De voetbalwereld is booming business. Of het nu op televisie is of in het stadium: miljoenen fans kunnen ieder seizoen weer genieten van de mooiste wedstrijden. Daarom zijn de meeste clubs bereid om de hoogste bedragen te betalen om zo de allerbeste spelers in hun team te krijgen. Ieder transferseizoen rijst de vraag weer of het record voor de duurste voetbalspeler verbroken gaat worden.

Eigenlijk is het antwoord altijd “JA”. De oudste transfer in de lijst is uit 2009, toen betaalde Real Madrid 94 miljoen voor Ronaldo, maar ondertussen is hij zelf alweer voor meer geld verkocht. Toen we dit lijstje voor het eerste schreven zo’n 10 jaar geleden stond Zinedine Zidane nog op de eerste plaats dankzij zijn transfer van Juventus naar Madrid, ondertussen staat hij op de 21e plaats!

In deze top 10 staan geen Nederlandse voetballers, maar het scheelt niet veel. Lees hier de top 10 duurste Nederlandse voetballers.

10. Romelu Lukaku (€85 miljoen)

Romelu Lukaku
Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Bijna alle transfers op dit lijstje zijn internationaal, maar niet die van de Belgische Romelu Lukaku. Hij verruilde de ene Engelse club voor een andere. Hij werd in 2017 overgekocht door Manchester United, waardoor hij de Engelse club Everton moest verlaten. Zijn goalaantal op jonge leeftijd heeft veel indruk gemaakt, want Lukaku hoort bij de enige vier spelers die 80 goals op de Premier League scoorden voor ze 24 waren.

9. Harry Maguire (€87 miljoen)

Harry Maguire
KATTY ELIZAROVA / Shutterstock.com

Van oudsher zijn meestal aanvallers waar de hoge bedragen voor worden betaald, maar hier is de laatste jaren verandering in gekomen. Denk maar aan de transfers van Van Dijk en de Ligt. Ook voor Harry Maguire, een Engelse centrale verdediger, werd flink in de buidel getast. In 2019 betaalde Manchester United €87 miljoen aan Leicester City. O ja, die club had twee jaar eerder ‘slechts’ 14 miljoen voor hem betaald!

8. Gonzalo Higuaín (€90 miljoen)

Higuain
Marco Canoniero / Shutterstock.com

Ook voor deze Argentijnse aanvaller werd dik betaald voor zijn binnenlandse transfer. Zijn oude club Napoli moest plaatsmaken voor Juventus in 2016, en daar kreeg de club een flink bedrag voor terug. De Argentijn begon zijn carrière bij River Plate, maar werd al snel overgenomen door Real Madrid. Dit was de start van een ongekend goede carrière die hem in 2016 op dit lijstje bracht.

7. Cristiano Ronaldo (€94 miljoen)

ronaldo madrid
Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock.com

Hij is een van de meest bekende voetballers ter wereld en een grote inspiratiebron voor ontzettend veel beginnende spelertjes. De transfer van Cristiano Ronaldo vond plaats tussen twee grootmachten in de voetbalwereld: van Manchester United naar Real Madrid. Het geldbedrag dat er in 2009 voor hem werd betaalde heeft hem lange tijd de duurste voetballer ter wereld gemaakt. Ondertussen heeft hij Madrid weer verlaten voor een nog hoger bedrag, we zien de beste voetballer ter wereld straks dus nog terug in de lijst.

6. Gareth Bale (€100 miljoen)

gareth bale
viewimage / Shutterstock.com

Op de 6e plaats van duurste voetballer staan momenteel drie spelers, ze werden allemaal voor (€100 miljoen verkocht). Voor het eerste gebeurde dat in 2013, opvallend genoeg werd dat topbedrag toen niet voor een van de vele Zuid-Amerikanen, Fransmannen of Spanjaarden betaald, maar voor een voetballer uit Wales. Gareth Bale heeft een ongekende snelheid en is in staat om zelfs lange ballen ontzettend precies te spelen. Dat heeft ervoor gezorgd dat hij in 2013 werd overgekocht van Tottenham Hotspur naar Real Madrid voor het ronde bedrag van 100 miljoen. Deze transfers brak alle records, maar de afgelopen jaren is het toch gelukt om het record van Gareth Bale weer te verbreken.

6. Eden Hazard (€100 miljoen)

eden hazard
Oleksandr Osipov / Shutterstock.com

Voor de Belgische aanvallende middenvelder Hazard werd in 2019 hetzelfde bedrag van precies 100 miljoen euro betaald. Het was wederom Real Madrid die het bedrag op tafel legde, ditmaal aan Chelsea. Het bedrag kan nog hoger worden, tot 145 miljoen door bonussen. Chelsea had de Belg in 2012 overgenomen van Lille, ze betaalde toen 40 miljoen euro, een record bedrag voor een Belgische speler. Ondertussen zijn de Belgen goed vertegenwoordigd in deze top 10, we komen er nog twee tegen.

