Zout is een van de vijf smaken. Je gebruikt het als keukenzout om gerechten op smaak te brengen. Het zit ook in de zee, als zeezout. En dan is er nog strooizout, dat gebruikt wordt als gladheidsbestrijding. Dit is wat iedereen weet over zout. Niet echt een interessante stof denk je nu misschien. Maar zout is veel belangrijker en waardevoller dan je op het eerste gezicht denkt. Wil je weten waarom? Lees dan verder!
1. We bestaan voor een groot deel uit zout
Edmund Beecher Wilson/publiek domein
Elke bloedcel, huidcel, beencel en elke andere cel in ons lichaam heeft een klein beetje zout in zich. Kortom overal in ons lichaam zit zout. Dit zorgt ervoor dat er elektrische impulsen worden doorgegeven binnen en tussen onze cellen. En zo ‘communiceren’ de verschillende delen van ons lichaam met elkaar en ‘praat’ de cel met zichzelf.
2. Zonder zout, ga je dood
Het is algemeen bekend dat je beter niet teveel zout kunt eten, omdat het niet gezond is en je er dik van wordt. Maar het andere uiterste, het compleet weglaten van zout uit je maaltijden, is niet verstandig! Je cellen hebben namelijk zout nodig om te functioneren (zie de nummer 1 van deze lijst). Er zijn in het verleden mensen geweest die heel veel water dronken en geen zout tot zich namen. Dit had tot gevolg dat het zout dat nog in hun lichaam aanwezig was, verdunde, waardoor ze stierven. Kortgezegd heb je dus zout nodig om te overleven.
3. Van teveel zout, ga je ook dood
Het is verstandig om altijd een beetje zout tot je te nemen. Maar teveel zout moet je niet eten. Op korte termijn kan dit tot gevolg hebben dat je lichaam niet meer goed functioneert, omdat je lichaam uitdroogt. Deze uitdroging vindt pas plaats als er extreem veel zout wordt ingenomen, meer dan er in de gebruikelijke maaltijden aanwezig zit. Zorgen hierover zijn dus niet nodig. Zout over een langere periode teveel benutten is een groter risico. Op de langere termijn verhoogt dit namelijk je bloeddruk en zorgt het voor hartproblemen, die uiteindelijk de dood tot gevolg kunnen hebben. Pas dus op met teveel zout.
4. We eten veel te veel zout
Pinpin/wikimediacommons
Hoeveel zout moet je aan een recept toevoegen om voldoende binnen te krijgen? Een snuifje? Een eetlepel? We hebben zout nodig in ons eten, maar echt maar een heel klein beetje: slechts een theelepeltje of minder per dag. Dat is 1500 milligram of minder. Gemiddeld eten mensen 3400 milligram per dag, dat is meer dan twee keer de aangeraden hoeveelheid. Het grootste gedeelte van deze zout zit in verwerkt voedsel. Wil je minder zout eten en dus minder risico lopen op gezondheidsproblemen (zie de nummer 3 van deze lijst), doe dan dit: Lees de labels van verpakkingen al in de supermarkt en koop vervolgens alleen de producten met zo min mogelijk zout.
5. We strooien meer zout op straat, dan we eten
Heidas/wikimediacommons
Je denkt misschien dat het meeste zout gebruikt wordt in ons voedsel, maar dat is absoluut niet zo. De grote meerderheid van het zout, bijna 70%, gaat naar industriële chemicaliën. In fabrieken wordt dit zout gebruikt voor het maken van allerlei producten, zoals plastic, papier, glas, polyester, rubber, bleekmiddel, zeep en kleurstof. Slechts 6% van het zout zit in ons voedsel. Dat is minder dan de 8% die elke winter op de wegen wordt gestrooid om sneeuw en ijs te verwijderen. Onze straten consumeren dus jaarlijks meer zout dan wij.
