Aan het maken van een goede game hangt een aanzienlijk prijskaartje, soms wel een van miljoenen dollars of euro’s. Hierna vind je de top 10 van duurste games die ooit gemaakt werden. Stuk voor stuk titels die als muziek in de oren klinken.

10. APB: All Points Bulletin – 100 miljoen dollar

all points bullet

APB is een geweldig multiplayer online actiespel waarbij de speler zijn clan kan kiezen tussen politieagenten en dieven. In een stad die volledig gewijd is aan achtervolging, moet je de slimste en meest behendige zijn om je tegenstanders te verslaan, met de auto of te voet.

De meeste games in deze lijst zijn een groot succes geworden en hebben hun budget (makkelijk) terugverdient. Dat geldt niet voor APB. Al een paar weken nadat het spel online kwam werden de servers offline gehaald. De developer was failliet. K2 Netwerk kocht uiteindelijk APB voor 1.5 miljoen pond (!!) en bracht het spel opnieuw uit onder de naam APB: Reloaded. Ondertussen zijn er ook versies voor Playstation 4 en Xbox One verschenen.

9. Grand Theft Auto IV – 100 miljoen dollar +

Grand Theft Auto 4

Grand Theft Auto IV is een actie-avonturenspel dat bekend staat om de grote vrijheid die het biedt en speelt zich af in Liberty City, een denkbeeldig New York City. De speler is Niko Bellic, een 30-jarige veteraan uit Oost-Europa, die zich in de Verenigde Staten bevindt. GTA IV richt zich op een groot publiek vanwege het openlijke geweld en kan alleen worden gespeeld, maar biedt ook een multiplayer-modus.

GTA IV was een groot succes toen het uitkwam in 2008. Op de eerste dag werd het spel al 3.6 miljoen keer verkocht en na een week stond de teller op 6 miljoen. Dit betekende een omzet van 500 miljoen dollar in de eerste week, een record. Uiteindelijk ging GTA IV meer dan 25 miljoen keer over de toonbank.

8. Max Payne 3 – 105 miljoen dollar

max payne 3

Max Payne 3 is een actiespel dat Max Payne 2 opvolgt. De held is sinds zijn laatste avonturen van uiterlijk veranderd, want hij is nu kaal, met een goed onderhouden baard en zijn uitstekende spieren maken nu plaats voor een kleine, licht ontwikkelde buik. Hij raakt weer betrokken bij verhalen over verraad en moord en moet vooral zijn schietijzers laten spreken.

Max Payne is net als Grand Theft Auto afkomstig van Rockstar Games. Die weten ze wel hoe ze een game moeten marketen en zetten hier ook flink geld voor in. Het hoogtepunt van de reclamecampagne van Max Payne 3 was een reclamespot tijdens de Champions League finale van 2012.

7. Shadow Of The Tomb Raider – 110 miljoen dollar

Shadow Of The Tomb Raider

Shadow of The Tomb Raider, dat betekent uiteraard Lara Croft in de hoofdrol. Het is de derde en laatste episode van een trilogie, die ons brengt naar avonturen, puzzels en gevaren die complexer zijn dan de vorige.

De dure game werd vrij goed ontvangen, misschien een beetje saai en niet vernieuwend. De verkopen stelde ook teleur. Of het gigantische budget van 110 miljoen dollar is terugverdient, dat is maar de vraag.

6. Dead Space 2 – 120 miljoen dollar

Dead Space 2

Dead Space 2 uit 2011 is een ‘survival horror’ die volgt op de eerste episode van de serie uit 2008. Isaac is op een missie op een gigantisch verwoest station, The Sprawl, en moet opnieuw het hoofd bieden aan de Necromorphs, met een breder scala aan wapens en in meer gevarieerde omgevingen.

De game werd goed ontvangen, alhoewel de verkoopcijfers voor een EA game wat tegenvielen. Er is vooral veel geld gestopt in marketing. Het ontwikkelen kostte zo’n 57 miljoen euro en de rest ging op aan reclame. In 2013 is het derde deel van Dead Space uitgebracht, dit keer met een lager budget.

5. Halo 2 – 120 miljoen dollar

Halo 2

Halo 2 is een legendarische first-person shooter uit 2004 die de speler onderdompelt in een wereld van science fiction. In een bijna verloren oorlog tegen aliens, vertrouwt de mensheid nu alleen nog maar op de Master Chief voor haar redding. Naast de dynamische single-player mode, onderscheidt Halo 2 zich vooral door de multiplayer die lokaal of op Xbox Live kan worden afgespeeld.

