Hoewel we nog geen lijst kunnen samenstellen van de top 10 Nederlandse films genomineerd voor de Oscar voor “Beste niet-Engelstalige film”, staat Nederland met acht nominaties sterk in zijn schoenen. Ons kleine kikkerlandje laat niet alleen in speelfilms van zich horen, maar ook in de wereld van documentaires en korte animatiefilms scoort het goed bij de Oscars. Zo sleepte Michael Dudok De Wit in 2001 een Oscar in de wacht met zijn korte animatiefilm “Father and Daughter”, een pareltje van Nederlandse bodem.
Uit die acht genomineerde speelfilms pakten maar liefst drie films het felbegeerde gouden beeldje: “De Aanslag” in 1986, “Antonia” in 1995, en “Karakter” in 1997. Deze films hebben niet alleen bij ons, maar ook internationaal een onuitwisbare indruk achtergelaten.
Dorp aan de Rivier (1959)
“Dorp aan de Rivier”, internationaal bekend als “Village by the River”, vertelt het verhaal van een dorpse dokter die in conflict komt met de notabelen maar hart heeft voor zijn patiënten. De film viel in 1958 al op door een Oscar-nominatie in de wacht te slepen en de Golden Globe te winnen. Dit prachtige stukje cinema laat zien hoe Nederland al vroeg zijn stempel drukte op de internationale filmwereld.
Turks Fruit (1973)
“Turks Fruit”, door velen bekroond als de ‘Beste Nederlandse film van de twintigste eeuw’, brak in 1973 alle records. Ondanks de kritische ontvangst vanwege de expliciete inhoud, liep het publiek storm voor deze film. Met meer dan 3 miljoen bezoekers is het nog steeds de meest succesvolle Nederlandse film ooit. De Oscars konden ook niet om de charme van Monique van de Ven heen, wat resulteerde in een welverdiende nominatie.
De Aanslag (1986)
“De Aanslag” zette Nederland in 1986 op de kaart door als eerste Nederlandse film een Oscar te winnen. Deze film, die ook de Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film binnenhaalde, is een onmiskenbaar stukje Nederlandse filmgeschiedenis.
Antonia (1995)
In “Antonia” volgen we het leven van vier generaties vrouwen in een Nederlands dorp. Deze film laat op prachtige wijze zien hoe sterk en onafhankelijk vrouwen kunnen zijn, en verzilverde zijn Oscar-nominatie in 1995.
Karakter (1997)
Slechts twee jaar na “Antonia” wist Nederland weer een Oscar te bemachtigen met “Karakter”, een meesterwerk van Mike van Diem. Deze film bevestigde Nederland’s reputatie in de filmwereld als een land van geweldige verhalenvertellers.
Zus & Zo (2002)
“Zus & Zo” is een unieke Nederlandse productie over drie zussen en hun homoseksuele broer, die gaat trouwen met een vrouw. De film werd genomineerd maar greep net naast het beeldje. Toch is het een belangrijke erkenning voor de Nederlandse cinema.
De Tweeling (2003)
“De Tweeling” vertelt het aangrijpende verhaal van tweelingzusjes Lotte en Anna, die gescheiden opgroeien en na 50 jaar weer contact zoeken. Ook deze film kreeg een Oscar-nominatie, een bewijs van de internationale allure van Nederlandse films.
Paradise Now (2005)
Als laatste noemenswaardige film hebben we “Paradise Now”, een indrukwekkende film over twee Palestijnse jongens die zich voorbereiden op een zelfmoordaanslag in Israël. Hoewel de Oscar uitbleef, werd de film wereldwijd erkend met prijzen zoals de Golden Globe en twee Gouden Kalveren.