Onderstaande lijst van zogenaamde moderne wereldwonderen is tot stand gekomen na een verkiezing. Dit initiatief is georganiseerd door de ‘New7Wonders Foundation’. Men vond het nodig dat er een nieuwe lijst van Wereldwonderen kwam, aangezien er van de klassieke, nog maar één intact is. Deze foundation had een lijst opgesteld bestaande uit 200 monumenten. Via internet en telefoon werden in totaal meer dan 100.000.000 stemmen uitgebracht.

Chichén Itzá – Mexico

Chichen Itza
foto: Daniel Schwen / Wikicommons

Op het Mexicaanse schiereiland Yucatán ligt de stad Chichén Itzá. Ooit rekenden de Maya’s Chichén Itzá tot één van hun belangrijkste steden. Hier tref je de piramide van Kukulcán aan. Verder bestaat deze stad uit de volgende bouwwerken:

– het nonnenklooster
– het rode huis
– de tempel van de tafels
– de patio van 1.000 kolommen
– het platform van Venus
– de grote balspelbaan
– ‘El caracol’, en;
– ‘El Castillo’

De laatste twee bezienswaardigheden verdienen een nadere uitleg. ‘El Caracol’ wordt wel gezien als de voorloper van het huidige observatorium. Deze sterrenwacht staat ook wel bekend als het slakkenhuis van Chichén Itzá. ‘El Castillo’ is een trappiramide gebouwd in de negende eeuw. Deze tempel komt twee keer per jaar in het nieuws door een bijzonder verschijnsel; tijdens het lente- en herfstpunt nemen de schaduwen langs de trappen de vorm aan van kruipende slangen. Vermeldenswaardig is ook dat Chichén Itzá gelegen is nabij de oude krater van Chicxulub. Hoogstwaarschijnlijk maakte de inslag van deze krater een einde aan het leven van de dinosauriërs. Hoewel je aan de oppervlakte niet veel kunt zien, bevinden zich net onder de aarde ondergrondse poelen – ‘cenotes’ genaamd – die zijn gevormd in het klovenstelsel van de krater. De stad Chichén Itzá staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Christus de Verlosser – Brazilië

Als je denkt aan Rio de Janeiro, dan verschijnt vast het grote standbeeld van Jezus Christus op je netvlies. Dit beeld is maar liefst 38 meter hoog en heeft een spanwijdte – hiermee wordt bedoeld de afstand tussen beide uitgestrekte armen – van 28 meter. Naar schatting weegt het monument 1.145 ton. Om nog meer indruk te maken, hebben de initiatiefnemers gekozen voor een bijzondere locatie. Zo is het beeld geplaatst op de 710 meter hoge berg ‘Corcovado’. Vanaf deze plek heeft Jezus een mooi uitzicht over Rio de Janeiro. Al in 1850 presenteerde de katholieke priester Pedro Maria Boss het plan voor dit beeld. De toenmalige koningin stemde er niet mee in. De kerk van Rio de Janeiro liet het er niet bij zitten; in 1921 organiseerde de kerk een grote inzamelingsactie. Met succes! Er werd voldoende geld ingezameld om te kunnen starten met dit project. Het beeld van Christus de Verlosser is ontworpen door ingenieur Heitor da Silva Costa en gemaakt door de Frans-Poolse beeldhouwer Paul Landowski. Laatstgenoemde werkte in Frankrijk. Nadat hij het beeld had gemaakt, werd het in blokken van 16 ton verscheept naar Brazilië. Op 12 oktober 1931 stond het standbeeld van Christus de Verlosser op zijn plaats en werd het ingewijd door president Getúlio Vargas.

Colosseum – Italië

Colosseum

Gezien het jaartal waarin het Colosseum is gebouwd, zou dit bijzondere bouwwerk ook opgenomen kunnen worden in het overzicht van de klassieke wereldwonderen. Met de bouw van het Colosseum is men begonnen in het jaar 72. De opdrachtgevers waren de Flavische keizers; de krijgsbuit – na de plundering van de stad Jeruzalem in 70 – bleek meer dan toereikend om een fraai theater van te bouwen. Tussen het strijden door had het volk natuurlijk ook recht op een verzetje! Officieel werd het theater ‘Amphitheatrum Flavium’ genoemd, in de volksmond werd gesproken van het Colosseum. Naast het theater stond namelijk de 35 meter hoge ‘Colossus van Nero’. De omtrek van het Colosseum is 527 meter, de hoogte van de gevel ongeveer 48 meter. Hoewel dit bouwwerk overwegend bestaat uit beton, tuf- en baksteen, is ook veel travertijn, ijzer én marmer gebruikt. Laatstgenoemde materiaalsoort is vooral toegepast om de zitplaatsen, muurbekledingen en ornamenten van de vertrekken voor de hoogste klassen op te sieren. Verder vallen de vele bogen van dit bouwwerk op. Bogen staan erom bekend dat zij de kracht naar de aangrenzende pilaren drukken. Een ander groot voordeel van het gebruik van bogen is dat je zo minder stenen nodig hebt. Nadat men jaren non-stop had gewerkt aan dit bouwwerk, volgden spelen, die maar liefst 100 dagen duurden.

