Bier; iedereen kent het en iedereen heeft zijn eigen mening over het drankje. Je vindt het overal: in restaurants, kroegen, festivals en gewoon in de supermarkt. Er is echter niet slechts één bier. Er zitten internationale en zelfs nationale verschillen in het drankje. Bier is iets wat al in de middeleeuwen gedronken werd en wat in de toekomst ook in elke cultuur gedronken zal worden. Over bier kunnen hele meesterwerken geschreven worden en daarom zal dit artikel een paar spraakmakende weetjes over bier bespreken. Zo word je niet alleen dronken van de heerlijke drank, maar ook van je bierkennis.
10. Bier is er al zo lang we ons kunnen heugen
Tegenwoordig zijn bekende bierlanden landen als België, Duitsland, Nederland en Tsjechië. Het eerste bier werd echter niet hier gebrouwen. Het oudst bekende recept voor bier vinden we bijna vierduizend jaar terug in de tijd van het rijk Mesopotamië. De eerste brouwers zouden Sumeriërs zijn en zij noteerden hun recept op een stenen tablet. Pas later werd het vertaald en het bier zou toen nauwelijks 3.5% alcohol bevatten en vrij droog zijn zonder de bitterheid die wij nu kennen. De bitterheid werd veroorzaakt door de toevoeging van hop, een ingrediënt die de Mesopotamiërs nog niet tot hun beschikking hadden.
9. Bid tot de goden
In de tijd van de Mesopotamiërs was er eveneens een godin van bier. De godin heette Nin-Kasi en om haar te vereren werd haar drankje op reguliere basis gebrouwd. Er zijn vele stenen tablets gevonden met recepten voor bier, maar ook voor het drinken van bier. De godin Nin-Kasi was kortom een extreem populaire godin. Er zijn echter geen afbeeldingen of andere visuele representaties van de godin van het bier overgebleven.
8. Geen bier, geen piramides
In Oud Egypte werd het bier niet gebruikt als verering van de goden, maar als salaris. Volgens onderzoek van de universiteit in Pennsylvania zouden de bouwers van de piramide van Gizeh in ruil voor hun geleverde arbeid iedere dag vier á vijf liter bier als beloning krijgen. Dit was te lezen op oude stenen met spijkerschrift. De Egyptenaren waren van mening dat je bier beter kon drinken dan het vervuilde water van de Nijl. Een loon van bier is niet vreemd, want naast de Egyptenaren gebruikten ook andere culturen deze lekkere vorm van uitbetaling. Ook tegenwoordig geven we elkaar nog bier, maar dan niet ter betaling, maar als kado. Wist je dat je zelfs een bierpakket per post kan laten bezorgen?
7. Waarom heet bier “bier”?
Het woord bier stamt af van het Latijnse woord bibere, wat drinken betekent. Een theorie is dus dat wij de term van de Romeinen hebben overgenomen. Er is echter ook een andere theorie over de ontstaansgeschiedenis van het woord bier. Deze theorie zegt dat het woord bier afkomstig is van een Germaans woord, namelijk beuwoz, wat gerst betekent. Door heel Europa vind je woorden die lijken op of klinken als bier, dus welke theorie de juiste is, is tot op heden niet bewezen.
6. En de grootste bierproducent is…
Hoewel je zou verwachten dat in Europa de meeste bier geproduceerd wordt, is dit echter niet zo. In China wordt de grootste bierproductie ter wereld gemeten. In 2017 produceerden de Chinezen zo’n 440 miljoen hectoliter, gevolgd door de Verenigde Staten met zo’n 220 miljoen hectoliter bier. Ook Zuid-Amerikaanse landen als Brazilië en Mexico produceren meer bier dan in Europa. In Europa is Duitsland de grootste producent met 93 miljoen hectoliter bier per jaar, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Polen, Spanje, Nederland en België.
5. Wie drinken het meeste bier?
Ook wat betreft het bier drinken, doet ons landje het vrij netjes. De grootste bierdrinkers vind je namelijk niet hier, maar in Tsjechië. Wanneer naar de bierconsumptie per persoon gekeken wordt, scoren de Tsjechen het hoogst met een gemiddelde van 138 liter bier. Opvallend is dat de nummer twee en drie in deze lijst landen in Afrika zijn. Een mogelijke verklaring voor de stijging in de bierconsumptie kan zijn dat hier veel toeristen op vakantie gaan jaarlijks, waardoor de bierconsumptie aardig omhoog wordt gedreven. Binnen Europa volgen Duitsland en Oostenrijk de Tsjechen op als grootste bierdrinkers.
4. De grootste bierfirma
De grootste bierproducent ter wereld is nog steeds in België gevestigd. Dit is het bedrijf Anheuser-Busch InBev. Dit bedrijf levert aan landen als de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico. Populaire biermerken binnen deze organisatie zijn het Belgische Stella Artois, het Amerikaanse Budweiser en het Mexicaanse Corona. Hiermee is België eveneens het grootste exportland van bier. Binnen Europa is de grootste bierfirma Heineken, dat zich ook steeds meer richt op Aziatische landen.
3. Dubbel en trippel heeft niks met smaak te maken
Wanneer je bier bestelt, heb je vast al eens gezien dat je ook een dubbel of trippel kunt bestellen. Dit heeft niets te maken echter met de smaak of smaaksamenstelling van het bier. Deze termen werden in de abdijen gebruikt om aan te geven hoe zwaar een bier was. Bij een dubbel bier wordt meer graan gebruikt, waardoor het suikergehalte toeneemt en dus ook het alcoholgehalte. Bij een trippel is dit alcoholgehalte nog meer. Bij een quadrupel heb je zelfs promillages van tien procent of meer.
2. IPA niet uit India
Tegenwoordig is IPA weer een populaire bierstijl. IPA staat voor Indian Pale Ale, maar anders dan de naam doet vermoeden is deze biersoort niet uit India afkomstig. De Engelsen moesten echter in de tijd dat India een kolonie was van het Verenigd Koninkrijk vaak met de boot naar Azië afreizen. De Engelsen ontdekten dat ze bier alleen gedurende de lange zeereis konden bewaren, wanneer er meer hop in werd gedaan of er sterkere biersoorten vervoerd werden. De Indian Pale Ale zou slaan op deze hoprijke bieren, maar deze theorie is nooit officieel bevestigd.
1. Het grootste bierfeest
Als je denkt aan festivals, denk je veelal ook aan de consumptie van bier. Het grootste bierfestival blijft toch het Oktoberfest. En dan met name het Oktoberfest in München is het grootste bier drinkfestijn ter wereld. Gedurende de twee weken van de Oktoberfest wordt hier maar liefst 7.5 miljoen bier gedronken. Dat is gemiddeld een half miljoen bier per dag.
Leuke afsluiter
Het is uit dit artikel naar voren gekomen dat bier overal ter wereld geconsumeerd wordt. Toch blijft het drankje een speciale band met België behouden. Zo erg zelfs dat de Belgische biercultuur tot UNESCO Werelderfgoed is uitgeroepen. Het gaat om immaterieel erfgoed, maar het laat goed zien dat bier een grote betekenis heeft in historisch opzicht in ons zuidelijke buurland. Daarom blijft het land toch een beetje het centrum van de bierwereld. Getuige daarvan is dat veel internationale brouwers ook het etiket gebruiken Belgian Style Beer.