Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Allerlei landen doen hun best om hun steentje bij te dragen als het gaat om milieuvriendelijkheid. Dat is niet alleen goed voor de toekomst van de aarde, maar zorgt ook voor een gezonde en fijne leefomgeving. Ben jij benieuwd welke landen het meeste hun best doen om milieuvriendelijk te zijn? Dat lees je in de top 10 meest milieuvriendelijke landen ter wereld.

De data is afkomstig Environmental Performance Index (EPI) van 2018.

10. Finland

finland - windmolens

Finland heeft de tiende plek op dit lijstje verdiend, doordat het land ontzettend veel duurzame energie gebruikt. Maar liefst 35% van alle energie komt uit duurzame bronnen zoals wind-, water- en zonne-energie. Dat wordt ieder jaar alleen maar meer. Tegelijkertijd zorgen de Finnen erg goed voor hun natuur. De bossen in het land worden streng beschermd en er is een speciaal programma dat het uitsterven van bepaalde dieren moet voorkomen. Zo kan de saimaarob nog altijd in rust leven in dit duurzame land.

9. Ierland

ierland natuur

De groene weilanden van Ierland zijn iconisch en moeten dus goed bewaard worden. Het is dus niet gek dat dit land er alles aan doet om zijn mooie natuur te bewaren. Dat betekent dat er duidelijke en strikte regels zijn waar boeren zich aan moeten houden. Dit om te voorkomen dat er schadelijke stoffen gebruikt worden tijdens de landbouw of veeteelt. Daarnaast heeft Ierland een van de schoonste watervoorraden ter wereld. Kortom: dit land doet er alles aan om zijn leefomgeving zo puur en schoon mogelijk te houden.

8. Oostenrijk

oostenrijk - milieuvriendelijke landbouw

Organische landbouw is belangrijk wanneer je een milieuvriendelijk land wilt creëren. Dit zorgt er namelijk voor dat er geen giftige stoffen worden gebruikt, zodat de natuur zijn gang kan blijven gaan. Oostenrijk is een van de meest belangrijke landen op het gebied van organische landbouw. Ook de hoeveelheid duurzame energie in het land ligt vrij hoog: op meer dan 33%. Oostenrijk blijft zijn best doen om dit cijfer te verhogen, dus misschien krijgt het land in de toekomst wel een hogere plek op deze lijst.

7. Luxemburg

luxemburg

Het is een klein landje, wat betekent dat het een stuk makkelijker is om zo duurzaam mogelijk te werk gaan. Een belangrijke kwaliteit van Luxemburg is dat meer dan de helft van het land vrij van pesticiden is. Dat betekent dat er aanzienlijk minder giftige stoffen worden gebruikt. Het inwonersaantal van Luxemburg groeit ondertussen flink. Toch doet het land zijn best om de bebouwde gebieden zo veel mogelijk te beperken. Dat zorgt ervoor dat de natuur alle ruimte heeft om hier te groeien en te bloeien.

6. Verenigd Koninkrijk

verenigd koninkrijk - duurzaam - windmolens

Het Verenigd Koninkrijk doet vooral zijn best om met nieuwe technieken te komen, die zorgen voor een betere en milieuvriendelijkere toekomst. Hier heeft het land speciale campussen voor die de laatste duurzame technieken uitvinden en onderzoeken. Sommige delen van het Verenigd Koninkrijk zijn bovendien 100% duurzaam. Zo is er het kleine Eigg Island. Hier wordt alleen maar duurzame stroom gebruikt om het eiland draaiende te houden. Bovendien worden de inwoners van het Verenigd Koninkrijk gestimuleerd om vooral de trein te nemen, in plaats van de auto.

5. Zweden

zweden duurzaam
LSF_3steps / Shutterstock.com

Scandinavië doet het altijd goed op het gebied van duurzaamheid. Het is dus niet gek dat Zweden op dit lijstje te vinden is. Dit land gebruikt voor 50% van al zijn behoeftes alleen maar natuurlijke bronnen. Er worden steeds minder fossiele brandstoffen gebruikt, terwijl wind- en zonne-energie steeds populairder worden. Tegelijkertijd zorgt het land voor schoon en veilig drinkwater van de beste kwaliteit. De natuur in Zweden is ook belangrijk. Het land heeft dus speciale programma’s die ervoor zorgen dat alle natuurgebieden beschermd worden.

4. Malta

malta - blauw water

Het is vooral de schone lucht die ervoor zorgt dat Malta zo hoog scoort op het gebied van milieuvriendelijkheid. Schadelijke stoffen zijn nauwelijks te vinden in de lucht van dit land. Daarnaast gaat Malta slim om met gebruikt water, zodat het efficiënt gefilterd wordt en weer opnieuw kan worden gebruikt. Ook de kwaliteit van de grond is belangrijk voor de regering van Malta. Het gebruik van schadelijke en giftige stoffen wordt daarom zo veel mogelijk beperkt. In slechts een paar jaar is dit land van een plek in de top 50 naar een plek in de top 5 gegaan.

3. Denemarken

denemarken  windturbines

Nog een Scandinavisch land op dit lijstje. Denemarken valt op doordat de inwoners van het land hun best doen om hun omgeving schoon te houden. Je zult hier dan ook niet veel zwerfafval vinden, waardoor de straten en de natuur netjes blijven. Het land heeft ook een belangrijk doel: rond 2050 wil het helemaal onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Daarom wordt er nu flink geïnvesteerd in windenergie, wat op dit moment voor 14% van alle energie in het land zorgt. Zo probeert Denemarken helemaal milieuvriendelijk te worden in de toekomst.

2. Frankrijk

frankrijk zonnepanelen veld

Het is vooral aan president Nickolas Sarkozy te danken dat Frankrijk vandaag de dag zo hoog scoort op dit lijstje. De overheid heeft namelijk een speciaal programma opgericht. Hiermee krijgen bedrijven subsidies wanneer ze zich bezighouden met het ontwikkelen van milieuvriendelijke technieken. Er is dus ontzettend veel werk op dit gebied, waardoor steeds meer studenten een studie volgen over duurzame technologie. De boeren van het land dragen ook hun steentje bij. Zij zorgen er namelijk voor dat het land goed verzorgd blijft, met zo min mogelijk pesticiden en andere schadelijke stoffen.

1. Zwitserland

zwitserland - zonnepanelen

Het zal niemand verbazen dat Zwitserland hoog scoort op het gebied van milieuvriendelijkheid. Met prachtige natuurgebieden en een heerlijke frisse lucht, is het duidelijk dat Zwitserland goed voor zijn omgeving zorgt. Het land recyclet maar liefst de helft van al het afval. Daarnaast bestaat twee derde van Zwitserland uit meren of bergen, waardoor er ook weinig gebouwd kan worden. Dat is mooi, want dat zorgt voor minder grote steden en minder vervuiling in de lucht. De natuur is ook ontzettend belangrijk voor het land, want ontelbaar veel toeristen komen naar Zwitserland om van de bergen, bossen en meren te genieten.