Chinese Muur – China

Chinese muur
foto: Nicolas Perrault III / Wikicommons

Wist je dat de Chinese Muur ruim 6.000 kilometer lang is? Als je de natuurlijk grenzen – zoals rivieren, bergen en heuvels – erbij optelt, dan kom je uit op een lengte van 8.850 kilometer. Niet voor niks spreken de Chinezen ook wel van de Grote Muur! Het geheel strekt zich uit van de stad Qinhuangdao aan de Golf van Bohai tot dichtbij de stad Jiayuguan in de provincie Gansu. Ooit is deze muur is gebouwd om het noorden van het Chinees Keizerrijk te beschermen tegen diverse nomadengroepen. Eigenlijk is er sprake van een verdedigingslinie. Zo was de muur voorzien van verdedigingsgroeven en poorten. De poorten werden gebruikt om te kunnen handelen met de aangrenzende steppenvolken. Anno 2014 is de Chinese Muur op veel plekken beschadigd. Bepaalde stukken zijn zelfs geheel afgebroken. Het ligt voor de hand dat de ontbrekende stenen zijn gebruikt voor andere bouwwerken. Ook heeft de muur geleden onder erosie en oorlogsgeweld. In 1987 is de Chinese Muur toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Toeristen bezichtigen de muur graag in combinatie met een bezoek aan het geheel gerestaureerde fort ‘De oude drakenkop’.

Machu Picchu – Peru


foto:: audrey_sel / Flickr

Als je interesse hebt in de Incabeschaving, dan is een bezoek aan de stad Machu Picchu zeker de moeite waard. Aangezien de Spanjaarden deze in Peru gelegen Incastad nooit hebben ontdekt, is er veel bewaard gebleven. Op 2.400 meter hoogte – ingesloten tussen de bergen ‘Machu Picchu’ en ‘Huayna Picchu’ – ligt Machu Picchu. Om de stad – gebouwd in 1440 – te kunnen bereiken, hadden de Inca’s een steil pad gemaakt. Het kostte hen een aantal dagen om de voettocht te kunnen maken! Tegenwoordig kun je Machu Picchu ook bereiken met de bus of trein. Aangezien de stad jarenlang praktisch onbereikbaar was, heerst er nog altijd veel twijfel over de functie van Machu Picchu. Het ligt voor de hand dat de stad diende als buitenverblijf voor koningen en andere rijke mensen. Zo zijn er vele verblijven voor edelen aangetroffen. Naar alle waarschijnlijkheid kon de stad 750 mensen huisvesten. Tegenwoordig trekt Machu Picchu een veelvoud aan bezoekers aan. Dan moet je denken aan zo’n 400.000 mensen per jaar. UNESCO maakt zich dan ook grote zorgen; zij vreest dat de vele bezoekers nog meer schade aanbrengen aan dit prachtige stadje. Om de toeristenstroom beter te kunnen begeleiden zijn er vele hotels en andere faciliteiten langs het oude Incapad geplaatst.

Petra – Jordanië


foto: David Bjorgen / Wikicommons

De stad Petra ligt in het huidige Jordanië. Niet alleen heeft de unieke ligging – in de kloof in de heuvels – ervoor gezorgd dat de stad in het verleden uitgroeide tot een belangrijke handelsstad, ook is er zo veel bewaard gebleven. Hoewel de uit de rotsen gehakte gebouwen nu vervallen zijn, kun je de ruïnes nog altijd bewonderen. Ooit was Petra de hoofdstad van de Nabateeërs. Voor verschillende handelsroutes – waaronder die van wierrook – was Petra een knooppunt. Zo ontwikkelde de stad zich van de derde tot de vijfde eeuw tot een belangrijke handelsstad. De heersende elite van Petra werd schatrijk van alle belastingopbrengsten! Dit zie je terug in de diverse grafmonumenten en andere gebouwen. Rond het begin van de jaarwisseling woonden er in Petra naar alle waarschijnlijkheid 25.000 mensen. Ongeveer een eeuw geleden vonden er de eerste archeologische opgravingen plaats. Stukje bij beetje werd de stad blootgelegd. De laatste, grote opgraving leidde tot de vondst van restanten van de hoofdtempel ‘Quasr-al-Bint’ in het oude centrum van de stad. Verreweg het meest bekende monument is de ‘Khazneh’. Het gaat om een indrukwekkende graftempel gebouwd in 84 voor Christus. De voorgevel is maar liefst 40 meter hoog en 25 meter breed. Al met al brengt Petra als toeristische trekpleister nog altijd veel geld in het laatje.

Taj Mahal – India

Taj Mahal
foto: Dhirad / Wikicommons

De bouw van de Taj Mahal duurde maar liefst 16 jaar. Niet lang voor een theater of immense piramide. Wel lang als je weet dat het hier om een grafmonument gaat! Al die tijd lag Mumtaz Mahal – echtgenote van Shah Jahan – begraven in een hoekje van de tuin. Pas in 1643 is haar lichaam bijgezet in de Taj Mahal. Shah Jahan – de vijfde heerser van het Mongolrijk – was intens bedroefd toen zijn geliefde vrouw in het kraambed kwam te overlijden. Om haar te eren liet hij de Taj Mahal bouwen. Het gebouw zelf staat op een verhoogd platform aan de oever van de Yamuna-rivier in Agra. Dit platform is omgeven door vier vrijstaande minaretten. Deze aanpak geeft de constructie een driedimensionale effect. Verder maken twee identieke, uit rode zandsteen opgetrokken gebouwen deel uit van het complex. Het ene gebouw fungeerde als moskee, het andere als gastenverblijf. Tenslotte heeft men een fraaie, door kanalen in perken verdeelde tuin aangelegd. In de Islamitische cultuur staan tuinen symbool voor het paradijs. Door de aanleg van de tuin om het mausoleum wilde Shah Jahan voor zijn vrouw een hemelse woonplaats op aarde scheppen. Precies 25 jaar na het overlijden van zijn vrouw, is ook het lichaam van Shah Jahan bijgezet in het mausoleum.