheid. Het bevordert onder anderen een gezonde huid en gezonde beenderen. Het wordt met name aangeraden aan mensen met artritis (wat een ontsteking van de gewrichten is). Maar ook voor modellen is het een ideaal gerecht om mooi te blijven. En er goed uitzien dat wil toch iedereen! Je gaat het proeven he !)

Varkensdarmworst

Ook deze naam klinkt goed, toch? Als je het bij de Franse naam noemt, wordt het al beter: ‘andouillette’. Best chique toch? Eigenlijk is dit de Franse frikandel, maar dan alleen met een andere inhoud, namelijk de darmen van een varken. Het smaakt niet alleen lekker, het ruikt ook nog eens verrukkelijk. Maar niet heus. De geur blijft na je maaltijd nog dagenlang in je neus hangen. Maar dat moet je maar even vergeten, als je de worst op je bord geserveerd krijgt. Dus neus dicht en ogen sluiten (vooral als je de worst aansnijdt, de inhoud ziet er nogal apart uit) en eten maar. Sla je dit gerecht nog even over? Bewaar het dan voor als je in Lyon bent. Daar zijn ze het lekkerst, geserveerd met een klein likje uienglazuur.

Testikels van een schaap

Ja, ja, zelfs de geslachtsdelen worden in Frankrijk niet onberoerd gelaten. Ook de ‘couilles de mouton’, testikels van een schaap, smaken volgens de Fransen overheerlijk. Met name in de Franse regio Perigord hebben ze een goed recept: frivolites beneventines. Als je het hier besteld dan krijg je een schaal vol met eh.. ‘ballen’. Ze zijn geschild, drie uur lang geweekt in koud water, gesneden en gegrilld met citroen, peterselie en lokaal geteelde witte wijn. En de smaak is… heerlijk zoet en mals. Klinkt goed toch. Helaas is de prijs van deze delicatesse minder gunstig. Maar ja, iemands testikels mag je natuurlijk ook niet voor een appel en een ei verkopen.

Zee-egels

De Fransen staan ook open voor het eten van aparte dieren die afkomstig zijn uit de zee. Wat dacht je van zee-egels. Je zou denken dat deze dieren erg stekelig en slijmerig in je mond aanvoelen. Maar volgens de Fransen zijn oursins juist heel romig van smaak. Net zoals oesters brengen ze de smaak van de zee over naar je mond. Dus hou jij van de zee? Proef dan vooral dit lekkere hapje. Je moet geen problemen hebben met het eten van levende dieren.

Gevulde Poitevin

Ook voor de vegetariërs en veganisten staat er een gerecht op deze lijst, namelijk farci Poitevin. Je kunt er namelijk zelf voor kiezen of je hem wel of niet laat vullen met ham en eieren. De naam van dit gerecht komt van de regio waar het vandaan komt: Poitou-Charentes. Deze vetvrije stoofpot is een mix van kool, groene groenten en specerijen, met daaromheen een laagje gelatine. Je eet het op een baguette of los daarvan. De ingrediënten zijn niet eens zo gek, maar het ziet er wel uit alsof het uit het achterste van een dier is gekomen. Bon appetit!