Iedereen die regelmatig voetbal kijkt, is het weleens oneens over de keuze van gewisselde spelers. Daarnaast zou het soms fijn zijn als het mogelijk was vier spelers te wisselen, in plaats van drie. Vooral wanneer er een speler geblesseerd raakt en de drie wissels al zijn gebruikt. Tijdens het WK 2018 wordt dit werkelijkheid. In de extra tijd is er de mogelijkheid om een vierde speler te wisselen. Deze nieuwe regel én de videoscheidsrechter zijn twee veranderingen tijdens het FIFA Wereldkampioenschap voetbal 2018. Nu volgen 10 andere interessante weetjes over het WK voetbal 2018:

Hier vind je al onze lijstjes over het WK voetbal 2018

10. Stoelen buiten het stadion

FIFA vraagt om 35.000 beschikbare stoelen in een stadion. Wat doe je wanneer een potentieel WK stadion ‘slechts’ 27000 stoelen heeft? De rest buiten het stadion bouwen! Ekaterinburg Arena – een van de 12 plekken waar wordt gespeeld – heeft dit gedaan. Zij bouwden tribunes achter de twee doelen, buiten het stadion, waardoor er nu 45000 stoelen beschikbaar zijn. In het station, dat gebouwd is tussen 1953 en 1957, zullen vier wedstrijden plaatsvinden, daarna worden de tribunes weer verwijderd.

9. Laatste WK met 32 landen?

Het staat al een tijd op de planning: 48 deelnemende landen, in plaats van 32. FIFA president Gianni Infantino was plan dit door te voeren vanaf 2026, maar wellicht vindt het al eerder plaats. Onder andere CONMEBOL – de Zuid-Amerikaanse voetbalbond – wil de plannen al sneller uitvoeren. Het is dus mogelijk dat het volgende WK al bestaat uit 48 deelnemende landen. Wanneer FIFA hiermee akkoord gaat, betekent het voor Qatar (het volgende gastland) dat ze onder enorme druk komen te staan. Er doen dan 16 teams meer mee en er zijn 16 extra wedstrijden.

8. Geen Visa maar een Fan-ID

De mensen die geen VISA hebben, maar wel een WK ticket, mogen Rusland binnen. Er wordt gebruik gemaakt van een Fan-ID – een speciale vergunning voor houders van WK-tickets. De Fan-ID wordt gebruikt als een VISA, om Rusland binnen te komen en weer te verlaten. Wel heb je andere documenten nodig, zoals bijvoorbeeld een bewijs dat je in het bezit bent van WK tickets.

7. Negen van de twaalf WK Staions zijn speciaal voor het WK gebouwdMos.ru

Van de 12 Wereldkampioenschap stadions in Rusland, zijn er 9 speciaal gebouwd voor het toernooi. Het Luzhniki stadion in Moskou – de hoofdlocatie van FIFA Wereldkampioenschap 2018 – waar ook de openingsmatch en finale gespeeld worden, werd gerenoveerd en geopend in november. Het toernooi vindt plaats in 11 verschillende steden.

6. De kosten van het WK: $12 miljard!

Het organiseren van een Wereldkampioenschap is duur. Het gaat Rusland bijna 12 miljard dollar kosten om het FIFA Wereldkampioenschap 2018 te organiseren. Dit is 600 miljoen dollar meer dan ze hadden voorspeld. De regering zal 6,7 miljard dollar betalen, 1,5 miljard dollar is afkomstig van regionale overheden en 3,4 miljard dollar komt van privé- en door de staat gerunde bedrijven.

5. Egyptenaar Essam el-Hadary kan de oudste speler ooit op een WK worden

De Colombiaanse doelman Faryd Mondragon is tot nu toe de oudste man die gespeeld heeft op een WK. In 2014 speelde Colombia tegen Japan en was hij maar liefst 43 jaar en 3 dagen oud. Dit WK is de kans groot dat Essam el-Hadary gaat keepen voor Egypte. Dit maakt hem met zijn 45 jaar oud de oudste speler.

3.De jongste speler

De jongste speler op het WK is slechts 19 jaar oud. Het is de Australische Daniel Arzani. Hij speelt voor Melbourne City FC. Hij is dus 24 jaar jonger dan zijn Egyptische collega. Met zijn 19 jaar is hij overigens bij lange na niet de jongste voetballer die ooit deelnam aan een WK. Dat was de Noord-Ierlandse Norman Whiteside, die tijdens zijn debuut op het WK 1982 slechts 17 jaar oud was.

4. De openingswedstrijd gaat tussen de twee laagst geplaatste landen

De openingswedstrijd van het FIFA Wereldkampioenschap 2018 wordt gespeeld door de twee laagst geplaatste landen, namelijk Rusland (65) en Saudi-Arabië (63).

2. Er valt veel geld te verdienen

In totaal zal er 400 miljoen dollar aan prijzengeld worden gedeeld tussen de deelnemende WK landen. Dit is in vergelijking met vorig jaar een toename van 12 procent. Elk land dat deelneemt, krijgt 8 miljoen dollar. Wanneer een team de groepsfase overleeft, maar wordt uitgeschakeld bij de laatste 16, krijgt het 4 miljoen dollar extra. Teams die in de kwartfinale worden uitgeschakeld, krijgen nog eens 4 miljoen dollar extra. Het land dat als vierde eindigt, krijgt 22 miljoen dollar, en de derde plek krijgt 24 miljoen dollar. Het land dat als tweede eindigt, wint 28 miljoen dollar en de winnaar van het WK krijgt maar liefst 38 miljoen dollar. Naast deze bedragen, krijgt elk team 1,5 miljoen dollar voor de toernooikosten.

1. Racisme

Racisme blijft een veelvoorkomend probleem, ook bij voetbal, en misschien wel het meest in Rusland. De vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Rusland in maart is hier het bewijs van (apengeluiden) . Om racisme (zoveel mogelijk) te voorkomen, had FIFA een anti-discriminatie systeem ingevoerd tijdens de WK kwalificatiewedstrijden. Alle 871 wedstrijden werden gemonitord en bij 177 wedstrijden werden getrainde observatoren ingezet. Bij het hoofdtoernooi worden tevens bij alle 64 wedstrijden drie anti-discriminatie observatoren ingezet. Zij ondersteunen de beveiligers en leveren bewijs voor onderzoek naar rassendiscriminatie. Scheidsrechters hebben tot slot het recht om een wedstrijd te stoppen of stil te zetten wanneer er sprake is van racistische incidenten. Wij zijn benieuwd of de FIFA echt hard durft op te treden …