6. Zout wordt verkregen met behulp van drie methoden
World Imaging/wikimediacomomns
Zout komt uit verschillende bronnen en wordt over de hele wereld gebruikt. Hierdoor denk je misschien dat het met veel verschillende methoden wordt verkregen. Dat is niet zo. Er zijn maar drie methoden: zonne-collectie, verdamping en rots mijnbouw. Bij zonne-collectie, de oudste methode, wordt zout water gedroogd door de zon, waardoor het zout achterblijft. Dit is een natuurlijke manier van zoutwinning. Verdamping is een kunstmatige manier waarbij met behulp van warmte en lucht in vacuümpannen zout wordt gewonnen. Zout bevindt zich niet alleen in zeewater. Ook in ondergrondse steen is zout aanwezig, net als steenkool en goud. Dit zout wordt gewonnen door middel van rots mijnbouw.
7. Zout knoeien brengt ongeluk
Een populair bijgeloof, met zout knoeien zou ongeluk brengen. Wanneer men met zout knoeit, moet men onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Maar waarom eigenlijk? Misschien wel de meest logische verklaring is dat zout vroeger een kostbaar product was, en knoeien dus erg zonde. Maar een andere populaire verklaring komt van het beroemde schilderij van Leonardo DaVinci, het laatste avondmaal. Hierop is te zien dat Judas een potje zout omgooit.
8. Het woord ‘salaris’ is afgeleid van het woord ‘zout’
In de Romeinse tijd was er al geld. Romeinse soldaten werden er mee uitbetaald. Van het geld kochten zij zout, dat in die tijd een erg waardevol en noodzakelijk product was. Het Latijnse woord voor deze uitbetaling aan de Romeinse soldaten was daarom ‘salarium’. Daarvan is later ons woord ‘salaris’ afgeleid. Er wordt weleens gedacht dat de Romeinse soldaten uitbetaald werden met zout, maar dat klopt dus niet.
9. Zout doodt vlooien
CDC/Janice Haney Carr
Vlooien kunnen het leven van je huisdieren en van jezelf zeer negatief beïnvloeden. Ze zuigen bloed uit het lichaam en leggen tientallen eitjes per dag. De vlooienlarven verstoppen zich in hoekjes, kiertjes en de onderlaag van je tapijt. En als al deze larven zich na twee tot drie weken ontpoppen tot vlooien, dan heb je een groot probleem. Dat moet je dus proberen te voorkomen! Maar als de larven en vlooien zich eenmaal hebben vastgezogen in je tapijt, dan kan het een nachtmerrie zijn om ze te verwijderen. Maar wist je dat slechts zout genoeg is? Strooi een beetje sterk geraffineerd zout over je gehele tapijt. Het zout trekt vochtigheid aan, inclusief de larven en vlooien. Het droogt de lichamen van de dieren uit en dit zorgt ervoor dat ze uiteindelijk doodgaan. Het is een goedkope en veilige manier van het verwijderen van een vervelende plaag uit je huis.
10. Zout verwijdert wijnvlekken
Je kent het vast wel. Je hebt je mooiste kleren aangetrokken voor een avondje uit, maar door alle gezelligheid giet je een scheutje wijn naast je mond in je kleren! Niet alleen je avond is verpest ook je kleren zijn dat! Of toch niet? Als je rode wijn hebt geknoeid, dan is er nog hoop! Smeer zo snel mogelijk een grote hoeveelheid zout op de vlek. Laat de wijnvlek vervolgens compleet drogen, voordat je het met wasmiddel en water gaat wassen. Het zout zorgt ervoor dat de vlek niet doorsijpelt in het weefsel van je kleren. Het vocht wordt geabsorbeerd. Ook trekt het zout de kleur van de rode wijn uit je kleding. Deze methode is al zeer oud, maar het werkt nog steeds! Voordeel van deze tijd is dat je altijd wel ergens in je buurt zout voorhanden hebt!
2 reacties
wauw
ZOUT
Zout was vroeger erg kostbaar.
In de keuken gebruikte je het
dus niet! Wel gebruikte je het
als betaalmiddel