8 Nederlandse Oscar Films

Helaas kunnen we nog geen top 10 lijst maken van Nederlandse films die zijn genomineerd voor de Oscar “Beste niet-Engelstalige film”. Maar met 8 nominaties doen wij Nederlanders het niet slecht. Naast films zijn Nederlanders ook succesvol met documentaires en korte animatiefilms bij de Oscars. In 2001 won Michael Dudok De Wit nog een Oscar met zijn korte animatiefilm Father and Daughter.

Van de 8 speelfilms die genomineerd waren voor een Oscar wonnen uiteindelijk drie films: De aanslag in 1986, Antonia in 1995, en Karakter in 1997

Dorp aan de Rivier – 1959

dorp aan de rivier film
>bron

Dorp aan de Rivier, in het buitenland uitgebracht als “Village by the River”, volgt een dorpsdokter die mot heeft met de notabelen, en het juist goed voor heeft met zijn patiënten. In 1958 werd de film genomineerd voor een Oscar, maar won deze niet. De Golden Globe werd wel gewonnen.

Turks Fruit – 1973

turks fruit
bron

De legendarische Nederlandse film Turks Fruit is in 1999 uitgeroepen tot ‘Beste Nederlandse film van de twintigste eeuw’ (voor Soldaat van Oranje en Karakter). Toen de film in 1973 werd uitgebracht werd de film overigens kritisch ontvangen, de film was veel te plat. Het publiek trok zich hier niks van aan, Turks Fruit is nog steeds de meest succesvolle Nederlandse film ooit, met meer dan 3 miljoen bezoekers in de bioscoop. Natuurlijk ook dankzij het vele naakt in de film. Ook de Oscar commissie was blijkbaar gecharmeerd van Monique van de Ven’s lichaam, de film werd genomineerd, maar won niet.

De Aanslag – 1986

de aanslag film

De Aanslag was in 1986 de eerste Nederlandse film die een Oscar won. De film won tevens de Golden Globe voor Beste Buitenlandse film.

De volledig film De Aanslag is te zien op Youtube

Antonia – 1995

antonia film

Ook de film Antonia waarin de levens van vier generaties vrouwen in een Nederlands dorpje worden beschreven heeft de Oscar nominatie weten te verzilveren. In 1995 won de film het felbegeerde beeldje.

Ook Anonia kun je volledig op Youtube bekijken.

Karakter – 1997

karakter film

En twee jaar later was weer een Nederlandse film succesvol, nu met Karakter van Mike van Diem.

Zus & Zo – 2002

zus & zo
bron

Zus & Zo, een film van Paula van der Oest over drie zussen, wier homoseksuele broer gaat trouwen met een vrouw werd genomineerd maar won niet.

De Tweeling – 2003

de tweeling
bron

Hetzelfde geldt voor De Tweeling uit 2003 over de tweelingzusjes Lotte en Anna die gescheiden opgroeien en het na 50 jaar nog een keer proberen om in contact te komen. Wel genomineerd, maar geen winst.

Paradise Now – 2005

paradise now
bron

De laatste Nederlandse film die genomineerd is voor een Oscar voor Beste niet-Engelstalige film is “Paradise Now” uit 2005. De film gaat over twee Palestijnse jongens die zich op een zelfmoordaanslag in Israël voorbereiden. Vele andere prijzen werden wel binnengesleept, waaronder de Golden Globe, twee Gouden Kalveren, en meerdere prijzen van het filmfestival van Berlijn. De Oscar bleef slechts bij een nominatie.