Eerst maar even uitleggen wat een googlebom is. Bij een ‘bom’ is het de bedoeling om de resultaten van zoekmachine Google te veranderen. Het fenomeen kreeg bekendheid in 2007. Als je in dat jaar zocht naar ‘miserable failure’ (complete mislukking) was het eerste resultaat de pagina van het witte huis (George W. Bush). Hoe dit kan? Heel simpel gezegd werkt het Google algoritme als volgt: hoe meer (externe) links er naar een pagina wijzen, hoe hoger deze komt in de zoekresultaten. Op welke zoekterm deze pagina hoog komt is afhankelijk van de ‘link tekst’. Door een hele hoop links te maken met een bepaalde tekst kun je een totaal irrelevante pagina bovenin krijgen. In het geval van Bush hebben heel veel website met de tekst “miserable failure” naar de website van het Witte Huis gelinkt.
Google past het zoekalgoritme voortdurend aan, en het Google Bommen is dan ook steeds moeilijker. Maar deze week dook er weer eentje op. Een zoektocht naar plaatjes met de zoekterm “Completely Wrong” levert nu plaatjes op van presidentskandidaat Mitt Romney. Tijd dus om eens de geschiedenis van de beste Google Bommen te bekijken:

More evil than Satan himself

More evil than Satan himself
Deze zoekterm staat bekend als de eerste Google Bom. Als je in 1999 zocht naar wat er erger was dan Satan, dan was het resultaat “Microsoft”.

Miserable Failure

google bom bush
Van 2004 tot en met 2007 leverde zoektocht naar “miserable failure” (complete mislukking) de webpagina van het witte huis op. Om specifiek te zijn, dus biografie van Geoge W. Bush. Zelfs zoekopdrachten naar “miserable” en “failure” gaven dit resultaat.

Murder

google murder
Wanneer Amerikanen zochten naar “Murder” (Moord) stond op de tweede plaats de Wikipedia pagina van Abortion (Abortus).

Worst band in the world

slechtste band in de wereld
Nou Google, wie is de slechtste band in de wereld? Wij dachten altijd Nickelback, maar Google vond dat het reli-band Creed was.

Dangerous Cults

cult
Is het een Google Bom, of is Google gewoon heel slim? In 2007 leverde een zoektocht naar “dangerous cult” (gevaarlijke sekte) de website van Scientology.org op.

“Trou du cul du web”

sarkozy
Ook de Fransen vinden het leuk om te Google Bommen. Als je in 2009 zocht naar “Trou du cul du web” of ook wel “de kl**tzak van het internet” leverde dat de website van president Sarkozy op.

Liar en Poodle

tony blair
Ook de Britten houden wel van een beetje kloten met de zoekresultaten. In 2005 leidde een zoektocht nar “liar” (leugenaar) de officiële biografie van Tony Blair op. Dit had natuurlijk alles te maken met de leugens over “Weapons of Mass Destruction” in Irak. Ook als je zocht naar “Poodle” kwam je bij Tony uit. In die tijd stond Blair bekend als het schoothondje van Bush.

Landverrader

Landverrader
In Nederland hebben we ook weleens een Google Bom gehad. Zo leidde “landverrader” naar Maxime Verhagen, “raar kapsel” naar Balkenende, “gladjakker” naar Camiel Eurlings en “vreemdelingenhaat” naar de website van Rita Verdonk.

“completely wrong”

completely wrong
Al even genoemd in de inleiding, een zoek opdracht naar “completely wrong” (volledig fout) levert momenteel plaatjes op van de presidentskandidaat Mitt Romney. Maar zoals gezegd heeft Google zijn algoritme zo aangepast dat “Boms” zeer moelijk zijn, en dit is dan ook eigenlijk geen echte. Romney heeft dit zelf voor elkaar gekregen, hij komt namelijk in de resultaten door zijn eigen opmerking over de “47 procent” die hij “Completely Wrong” noemde.

Chuck Norris

chuck norris zoekt jou

Chuck Norris, een van de populairste internet fenomenen had ook zijn eigen “Google Bom”. Arran Schlosberg heeft de website “Nochucknorris.com” gemaakt, ooit stond deze op nummer 1 in Google als je zocht op “Chuck Norris”. De pagina waar je op komt lijkt precies op de Google resultaten pagina. Echter je krijgt de volgende tekst te zien: “Google won’t search for Chuck Norris because it knows you don’t find Chuck Norris, he finds you.” In 2008 kreeg deze website bijna 5 miljoen unieke bezoekers!