20 Nieuwe series 2016 om naar uit te kijken

Geen top 10, maar een top 20 van nieuwe Amerikaanse series die (als het goed is) in 2016 op de tv (of op een streaming service) komen. We leven in de ‘golden age of tv’ wordt wel gezegd, en een top 10 is dan ook voldoende om alle tv series om naar uit te kijken op te sommen!

20. Shadowhunters

The Mortal Instruments van Cassandra Clare is een serie boeken die zeer populair is onder tieners. De boeken spelen zich af in het huidige New York waar schaduwjagers, een gemengd ras van mens en engel, vechten tegen demonen die normale mensen niet kunnen waarnemen. Het eerste deel City of Bones werd in 2013 verfilmd, maar er werd besloten dat de rest beter als televisieserie kon worden uitgewerkt. Met een nieuwe cast zal men het eerste boek opnieuw vertellen, waarbij de serie gebeurtenissen uit latere delen gebruikt en soms een compleet nieuw personage introduceert. Shadowhunters is nu al te zien op Netflix.

19. Outsiders

Outsiders vertelt een typisch Amerikaans verhaal. De Farrell familie leeft al sinds mensheugenis in de heuvels van Kentucky. Ze hebben zich afgesloten van de buitenwereld en staan praktisch boven de wet. Wanneer een aantal leden op een keer in een bijgelegen dorp ruzie krijgt, moet de lokale sheriff ingrijpen. De situatie verergert alleen maar wanneer de Farrells bericht krijgen dat ze moeten verhuizen omdat hun land is opgekocht. Geen lange haar op hun hoofd die erover peinst om dit zonder geweld te doen.

18. Preacher

Preacher

Preacher is een befaamde strip uit de jaren negentig. De bovennatuurlijke Western wordt nu door AMC als serie gepresenteerd. Een voormalig priester in Texas wordt bezeten door een vreemd wezen waardoor hij kan beschikken over uitzonderlijke krachten. Samen met zijn ex en een vampier begint hij aan de ultieme zoektocht: naar God. Of de serie zo gewelddadig als de strip is, moet nog blijken maar Preacher heeft het in zich om een van de donkerste televisieseries van 2016 te worden.

17. BrainDead

Buitenaardse wezens zullen in 2016 weer vaak te zien zijn op de buis. De makers van het succesvolle The Good Wife wagen zich ook het sciencefictiongenre en beloven er een komische draai aan te geven. Een nieuwe medewerker begint vol goede moed te werken in de politiek. Al snel blijkt dat de overheid niet meer werkt omdat buitenaardse wezen zijn geland die zich nestelen in de hersens van politici en hun medewerkers.

16. Fuller House

Netflix lanceert in 2016 Fuller House, een opvolger van de klassieke sitcom Full House uit de jaren tachtig. Een aantal acteurs uit de oude serie keert na al die jaren terug. D.J. is tegenwoordig dierenarts en weduwe met drie zonen. Om alles in goede banen te leiden vraagt ze haar zus en een vriendin om in te trekken. Die heeft ook nog een dertienjarige dochter, het perfecte recept voor de nodige komische verwikkelingen. Carly Rae Jepsen werd gestrikt voor de titelsong.

15. Love

Daten blijft altijd een goed onderwerp voor romantische komedies. Netflix brengt daarom vol goede hoop de nieuwste serie van Judd Apatow (Freaks and Geeks, Girls) waarvan al twee seizoenen vaststaan. De nerdy Gus (Paul Rust) verhuist naar een nieuw appartement nadat zijn relatie op de klippen is gegaan. Op een dag komt hij de extraverte Mickey (Gillian Jacobs) tegen en er lijkt zoiets als liefde te bloeien terwijl ze dat misschien wel willen vermijden.

14. Westworld

Westworld (1973) is een spannende sciencefictionfilm over een pretpark waarin het Wilde Westen kan worden nagespeeld met behulp van intelligente robots. Een team van specialisten en acteurs probeert alles in goede banen te leiden. Als resultaat van een storing krijgen de robots echter een eigen wil waardoor mensen opeens hun leven niet meer zeker zijn. HBO wist een aantal grote namen te strikken voor het nieuwe Westworld waaronder Anthony Hopkins als de directeur van het park, Ed Harris en Sidse Babett Knudsen (Borgen).

