Geluk: we zijn er eigenlijk allemaal wel naar op zoek, maar het is niet altijd even makkelijk te vinden. Daarom zijn er tegenwoordig honderden manieren waarop je zogenaamd geluk zou kunnen krijgen. Talloze gelukssymbolen zijn over de hele wereld te vinden, maar welke zijn de bekendste? Dat lees je in de top 10 beroemde gelukssymbolen.

10. Nummer 8

nummer 8

Misschien heb je nog nooit gehoord dat het nummer acht een geluksnummer zou zijn. Dat is niet gek, want dit bijgeloof vind je vooral terug in China. Maar waarom is acht dan precies het geluksgetal? In China is de uitspraak van het woord acht (“ba”) vrijwel hetzelfde als de uitspraak van het woord voor geluk (“fa”). Niet gek dus dat dit nummer in verband wordt gebracht met voorspoed.

9. Maneki-neko

Maneki-neko

Dit gelukssymbool komt oorspronkelijk uit Japan en is inmiddels wereldberoemd. Het is namelijk een beeld van een kat met een bewegend pootje. Maneki-neko betekent dan ook niet voor niets “wenkende kat”. De kat werd van oorsprong vooral gebruikt door winkeliers, maar ook in tempels en restaurants. Het idee is namelijk dat de kat mensen op straat wenkt, zodat ze geneigd zijn om een winkel of restaurant te bezoeken. Maneki-neko brengt dus vooral geluk aan ondernemers die op zoek zijn naar klanten. Tegenwoordig is er ook een versie die haar rechterpootje omhoog heeft. Deze Maneki-neko zorgt in het algemeen voor geld of geluk.

8. Varken

varken

Varkens zijn ontzettend lieve en intelligente dieren. Ze zijn daarnaast ook nog eens de brengers van geluk (Glücksschwein). Deze traditie komt uit Duitsland en heeft alles te maken met geld en voorspoed. Wanneer een familie namelijk veel varkens had, wisten ze zeker dat ze geen honger zouden hoeven lijden. Bovendien is er ook nog het bekende spaarvarken (Sparschwein). Varkens staan dus symbool voor veel geld, zekerheid en een goed gespekte toekomst.

7. Eikeltje

dromenvanger geluk

Het eikeltje is een gelukssymbool dat uit Noorwegen komt. De Noren zijn er namelijk van overtuigd dat een eikel in je raamkozijn ervoor zorgt dat de bliksem niet in je huis zal slaan. Hierbij vinden de Noren het belangrijk om een eikel van een zo oud mogelijk eik te bemachtigen. Des te ouder de boom, des te beter de bescherming tegen onweer. Daarnaast kan je ook een eikeltje in je broekzak bewaren. Dat zal er volgens de Noren voor zorgen dat je beschermd wordt tegen pijn en ziektes.

6. Boeddhabeeldje

lachende boeddha

Als je het hebt over Boeddhabeeldjes, dan heb je het meestal over de beelden van een lachende Boeddha met een dikke buik. Dit godenbeeld staat symbool voor verschillende vormen van geluk, zoals succes, welvaart en blijheid. De beeldjes brengen vooral geluk wanneer je even over hun buik wrijft. Deze traditie komt voornamelijk uit China, waar het boeddhisme door veel mensen wordt aangehangen. Tegenwoordig vind je deze beeldjes bijna overal terug, ook gewoon als een mooi onderdeel van je interieur.

5. Dromenvanger

dromenvanger geluk

De dromenvanger komt oorspronkelijk uit Amerika, waar de indianen in de kracht van deze webben geloofden. Een dromenvanger is een web dat in een houten cirkel is gemaakt en vaak wordt versierd met veren of bedels. Het idee is dat een dromenvanger je nachtmerries opvangt, waardoor je uiteindelijk gelukkiger en gezonder zal zijn. Je kunt ze in je slaapkamer hangen, maar er zijn ook mensen die geloven in de kracht van dromenvangers als oorbellen. Natuurlijk ziet een dromenvanger er ook prachtig uit, dus het is een goede manier om je woning of kantoor te versieren.

4. Hoefijzer

hoefijzer voor geluk

Er zijn allerlei verschillende redenen waarom hoefijzers als gelukssymbool worden gezien. Zo werd er gedacht dat het ijzer ondeugende elfjes buiten de deur hield, waardoor ongeluk kon worden afgewend. Daarnaast is er de legende van sint Dunstan, die de duivel te slim af wist te zijn door een hoefijzer onder zijn voet te nagelen. Hij zou het hoefijzer pas verwijderen wanneer de duivel beloofde om weg te blijven uit ieder huis dat een hoefijzer aan de muur had hangen. Niet gek dus dat veel mensen ervoor kiezen om hun muren op te vrolijken met een hoefijzer: dat scheelt weer wat ongeluk.

3. Nummer 7

nummer 7

Het nummer zeven is een van de meest bekende gelukssymbolen ter wereld. Al eeuwenlang wordt zeven als het nummer voor perfectie gezien. Dat komt door een aantal redenen. Zo zitten er zeven kleuren in een regenboog, maar heeft de week ook zeven dagen. Daarnaast zijn er ook zeven planeten zichtbaar met het blote oog. Voor wiskundigen heeft zeven ook een belangrijke waarde. Het is namelijk de optelsom van drie en vier, die weer symbool staan voor twee perfecte vormen: de driehoek en het vierkant. Kortom: er zijn meer dan genoeg redenen waarom zeven nog altijd als hét geluksnummer wordt gezien.

2. Konijnenpootje

konijnenpoojte

Het lijkt misschien een vies idee: een afgehakt konijnenpootje dat symbool staat voor geluk. Toch zijn er veel mensen die met een (nep) konijnenpootje aan hun sleutelbos rondlopen. De oorsprong van dit bijgeloof ligt bij Hoodoo, een bepaalde vorm van magie die oorspronkelijk uit West-Afrika komt. Mensen die geloven in deze magie, denken dat een konijnenpoot slechte geesten buiten de deur kan houden. Dit konijn moet dan wel gevangen zijn op een begraafplaats, anders werkt de truc niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg neppootjes verkrijgbaar dat het niet meer nodig is om op onschuldige konijntjes te jagen.

1. klavertje vier

hoefijzer voor geluk

Als je het hebt over universele gelukssymbolen, dan staat het klavertje vier zeker op nummer één. Deze traditie komt uit Ierland, want de Ieren geloofden dat ze feeën konden zien wanneer ze een klavertje vier bij zich hadden. Doordat ze de feeën in de gaten konden houden, konden deze kleine wezentjes geen kattenkwaad uithalen. Het vinden van een klavertje vier is in ieder geval niet makkelijk. Slechts één op de 10.000 klaverplanten heeft een klavertje met vier blaadjes. Je moet dus een flinke tijd zoeken voordat jij verzekerd kun zijn van een beetje extra geluk.