Ethereum, na Bitcoin de grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, staat vooral bekend om zijn mogelijkheden voor slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties (DApps).
Het is ontworpen om schaalbaar, programmeerbaar, veilig en gedecentraliseerd te zijn. De ether-token is bedoeld om te betalen voor werkzaamheden die de blockchain ondersteunen, maar kan ook worden gebruikt voor de aankoop van tastbare goederen en diensten.
Geschiedenis van Ethereum
Ethereum is in 2015 gelanceerd door Vitalik Buterin en Joe Lubin, oprichter van het blockchain softwarebedrijf ConsenSys.
De oprichters zagen al vroeg het potentieel van blockchain-technologie verder dan alleen het mogelijk maken van een veilige virtuele betalingsmethode. Ethereum werd snel de op één na grootste cryptocurrency qua marktwaarde.
Ethereum vs. Bitcoin
De geschiedenis van Ethereum begint bij Vitalik Buterin, een jonge programmeur en cryptografie-enthousiast. Buterin was oorspronkelijk betrokken bij de Bitcoin-gemeenschap, maar zijn visie voor wat blockchain-technologie kon bereiken, ging verder dan wat Bitcoin destijds aanbood.
Buterin’s visie was een blockchain die niet alleen als betaalmiddel zou dienen, maar die ook gedecentraliseerde applicaties (dApps) via slimme contracten kon ondersteunen.
Deze visie kwam tot leven met een succesvolle crowdfunding in 2014, wat $18 miljoen opleverde en leidde tot de lancering van het Ethereum-netwerk op 30 juli 2015.
De Proof-of-Stake-transitie
Aanvankelijk gebruikte Ethereum een competitief proof-of-work validatieproces vergelijkbaar met dat van Bitcoin. In 2022 maakte Ethereum echter de overstap naar een proof-of-stake, dat veel minder verwerkingskracht en energie gebruikt.
Proof of Stake (PoS) is een manier voor een blockchain om te beslissen wie het volgende blok mag toevoegen. In plaats van dat computers krachtige en dure berekeningen uitvoeren, zoals bij Proof of Work, kiest PoS iemand op basis van hoeveel cryptocurrency ze bezitten en bereid zijn als onderpand (stake) te gebruiken.
Stel je voor dat je een loterij speelt, maar in plaats van loten te kopen, gebruik je je eigen munten. Hoe meer munten je ‘inzet’, hoe groter de kans dat je wordt gekozen om het volgende blok te maken en beloningen te verdienen. Dit is minder energie-intensief en sneller dan Proof of Work. Het motiveert mensen ook om het netwerk te ondersteunen, omdat ze hun eigen munten inzetten en deze zouden verliezen als ze vals spelen.
Wallets
Ether-eigenaren gebruiken wallets om hun ether op te slaan. Een wallet is een digitale interface waarmee je toegang krijgt tot je cryptocurrency. Elke wallet heeft een adres, dat kan worden beschouwd als een e-mailadres: het is de plaats waar gebruikers ether naartoe sturen. De kleinste eenheid ether is een wei, en er zijn in totaal zeven denominaties van ether.
De ontwikkeling van DAOs
Decentralized Autonomous Organizations (DAOs) zijn een innovatieve manier van samenwerken die gebruik maakt van blockchain-technologie om besluitvorming te decentraliseren.
Stel je voor dat je een venture capital fonds opricht en geld inzamelt door middel van fondsenwerving, maar je wilt dat de besluitvorming gedecentraliseerd is en de distributies automatisch en transparant zijn. Een DAO kan slimme contracten en applicaties gebruiken om stemmen van fondsleden te verzamelen, investeringen te doen op basis van de meerderheid van de stemmen, en automatisch eventuele opbrengsten te verdelen. Transacties kunnen door alle partijen worden bekeken zonder tussenkomst van derden.
Web3
Web3, vaak beschreven als de toekomst van het internet, zal waarschijnlijk worden aangedreven door Ethereum vanwege de vele applicaties die momenteel worden ontwikkeld op het platform.
Deze applicaties variëren van gedecentraliseerde financiën (DeFi) tot sociale media en meer, waardoor een minder gecentraliseerde benadering van het internet ontstaat waar gebruikers meer controle en eigendom hebben over hun eigen gegevens en interacties.
Gebruik in gaming en virtuele realiteit
Ethereum is ook een belangrijk platform voor de ontwikkeling van games en VR. Spellen zoals Decentraland en Axie Infinity gebruiken de Ethereum blockchain om eigendommen binnen het spel te verzekeren.
In Decentraland bijvoorbeeld, wordt virtueel land en andere digitale activa, zoals avatars en uitrusting, getokeniseerd via de Ethereum blockchain, wat eigendom en handel binnen het spel faciliteert. Axie Infinity gebruikt een vergelijkbaar mechanisme voor de eigen in-game valuta en beloningen.
De opkomst van Non-Fungible Tokens (NFTs)
NFT’s, of non-fungible tokens, zijn een van de meest besproken onderwerpen in de cryptowereld sinds hun populariteitsexplosie in 2021. Deze digitale activa zijn uniek en worden gecreëerd op de Ethereum blockchain.
Ze kunnen alles vertegenwoordigen van kunstwerken en muziek tot digitale verzamelobjecten. Eigenaren van NFT’s hebben iets echt unieks in handen dat kan worden verhandeld of verkocht op een open markt.
Schaalbaarheidsoplossingen en toekomstige ontwikkelingen
Om zijn groei te ondersteunen en netwerkverstoppingen aan te pakken die vaak leiden tot hoge transactiekosten, blijft Ethereum werken aan oplossingen voor schaalbaarheid.
Een van deze oplossingen is het concept van ‘danksharding’, een methode om delen van de blockchain op nodes op te slaan, wat de snelheid en kosten van transacties zou moeten verbeteren. Bovendien heeft Ethereum plannen om deze technologie in toekomstige updates verder te combineren, wat uiteindelijk zou moeten leiden tot een significante verlaging van de kosten en verhoging van de verwerkingssnelheden.
Devcon-conferenties
Jaarlijks brengt Ethereum ontwikkelaars, onderzoekers en enthousiastelingen van over de hele wereld samen tijdens de Devcon-conferenties om de voortgang en toekomstige ontwikkelingen van Ethereum te bespreken.
Deze conferenties bieden een platform voor samenwerking, kennisdeling en het onthullen van baanbrekende projecten binnen het Ethereum-ecosysteem. De volgende conferentie vindt plaats in Zuidoost-Azië in 2024, na succesvolle conferenties over de hele wereld, waaronder in Colombia, Japan en Praag.
Concurrenten van Ethereum
Ethereum heeft verschillende concurrenten, zoals Cardano, Solana, en Polkadot. Deze platforms bieden ook slimme contracten en dApp-ondersteuning, maar proberen Ethereum te overtreffen met snellere transactiesnelheden, lagere kosten, en verbeterde schaalbaarheid.
Cardano focust zich bijvoorbeeld op wetenschappelijk onderzoek en formele verificatie van code, terwijl Solana hoge doorvoersnelheden en lage kosten benadrukt dankzij zijn unieke consensusmechanisme.
Polkadot streeft naar een “multi-chain” netwerk dat verschillende blockchains met elkaar kan verbinden.