13. Lucifer

The Sandman van Neil Gaiman is een legendarische stripreeks. Het personage Lucifer kreeg na verloop van tijd een eigen strip die nu is bewerkt tot serie. De naam Lucifer is inderdaad die van de duivel. Maar deze duivel is ongelukkig met zijn huidige bestaan en staat zijn troon in de hel af om in Los Angeles te gaan wonen. Lucifer begint een nachtclub en helpt daarnaast de politie met het vangen van criminelen. Helemaal menselijk is hij namelijk niet geworden. Nog steeds kan hij de geheime verlangens van mensen voelen en ze dwingen om de waarheid te vertellen. Fox is aangewezen om Lucifer uit te zenden.

12. Baskets

https://www.youtube.com/watch?v=T5yuV0q61s8

Zach Galifianakis is met zijn opvallende baard en droge gevoel voor humor uitgegroeid tot een van de belangrijkste komieken van Amerika. Zijn nieuwe serie wordt een samenwerking met Louis C.K. die ook enig verstand van humor heeft. Baskets is vernoemd naar de hoofdpersoon Chip Baskets die de ongewone droom heeft om professionele clown te worden. Het lukt Chip echter niet om te worden toegelaten tot de prestigieuze clownschool van Parijs. Er zit niets anders op om als clown te werken bij de lokale rodeo.

11. Shades of Blue

Natuurlijk zijn er in 2016 ook weer een aantal nieuwe politieseries. Shades of Blue heeft een belangrijke troef in handen: Jennifer Lopez. Zij speelt Harlee Santos, een rechercheur bij de politie van New York. Als alleenstaande moeder vindt ze het moeilijk om zich financieel te redden. De FBI dwingt haar om mee te werken aan een anti-corruptieprogramma. Harlee ziet in dat dit de beste keuze is als ze haar dochter een goede toekomst wil bieden. Aan de andere kant heeft ze weinig zin om haar corrupte collega’s uit te leveren. Ze heeft door de jaren heen namelijk genoeg dingen gezien die het daglicht niet kunnen verdragen.

10. Billions

Billions is een spannend drama over geld, corruptie en gerechtigheid. Bobby is een charismatische overlevende van 9/11. Hij verdient zijn geld als beheerder van een hedgefonds. Chuck Rhoades, een openbare aanklager gespecialiseerd in financiële zaken, is er van overtuigd dat Bobby zich ook bezig houdt met illegale praktijken. Hij bijt zich op de zaak vast aangezien hij een hekel heeft aan witteboordencriminelen die hun straf afbetalen. Maar Rhoades wil ook zeker van zijn zaak zijn aangezien hij niet zomaar zijn perfecte score bij de rechtbank wil vergooien.

9. The Path

Wanneer je een iconische rol speelt, dreigt het gevaar dat je daarna moeilijk weer eenzelfde rol vindt en vervolgens langzaam in de vergetelheid raakt. Dit dreigde de laatste jaren te gebeuren met Aaron Paul nadat Breaking Bad was afgelopen. In deze serie speelde hij op onvergetelijke wijze Jesse Pinkman. Maar in 2016 begint Paul aan een serieuze comeback met The Path. In de serie worstelt een gezin op verschillende manieren met geloof. Een religieuze cultus aangevoerd door een charismatische leider lijkt uitkomst te bieden. Maar achter de vrolijke façade lijken vreemde dingen te spelen.

8. Outcast

Schrijver Robert Kirkman maakte naam met de stripreeks The Walking Dead. Inderdaad, de immens succesvolle zombieserie is hier op gebaseerd. Geen wonder dus dat verschillende televisiemaatschappijen stonden te springen om de bewerking van Kirkmans Outcast binnen te halen. Outcast is een bovennatuurlijk horrorverhaal over Kyle wiens directe omgeving zich al vanaf zijn kindertijd bezighoudt met demonen. Wanneer hij volwassen is roept hij de hulp van een priester in om er achter te komen wat achter de verschijningen zit. Kirkman schrijft zelf mee aan de serie en belooft serieuze schrikeffecten.

7. The Magicians

https://www.youtube.com/watch?v=4T0a2B71qs8

The Magicians is een serie boeken van Lev Grossman over een Amerikaanse tiener die naar een school voor magie gaat. Inderdaad een soort Harry Potter voor volwassenen. En net als het onvermijdelijke voorbeeld wordt The Magicians verfilmd, dit keer als televisieserie. Quentin Coldwater begint aan een opleiding voor tovenaar waar hij al snel ontdekt dat magie een gevaar vormt voor de normale mensenwereld. Zijn jeugdvriendin Julia wordt niet toegelaten tot de school en gaat uit frustratie op zoek naar alternatieve manieren om magie te leren. Aangezien er nog twee vervolgdelen zijn, kunnen bij succes moeiteloos twee seizoenen volgen.

