We hebben allemaal een mobiele telefoon op zak. Je zou dus zeggen dat we goed op de hoogte zijn van de ins en outs van onze telefoons, maar er valt altijd wel weer iets nieuws te ontdekken. Laat je verrassen door deze top 10 weetjes over mobiele telefoons.

10. De eerste mobiele telefoon kostte ongeveer € 3.700

Motorola DynaTAC 8000X

Redrum0486 & Rico Shen / Wikipedia

Mobiele telefoons zijn al langer verkrijgbaar dan veel mensen denken. Het allereerste model werd al in 1983 verkocht in de Verenigde Staten. Martin Cooper was de uitvinder van deze telefoon, maar zijn uitvinding was niet bepaald betaalbaar voor de gemiddelde persoon. Deze had een prijskaartje van $ 4.000, wat ongeveer € 3.700 euro is.

9. Mobiele telefoons zijn viezer dan de knop van het toilet

mobile telefoon is ranzig

Het is geen fijn weetje om te kennen, maar wel belangrijk. Heb je de hele dag je mobiel in je handen? Denk dan eens vaker na over het schoonmaken van het scherm. Een mobiele telefoon is namelijk bedekt in bacteriën. Dat is niet gek, want we nemen deze telefoons overal mee naartoe, ook naar het toilet. Daarom vind je veel bacteriën van het toilet terug op de telefoon, plus nog een hele hoop extra. Maak dus af en toe het scherm van je mobieltje schoon. Screeprotectors hebben ook niet het eeuwige leven, zit deze vol met krassen, dan is het tijd om deze te vervangen.

8. Je telefoon is krachtiger dan een ruimteschip

Apollo 11 computer

Ga je een nieuwe telefoon uitzoeken, dan let je mogelijk op de gebruikte processors en chips. Dat is niet voor niets, want deze onderdelen zijn de drijvende kracht achter je telefoon. Ze zijn tegenwoordig zelfs zo ver ontwikkeld, dat de gemiddelde telefoon krachtiger is dan de computers die werden gebruikt voor de maanlanding met Apollo 11. Zo zie je hoe de techniek in een korte tijd enorm ver is gekomen.

7. Je kunt een telefoon opladen met urine

Wetenschappers vinden het natuurlijk interessant om te kijken naar wat er allemaal mogelijk is met mobiele telefoons. Zo is het leuk om te kijken naar manieren waarop we onze telefoons net wat duurzamer kunnen maken. Wetenschappers in de stad Bristol hebben een wel heel bijzonder experiment gedaan. Zij hebben gekeken of het mogelijk is om een mobiele telefoon op te laden met urine. De onderzoekers denken dat er in de toekomst slimme toiletten ontwikkeld kunnen worden, waarbij onze urine wordt omgezet in energie.

6. Je kunt echt bang zijn om je telefoon te verliezen

Je kent vast wel het vervelende gevoel dat je krijgt wanneer je je telefoon vergeet of hem bent verloren. Je hoopt niet alleen dat je de telefoon snel terugvindt, maar voelt je in de tussentijd ook een beetje verloren. Dat is niet gek, want het is zeker mogelijk om bang te zijn om zonder je telefoon verder te moeten. Sterker nog, er is zelfs een naam voor: nomofobie. Je wordt dan heel angstig van het idee dat je geen telefoon tot je beschikking hebt.

5. Je kunt je telefoon horen wanneer hij niet afgaat

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je denkt dat je telefoon afgaat, maar dat dit eigenlijk helemaal niet het geval is. Soms lijkt het geluid zo levensecht dat je zelfs je telefoon uit je broekzak haalt om even te luisteren of er iemand aan de andere kant van de lijn tegen je praat. Dit is geen vreemd fenomeen, want het is zelfs bewezen dat mensen soms geluiden kunnen horen die er niet zijn.

4. De Nokia 1100 is de populairste telefoon ooit

nokia 1100

Antonio Losa / Shutterstock.com

Je zou misschien een telefoon van Apple of Samsung verwachten, maar het is toch echt de Nokia 1100 die het meest verkocht is van alle mobiele telefoons. Er zijn meer dan 250 miljoen exemplaren van de telefoon verkocht. Het is een simpel mobieltje en geen smartphone, waardoor het ook een ontzettend betaalbaar model is.

3. De duurste telefoon kost 45 miljoen euro

Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond

Dacht je dat een normale iPhone al duur was? Dat is nog niks vergeleken met de duurste telefoon die ooit op de markt is gebracht. De Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond is een op maat gemaakte iPhone die in 2004 geïntroduceerd werd. Het gouden omhulsel en de roze diamant maken het een ontzettend exclusief item, met een prijskaartje van 45 miljoen euro.

2. De eerste telefoonhoesjes werden laat verkocht

telefoonhoesjes

Al sinds de jaren tachtig kunnen mensen met een mobiele telefoon op straat lopen, maar de eerste telefoonhoesjes werden pas rond het jaar 2000 uitgebracht. Nokia was de eerste producent die hoesjes ontwikkelde voor zijn telefoons. Tegenwoordig is dit ondenkbaar, voor elke mobiele telefoon is er een breed assortiment telefoonhoesjes beschikbaar.

1. De kleinste telefoon is kleiner dan je duim

Zanco tiny t1

Jarenlang werden telefoons alleen maar groter en groter, maar nu is het weer tijd voor kleinere modellen. De Zanco tiny t1 is op dit moment de kleinste functionele mobiele telefoon ter wereld. Hij is kleiner dan je duim en weegt ook bijna niks, maar je kunt er wel mee bellen en sms’en.