6. Cristiano Ronaldo (€100 miljoen)

ronaldo juventus
cristiano barni / Shutterstock.com

Zoals gezegd, Cristiano Ronaldo staat twee keer in de lijst. In 2018 betaalde Juventus 100 miljoen voor de superspits uit Real Madrid.

5. Paul Pogba (€105 miljoen)

paul pogba
Jose Breton- Pics Action / Shutterstock.com

Manchester United deed er net een schepje bovenop om Real Madrid te overtreffen toen ze Paul Pogba kochten voor 105 miljoen. Hiermee werd het record van Gareth Bale met 5 miljoen overschreden en werd Paul Pogba de nieuwe bestbetaalde voetballer ter wereld. Manchester United kocht de middenvelder over van Juventus in 2016. Pogba was ontzettend gewild, want de Fransoos is een middenvelder die erg breed inzetbaar is. Dit maakt hem van onschatbare waarde voor de rest van zijn team want hij kan overal bijspringen waar dat nodig.

5. Ousmane Dembélé (€105 miljoen)

dembele
kivnl / Shutterstock.com

Ook voor de Fransman Ousmane Dembélé is een bedrag betaald van €105 miljoen. Dit gebeurde in 2017, Barcelona maakte het bedrag voor de toen pas 20 jarige speler over aan Borussia Dortmund. Hij was op dat moment de op één na duurste voetballer, en dat is slechts 2 jaar gelelden! Hij begon niet lekker bij Barcelona, al in zijn tweede wedstrijd liep hij een hamstringblessure op die hem voor de rest van het kalenderjaar aan de kant hield.

4. Philippe Coutinho (€120 miljoen)

Coutinho
kivnl / Shutterstock.com

De Braziliaanse middenvelder Coutinho werd in 2018 door Barcelona voor €120 miljoen overgenomen van Liverpool. Ook is er afgesproken dat er nog €40 miljoen aan bonussen mogelijk is, afhankelijk van het succes van Coutinho bij Barca. Coutinho was jarenlang een vaste waarde bij Liverpool en werd in 2015 zelfs verkozen tot speler van het jaar. Bij Barcelona liep het anders dan verwacht, hij werd geen vaste waarde en is dit seizoen zelfs verhuurd aan Bayern München, dat daarbij een optie tot koop bedong. Dat zal vast niet een bedrag van 120 miljoen euro worden, mocht het zover komen.

4. Antoine Griezmann (€120 miljoen)

griezman
Jose Breton- Pics Action / Shutterstock.com

Ondanks dat Coutinho dus geen succesaankoop was, bestede Barcelona het jaar erna, in 2019, wederom €120 miljoen voor een speler, ditmaal de Franse spits Antoine Griezmann. Hij komt over van Atlético Madrid.

3. João Félix (€126 miljoen)

Joao felix
Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

19 jaar oud is de Portugese João Félix wanneer Atlético Madrid in 2019 het waanzinnige bedrag van €126 miljoen voor hem neertelt. En dat terwijl hij er pas één seizoen in het eerste elftal van Benfica op had zitten. Niet dat hij een slecht seizoen had, hij scoorde in zijn debuutseizoen in totaal 20 keer in 42 wedstrijden in de competitie, beker, UEFA Champions League en Europa League.

2. Kylian Mbappé (€180 miljoen)

mbappe
Vlad1988 / Shutterstock.com

Mbappé groeide al op 16 jarige leeftijd uit tot basisspeler van AS Monaco en was met 15 doelpunten zeer belangrijk in het seizoen 2016/17 toen de club Frans landskampioen werd. Ook in de Champions League, waarin Monaco de halve finale haalde, maakte Mbappé met 6 doelpunten indruk. In 2017 verhuurde Monaco hem voor een jaar aan Paris Saint-Germain. Deze huur was onderdeel van een constructie waarin de Parijse club het recht verwierf om hem daarna voor nog circa €175.000.000,- definitief in te lijven. En zo geschiedde.
Zijn eerste twee seizoenen in Parijs zijn een succesverhaal. In het eerste seizoen maakte hij 21 doelpunten en won hij de titel, de Coupe de la League en de Coupe de France. In het tweede seizoen moest hij het doen zonder de langdurig geblesseerde Neymar en Cavani, het deerde hem niet, hij werd de jongste speler ooit met vijftig doelpunten in de Ligue 1.

1. Neymar (€222 miljoen)

neymar jr
Alizada Studios / Shutterstock.com

Tijdens het transferseizoen van 2017 stond de voetbalwereld op zijn kop toen Neymar werd overgekocht met een recordbedrag van maar liefst 222 miljoen euro. Deze bedragen waren nog nooit gezien in de wereld van het professionele voetbal, met het vorige record op 105 miljoen euro. Toch had Paris Saint-Germain dit bedrag over om Neymar over te kunnen kopen van Barcelona. Neymar behoort op dit moment dan ook bij de meest bekende sportmannen ter wereld, en is voor zijn nieuwe club in Frankrijk vast iedere cent waard doordat ze tot 2022 een contract hebben afgesloten met deze voetballende Braziliaan.