Heb je de Hongerspelen (the Hunger Games) trilogie van Suzanne Collins in één ruk uitgelezen? Je bent niet de enige, de boeken zijn wereldwijd bestsellers en worden momenteel verfilmd. In 2012 was deel één te zien, en de komende jaren draaien er nog drie Hunger Game films in de bios.

hongerspelenHet verhaal van de Hongerspelen speelt zich af in de toekomst, Amerika is niet meer, het heet nu Panem dat bestaat uit 12 districten en één hoofdstad, het Capitool. Ooit waren er 13 districten, maar bij een opstand 74 jaar geleden zijn alle inwoners genadeloos afgeslacht. Om nog een opstand te voorkomen wordt het volk doormiddel van Hongerspelen ieder jaar herinnert aan de gruwelijke gevolgen. Ieder jaar moeten uit elk district twee kinderen (jongen en een meisje tussen de 12 en 18) deelnemen aan een gevecht tot de dood. Het hele land wordt verplicht om te kijken.
Net zoals Twilight de vampieren boeken immens populair maakte, en 50 Shades of Grey de erotische literatuur, zo zorgde de Hongerspelen voor een ‘boom’ in de dystopische literatuur: een (denkbeeldige) samenleving met louter negatieve eigenschappen waarin men beslist niet zou willen leven. Een dystopie is daarmee het tegenovergestelde van een utopie, dat juist een bijzonder positieve samenleving voorspelt.

Fan van de Hongerspelen boeken? Dan moet je zeker de volgende tien vergelijkbare boeken ook lezen:

10. Zielen – Stephenie Meyer

De naam Stephenie Meyer komt je vast bekend voor, ze is de schrijfster van de zeer populaire Twilight boeken. Haar volgende boek was “The Host” of “De Zielen” in het Nederlands. In het boek volgen we Melanie Stryder, ze zit bij ‘het verzet’ en is op de vlucht voor de ‘zielen’ die de aarde proberen over te nemen. De zielen hebben een menselijk lichaam nodig om te leven. Het lichaam van Melanie wordt ingenomen door “Wandelaar” een ziel die al op acht planeten is geweest. Wandelaar komt erachter dat Melanie haar lichaam niet zomaar opgeeft.

9. Vrees Me / Verwoest Me / Breek me – Tahereh Mafi

De wereld valt uit elkaar, de mensheid wordt vernietigd door ziektes, er is bijna geen eten, de vogels vliegen niet meer, en de hemel heeft een vreemde donkere kleur. Deze wereld wordt geleid door “Het Herstel”. Ze gebruiken veel geweld om iedereen in toom te houden, maar overlevers pikken het niet langer. In deze wereld, bedacht door schrijfster Tahereh Mafi volgen we de zeventienjarige Juliette. Ze is een bijzonder meisje, een aanraking van haar is namelijk dodelijk, en niemand weet waarom. Het lijkt erop alsof ze het ultieme wapen is voor het verzet.

8. Gesplitst (Unwind) – Neal Shusterman

In Amerika is een Tweede Burgeroorlog geweest, de aanleiding was het abortusvraagstuk. De oplossing is dat iedere ongewenst kind wordt opgenomen en opgevoed door de Staat. Ook kunnen kinderen tussen de dertien en achttien door de Staat of zijn ouders worden opgegeven om ‘gesplitst’ te worden: ze worden gebruikt als donor voor mensen die een nieuw orgaan of ledemaat nodig hebben. Geen stukje gaat verloren. Er zijn drie soorten ‘splitsers’: onhandelbare jongeren die door hun ouders worden opgegeven (Connor), kinderen van de Staat die niet talentvol genoeg zijn (Risa) en het tiende kind van zeer gelovige (Lev). De paden van Connor, Risa en Lev kruisen elkaar en ze proberen te ontsnappen aan hun lot.

