Lang niet alle mensen zijn erg dol op slangen. Maar is dat negatieve imago wel helemaal terecht? Oordeel zelf na het lezen van deze top 10 gevaarlijkste slangen ter wereld.

10. Belcher Zeeslang

Belcher Zeeslang

Het idee dat je ergens in zee zwemt en je opeens gebeten wordt door een slang, zal niemand aanstaan. Maar gelukkig is de Belcher Zeeslang niet het agressieve type dat meteen bijt. Deze slang moet echt in de verdrukking komen voor hij bijt. Als gewone toerist wordt je daarom niet snel gebeten. Een beet van de Belcher Zeeslang doet geen pijn. Wel komt er een soort gif in het lichaam terecht. Dit gif tast de maag en longen aan en uiteindelijk leidt het tot een langzame verstikking. De slangen komen voor in de Indische Oceaan, in de buurt van de Filipijnen, Thailand en Australië.

9. Inlandse Taipan

Inlandse Taipan
foto: AllenMcC.

De inlandse Taipan leeft in de woestijn van Australië. Het gif van deze slang is uiterst dodelijk. Zo dodelijk zelfs dat het een volwassen man meestal binnen een paar minuten laat sterven. Zijn bijnaam is dan ook niet voor niets de ‘woeste slang’. Maar ook deze slang bijt alleen als hij wordt aangevallen of in het nauw komt. Zolang je hem niet stoort, is er over het algemeen weinig aan de hand.

8. Oosterse bruine slang

Oosterse bruine slang

Als je niet van slangen houdt, is Australië misschien niet de beste plek om je vakantie door te brengen. Ook de oosterse bruine slang komt hier voor. Deze slang kun je maar beter ontlopen. Het is niet de meest giftige slang, maar hij heeft wel voor de meeste doden gezorgd. Hij kan meer dan 2 meter lang worden, waardoor het een indrukwekkende verschijning is.

7. Tijgerslang

tijgerslang

De tijgerslang dankt zijn naam aan de strepen op zijn rug. Hij leeft voornamelijk van muizen en om deze te vinden, komt de slang regelmatig in de buurt van woningen. Niet vreemd dus dat er relatief veel mensen door de tijgerslang worden gebeten. Door de beschikbaarheid van een goed tegengif, hoeft deze beet zeker niet dodelijk te zijn.

6. Filipijnse Cobra

Filipijnse Cobra
Foto: Mario Lutz

Doordat hij zijn hals breder maakt, is de Filipijnse cobra een indrukwekkende verschijning als hij zich opricht. Hiermee schrikt hij andere dieren af. Maar met zijn lengte van 1 meter is deze gifslang een relatief klein soort cobra. Hij komt alleen voor op de Filipijnen. Er worden zelden mensen gebeten door de Filipijnse Cobra. Toch is de slang bekend. Hij wordt namelijk regelmatig gebruikt door slangenbezweerders.

5. Doodsadder

doodsadder
Foto: Petra Karstedt

Anders dan zijn naam doet vermoeden, behoort de doodsadder niet tot de familie van adders. Wel heeft het enkele uiterlijke gelijkenissen met het korte, dikke lichaam, het schubbenpatroon en de driehoekige kop. Ze komen voor in Australië en Papoea-Nieuw-Guinea.

4. Adders

adder
H. Krisp

De adder is geen aparte soort, maar een familie van gifslangen. De meest dodelijke addersoorten leven in Azië en het Midden-Oosten. Zijn gif zorgt voor verlammingsverschijnselen en uiteindelijk leidt het tot de dood. Onderzoek heeft uitgewezen dat de adders in staat zijn om in te schatten hoeveel gif zijn prooi nodig heeft.

3. Anaconda

Anaconda
foto: LA Dawson

De anaconda begeeft zich graag in het water en de moerassen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij te vinden is in vochtige regenwouden, en dan voornamelijk in Zuid-Amerika. Met zijn lengte van 3 tot 6 meter kun je de anaconda beter maar niet tegen komen. Deze indrukwekkende slang kan grote prooidieren eten. Zelfs herten en krokodillen kunnen op zijn menu staan. Misschien doet hij daarmee zijn naam juist wel eer aan. De naam anaconda stamt af van het Tamil woord ‘anaikolra’. Dit woord betekent ‘olifantendoder’, al is die term wellicht wat overdreven.

2. Zwarte Mamba

Zwarte Mamba

Een beet van de zwarte mamba is extreem giftig. Toch zal deze slang eerder vluchten dan dat hij toeslaat. En dat vluchten doet hij snel. De zwarte mamba is met zijn 16 tot 20 kilometer per uur de snelste slang ter wereld. Die snelheid gebruiken ze ook wanneer ze wel aanvallen. Het is bijna onmogelijk om de slang te ontwijken. Met het gif van slechts één beet kunnen 20 volwassenen worden gedood. De zwarte mamba komt voor in het zuiden van Afrika.

1. Ratelslang

Ratelslang
foto: Tigerhawkvok

Iedereen zal het geratel van de ratelslang wel eens gehoord hebben. Al is het maar op tv of in een film. Het is daarom niet zo moeilijk de slang te herkennen. Zelfs deze meest gevaarlijke slang ter wereld zal niet zonder reden aanvallen. Als je na het geratel alsnog te dichtbij komt, zal hij er alles aan doen om je weg te jagen.