10 Vreemde Tussendoortjes van over de Wereld

Fanaten van chips en snoeprepen waarschuwen we liever vooraf: het onderstaande past allicht niet meteen in je Westers smaakpallet. Desalniettemin bestaan deze snacks echt en zijn ze vaak ook nog eens even populair als bizar. Smakelijk!


10. Gefrituurd varkensvel

Gefrituurd varkensvel

‘Pork rinds’ heten ze en het zijn inderdaad gefrituurde varkensvellen. Sommige creaties zijn gewoon vel, anderen zijn vel met nog wat vet. Je kunt ze puur eten of met een snuifje zout. Ook pikant is een optie. Voor velen ziet het er weerzinwekkend uit, maar gefrituurd varkensvlees is een van de populairste snacks ter wereld.

9. Gefermenteerde haai

Hakarl

In IJsland heet deze lekkernij ‘harkarl’. Het tussendoortje is er graag gezien, net zoals in de meeste Scandinavische landen (en regionen). De haai in kwestie wordt eerst gevangen, dan gepekeld, en vervolgens vier of vijf maanden lang gedroogd. Het opdienen gebeurt gewoon in gesneden blokjes, zoals kaas. De rode, iets taaiere lekkernij komt van de buik. De zachtere, witte lekkernij komt van de rest van het lijf.


8. Zwarte knoflookchocolade

knoflookchocolade

Chocolade met zwarte knoflook is een populaire snack in Japan. Het is een creatie van Takko Shoji, die gefermenteerde zwarte knoflook gebruikt. Shoji beweert dat zijn snack het metabolisme een boost geeft. Wanneer je zestig dagen lang consequent zwarte lookchocolade eet, krijg je volgens hem meer energie.

7. Bevruchte eendeneieren

balut

Het ziet er even gruwelijk uit als het klinkt, maar toch vinden sommigen het een delicatesse. Met name in Zuidoost Azië en de Filipijnen is deze snack een echte hit. Het heet er ‘balut’ en het is dus een half gevormde eendenfoetus, die nog in het ei zit. Je kraakt het ei open en drinkt de vloeistof op. Je kruidt de foetus met peper en zout, en eet hem rauw op.


6. Krekels op een stokje

krekel op stok

De krekel op een stokje is populair in Bangkok en Beijing. De stokjes kun je eenvoudig verkrijgen op de markt. Hij ligt er naast de babyslangen en -vogels, de schorpioenen en de muizen.

5. Snoepkrab

snoepkrab

De Japanse snoepkrab is er eentje die gekruid wordt met uitzonderlijke zoete en pikante kruiden. Verder smaakt hij gewoon naar krab: hartig, mals en visachtig. Wij raden dit snoepje aan iedereen aan.


4. Gedroogde wilde vis

gedroogde vis

Ook deze snack durven wij je met een gerust geweten aanbevelen. Hij klinkt eerlijk gezegd spectaculairder dan hij is. Wilde vis is eigenlijk gewoon vis. En gedroogd is ook gepekeld. De Chinezen en de Russen zijn er alvast dol op.

3. Madenkaas

Casu marzu of ‘gerotte kaas’, dat is de naam van deze weinig ravissante verschijning. Het is een Italiaanse (voornamelijk Sardinië) kaas waarin de Piophila vlieg haar eieren heeft gelegd. Eens ze uitkomen, banen de vliegenmaden zich een weg door de kaas. De enzymen die zij daarbij afscheiden, geven hem een ziekelijk geur en smaak, maar ook een uiterst romige textuur. In Italië wordt casu marzu dan ook vaak geserveerd op sociale hoogdagen, bijvoorbeeld als dessert op een huwelijksfeest. Het is overigens een van de gevaarlijkste type eten.

2. Inktvisballen

inktvisbal

Als je al eens inktvis gegeten hebt, weet je ongeveer hoe deze snack smaakt. De inktvis wordt hier in balletjes gefrituurd. Het kraakt een beetje aan de buitenkant en vanbinnen is het eerder taai. Made in China.

1. Miereneieren

escamole

In Mexico noemen zij het ‘escamole’ en de snack is er bijzonder hot. De eitjes worden geoogst in de mierenkolonies die leven bij de wortels van agave planten. Zij worden er weggeplukt net voor ze de metamorfose tot mier ondergaan. De oogster moet voor dit precaire werkje een speciaal pak aan dat hem of haar beschermt tegen steken. Miereneieren smaken verder een beetje zoals maïs. Vandaar dat ze vaak geserveerd worden in taco’s en slaatjes.