Het is een van de zeven wereldwonderen en misschien wel de grootste trekpleister van China: de Chinese Muur. Deze muur werd gebouwd om het oude Chinese keizerrijk te beschermen tegen vijanden. Tegenwoordig is deze bescherming niet meer nodig, maar dat neemt niet weg dat het een indrukwekkend gebouw is. Hier vind je 10 weetjes over de Chinese Muur.

10. Het bouwen van de muur duurde 1800 jaar

Een muur van 6000 kilometer lang wordt natuurlijk niet van de ene op de andere dag gebouwd. Het eerste begin van de muur werd al in het jaar 221 voor Christus gebouwd. Hierna heeft het maar liefst 1800 jaar geduurd voordat de imposante muur af was. Dat is natuurlijk niet gek, want de techniek was in die tijd veel minder geavanceerd.

9. De Chinese Muur is niet één muur

Je zou natuurlijk denken dat deze muur een echt geheel was, maar niets is minder waar. Eigenlijk bestaat de Chinese Muur uit een collectie kleinere muren. Deze muren vormen een soort netwerk dat samen de Chinese Muur genoemd wordt. Je kunt dus niet zonder onderbrekingen van de ene naar de andere kant lopen.

8. Een ongebruikelijk bouwmateriaal

De Chinese Muur is uiteraard gebouwd met behulp van steen en aarde, maar er is ook een ander materiaal in de muur te vinden. De oude Chinezen gebruikten namelijk plakkerige rijst om het geheel bij elkaar te houden. Deze rijst werd vermengd met de andere materialen en is een belangrijke reden waarom de Chinese Muur vandaag de dag nog steeds zo sterk is. Daar kunnen we nog wat van leren!

7. Het bouwen van de muur was een straf

Veel landen gebruikten werkkampen om hun gevangen nuttig te maken. In China werden gevangen naar de muur gestuurd om te helpen met de bouw en de bescherming. De criminelen waren van andere werkmannen te onderscheiden door hun geschoren hoofd, zwartgeverfde gezichten en ketens om hun armen en benen. Het werken op de muur was ook nog eens ontzettend gevaarlijk. Uit sommige bronnen blijkt dat maar liefst 400.000 mensen zijn overleden tijdens hun werk bij de muur.

6. De muur was helemaal niet effectief

Het lijkt natuurlijk een goed idee: houd al je vijanden buiten door een grote muur om je keizerrijk te bouwen. Toch slaagden veel vijanden erin om de Chinese Muur te trotseren. De muur was dus helemaal niet zo veilig als gedacht werd. Zo is de val van de Ming Dynastie te wijten aan de zwakke verdediging van de muur.

5. China was niet trots op de muur

Tegenwoordig is de Chinese Muur een belangrijke toeristische attractie, maar voor die tijd was China eigenlijk niet trots op de muur. Pas toen buitenlanders in contact kwamen met de muur, zagen de Chinezen in dat het een ontzettend bijzonder bouwwerk is dat zeker wat extra aandacht verdient.

4. De muur is niet vanuit de ruimte te zien

Het is een hardnekkige mythe die de ronde doet, maar de muur is eigenlijk helemaal niet vanuit de ruimte te zien. Het bouwwerk is wel ontzettend lang, maar helemaal niet hoog of breed genoeg om vanaf deze gigantische afstand te zien. De roddels over de zichtbaarheid van de muur begonnen al in de tijd dat de mens nog niet eens in de ruimte was geweest. Astronaut Neil Armstrong bevestigde dat hij de muur niet kon zien tijdens zijn bezoek aan de maan.

3. Een groot deel van de muur is verdwenen

De muur is al meer dan 2000 jaar oud, dus het is niet gek wanneer een aantal delen niet meer intact zijn. De muur is op dit moment 6000 kilometer, maar er wordt gedacht dat het hele bouwwerk tot wel 9000 kilometer lang is geweest. In de honderden jaren na de bouw is ongeveer een derde van de muur verdwenen door het verstrijken van de tijd.

2. Delen van de muur zijn gebruikt voor de bouw van huizen

Je zou zeggen dat de Chinezen zuinig zouden zijn op hun eigen wereldwonder, maar dat is zeker niet altijd het geval. In de jaren 60 en 70 werden delen van de muur namelijk gebruikt voor de bouw van nieuwe huizen. De Chinese overheid vond dat het oude monument meer waard zou zijn in de vorm van nieuwe huizen, aangezien het land voorzien moest worden van moderne woningen.

1. Er worden nog steeds nieuwe delen ontdekt

Door de jaren heen wordt de Chinese Muur steeds meer opgeslokt door de omringende natuur. Vooral na meer dan 2000 jaar is het niet gek dat enkele delen helemaal verstopt zijn. Archeologen vinden daarom nog steeds nieuwe stukken muur, met een laatste vondst in het jaar 2012. De muur van 6000 kilometer wordt dus alleen maar langer.