7. Legend – Marie Lu

Legend speelt zich af in Los Angeles van 2130 dat is ondergelopen na een overstroming. Het boek gaat over twee vijftienjarige die in twee totaal verschillende milieus zijn opgegroeid: June, telg uit de elite van de Republiek. Ze is gehoorzaam, loyaal, slim en wordt klaargestoomd voor een hoge positie in de militaire rangorde. Day daarentegen is opgegroeid in de sloppenwijken en is de meest gezochte crimineel van de Republiek. Normaal zouden hun wegen nooit kruizen, maar de broer van June wordt vermoord en Day is de hoofdverdachte. Wanneer June erachter komt dat de overheid meer weet over de moord en dit verborgen houdt verandert alles. Legend is een trilogie.

6. The Maze Runner – James Dashner

Helaas is “The Maze Runner” nog niet in het Nederlands vertaald. In het boek wordt Thomas wakker in een complex en steeds veranderd doolhof. Samen met een groep andere jongens moeten ze een werkende samenleving creëren om zo een uitweg te vinden uit het doolhof. The Maze Runner wordt verfilmd, Februari 2014 draait deze in de bioscopen.

5. Uglies – Scott Westerfeld

Ook “The Uglies” van Scott Westerfeld is helaas nog niet in het Nederlands verkrijgbaar. Dit boek speelt zich af in een toekomst waar iedereen knap is doormiddel van extreme cosmetische chirurgie toegepast wanneer je 16 wordt. De zestienjarige Tally Youngblood rebelleert tegen het systeem als ze erachter komt dat niet alleen het uiterlijk, maar ook het innerlijk kan veranderen door de ingreep.

4. Kronieken van de onderwereld – Cassandra Clare

Van de Kronieken van de onderwereld (The Mortal Instruments) zijn ondertussen al vijf boeken gepubliceerd, en een zesde boek wordt verwacht in 2016. We volgen de vijftigenjarige Clary, ze woont in New York, en wanneer haar moeder wordt ontvoerd komt ze achter het familiegeheim, haar moeder behoorde tot een groep demonenjagers. Clary probeert in deze wereld door te dringen, maar de wereld van de demonenjagers is verscheurd. Augustus 2013 draait het eerste deel van de serie in de bioscoop.

3. Delirium – Lauren Oliver

De Delerium trilogie vertelt het verhaal van een maatschappij waarin liefde wordt gezien als een ziekte die moet worden uitgeroeid. Iedereen ouder dan 18 jaar moet tegen de ziekte “amor deliria nervosa” worden behandeld. Ook de hoofdpersoon van de serie Lena wil niks liever dan de behandeling ondergaan, totdat ze verliefd wordt op Alex, een “Invalid”, een persoon ouder dan 18 jaar die de behandeling niet heeft ondergaan en in “The Wilds” leeft. In 2014 wordt er een televisieserie gemaakt van de boeken met Emma Roberts in de hoofdrol.

2. Matched triolgie- Ally Condie

De “Matched triologie” van Ally Condie zul je nu nog in het Engels moeten lezen. De hoofdpersoon is Cassia, ze leeft in een ‘perfecte’ wereld. Moeilijke beslissingen hoef je nooit te maken, want dat heeft “the Society” al voor je gedaan. Zo ook de keuze voor de partner, Cassia is gekoppeld aan haar jeugdvriend Xander. Echter dan ontmoet ze Ky, een mysterieuze outcast voor wie ze romantische gevoelens krijgt. Cassia begint te twijfelen of the Society echt wel zo perfect is.

1. Inwijding / Opstand – Veronica Roth

De boeken van Veronica Roth mag je niet missen als je fan bent van de Hongerspelen. Ook hier gaat het weer om een trilogie: Inwijding, Opstand en een nog uit te komen boek (eind 2013). Het verhaal speelt zich af in futuristisch Chicago. De wereld is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar moeten de zestienjarige een test afleggen die bepaalt bij welke zuil ze het beste passen. Ze moeten dan kiezen of ze bij hun familie willen blijven, of kiezen voor een leven in een andere zuil die beter bij ze past. De zestienjarige Tris behoort tot de onbaatzuchtige, maar voelt zich hier niet thuis. Haar testresultaat is verassend, ze past niet bij één zuil, maar behoort tot drie. Deze afwijking past niet in de perfecte wereld, en ze wordt dan ook gewaarschuwd deze informatie nooit met iemand te delen.

[adsense]