6. DC’s Legends of Tomorrow

Superhelden deden het al goed in de bioscoop en gezien het succes van Jessica Jones en Daredevil steeds vaker ook op televisie. Stripuitgeverij DC Comics beschikt over een heel arsenaal aan superhelden en zowel The Flash als Arrow hebben al hun eigen serie. In de pilot van DC’s Legends of Tomorrow reist Rip Hunter terug in de tijd om een team van superhelden samen te stellen dat de snode plannen van Vandal Savage moet dwarsbomen.

5. Roadies

Roadies

Filmregisseur Cameron Crowe (Jerry Maguire, Almost Famous) waagt zich aan een televisieserie waarmee hij terugkeert naar een van zijn favoriete onderwerpen: rockmuziek. Roadies volgt de komische avonturen van de rockers The Staton-House Band en vooral de crew die achter de schermen alles in goede banen moet leiden.

4. Vinyl

Martin Scorsese (Taxi Driver, Goodfellas) is een van beroemdste filmregisseurs aller tijden. Met Vinyl waagt Scorsese zich aan een televisieserie voor HBO waarbij hij terugkeert naar het New York van de jaren zeventig. Een platenbaas is op zoek naar nieuw talent in een scene die dankzij punk en disco bezig is om de wereld te veroveren. Natuurlijk komt de onderwereld regelmatig een kijkje nemen in een serie die bruist van creatieve energie.

3. 11.22.63

Het werk van Stephen King is vaak voor televisie bewerkt (bijvoorbeeld The Stand, Salem’s Lot). Het boek 11.22.63 werd een paar jaar geleden goed ontvangen en het was een kwestie van tijd voordat het zou worden verfilmd. Over tijd gesproken, 11.22.63 volgt de avonturen van een tijdreiziger. Per ongeluk reist hij af naar 1958 en begint aan een plan om de moord op de Amerikaanse president Kennedy te voorkomen. Deze zal op 22 november 1963 plaatsvinden. Een lastige klus, zeker wanneer hij gehecht raakt aan zijn nieuwe leven.

2. The X-Files

https://www.youtube.com/watch?v=_1SmJUBT5q0

Een van de grote comebacks die voor 2016 gepland staat, is zonder twijfel die van The X-Files, de serie die sciencefiction, samenzweringen en humor als nooit te voren wist te combineren. Veel van het succes was te danken aan de spannende relatie tussen de rationele FBI-agente Dana Scully en haar collega Fox Mulder die in elke paranormale verschijning gelooft. De serie eindigde in 2002 met een mooi open einde waar beide agenten op de vlucht slaan nadat Mulder schuldig is bevonden door een geheim tribunaal. In januari keert The X-Files terug als een miniserie van zes afleveringen waarin zowel Gillian Anderson als David Duchovny hun vertrouwde rollen spelen. Nog steeds geldt: The Truth Is Out There.

1. Twin Peaks

Ook al kende de serie maar twee seizoenen wordt Twin Peaks van Mark Frost en David Lynch door veel mensen gezien als de beste televisieserie aller tijden. De serie over de nasleep van de moord op de mooie tiener Laura Palmer introduceerde allerlei vernieuwingen en combineerde mysterie met een absurd gevoel voor humor. In 1991 eindigde Twin Peaks met FBI-agent Dale Cooper die in de spiegel ziet hoe hij bezeten is door Bob, de ongrijpbare moordenaar van Laura. Lynch maakte met de bioscoopfilm Fire Walk With Me nog een prequel maar liet Twin Peaks daarna met rust. In 2014 kwam dan toch het bevrijdende bericht dat Twin Peaks terugkeert. De afleveringen worden door Frost en Lynch geschreven. In ieder geval is duidelijk dat de serie zich in het heden afspeelt en geen remake zal zijn. Maar welke acteurs keren terug? Kyle MacLachlan keert vanzelfsprekend terug als Dale Cooper net als Sheryl Lee die naast Laura andere rollen op zich nam. Naast een groot aantal bekende gezichten zullen ook nieuwe acteurs als Balthazar Getty, Laura Dern en Jennifer Jason Leigh worden geïntroduceerd. Nog even geduld en dan klinken de zoete tonen van Angelo Badalamenti weer terwijl we de mistige weg richting Twin Peaks zien.

    1. Anoniem juni 10, 2016
    2. Anoniem oktober 1, 2017
    3. Goochelaar Amsterdam oktober 15, 2020

    Jouw Reactie?