Halo 2 is lange tijd het populairste spel op “Xbox Live” geweest, totdat het die positie twee jaar later aan “Gears of War” moest afstaan. Het spel was toen 500 miljoen keer gespeeld. Het is ook het best verkocht spel voor de originele Xbox., alleen in Amerika werden er meer dan 6 miljoen kopieën verkocht.

4. Destiny – 140 miljoen dollar

Destiny

Gerealiseerd door de makers van de Halo-serie, is Destiny uit 2014 een FPS waarin de speler vecht in een futuristische context. Hij moet vechten tegen hordes aliens, alleen maar vooral in samenwerking of in multiplayer, modi waarvoor het spel speciaal is ontworpen. Je kan je wapens verbeteren door materialen te verzamelen in de spelgebieden en vervolgens deel te nemen aan gevechten waar strategie de boventoon voert.

Volgens ontwikkelaar Activison Blizzard was Destiny de meest succesvolle nieuwe gaming franchises tijdens de lancering, er werd voor $500 miljoen aan kopieën naar winkels wereldwijd verstuurd. In 2015 meldden ze dat de game, samen met Hearthstone, meer dan 1 miljard dollar in het laatje heeft gebracht. Dan valt de prijs van $140 miljoen alles mee!

3. Star Wars: The Old Republic – 200 miljoen dollar

Star Wars The Old Republic

Star Wars: The Old Republic uit 2011 is een enorm multiplayer rollenspel dat zich ongeveer 3500 jaar voor de eerste film van de serie afspeelt. Deze titel biedt je de mogelijkheid om epische avonturen te beleven door middel van bewerkte en gescripte ‘quests’ waarmee je keuzes kunt maken die je oriëntatie op de heldere of donkere kant van de Force beïnvloeden. Je wordt ook begeleid door een ander niet-speler personage waarmee je kunt communiceren en dat met je evolueert.

Er zijn geen precieze getallen, maar de schatting is dat het grootste deel van het budget van de 200 miljoen dollar naar de ontwikkeling van het spel is gegaan. Hoeveel aan marketing is besteed is onduidelijk.
Drie dagen na de lancering had het spel 3 miljoen actieve gebruikers, hiermee was het de snelst groeiende MMO ooit. Echter, veel gebruikers haakte snel ook weer af. Er werd overgestapt naar het ‘free-to-play’ model met een abonnement als extra. Het spel bleef winstgevend.

2. Call Of Duty: Modern Warfare 2 – 250 miljoen dollar

Call Of Duty Modern Warfare 2

Call of Duty: Modern Warfare uit 2009 is een first-person shooter. De speler speelt om de beurt als SAS-soldaat of als vrijheidsstrijder uit een land uit het Midden-Oosten. Het spel heeft een donkere en volwassen toon, wat voor meer realisme zorgt. Ongetwijfeld ook een van de populairste games ooit.

“Slechts” 50 miljoen van het budget van deze dure game ging naar de ontwikkeling van het spel (er kon natuurlijk verder gebouwd worden op de eerdere drie delen), een whopping 200 miljoen ging op aan marketing kosten. Een campagne die succesvol was, na 24 uur waren er al 4.7 miljoen kopieën verkocht en in 2013 stond de teller op 22.7 miljoen.

1. Grand Theft Auto V – 265 miljoen dollar

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto (GTA) V uit 2013 is een actie-avonturenspel in een open wereld en plaatst je in de schoenen van drie nooit eerder vertoonde personages: Michael, Trevor en Franklin. Deze laatste hebben zich gevestigd in Los Santos, een stad in de San Andreas regio. Overvallen en missies maken deel uit van het dagelijks leven van de speler en hij zal ook in staat zijn om samen te leven en te spelen met 15 andere gebruikers.

265 miljoen een hoog bedrag voor een game? Niet voor GTA. Op dag één werd er 800 miljoen dollar verdient, en na 3 dagen al $1 miljard, een dik record. Grote kans dat we de lijst van dure games moeten updaten als Rockstar besluit om deel zes van Grand Theft Auto uit te brengen. Een grote budget, maar vast ook weer hogere opbrengsten!