Meren zijn door vaste land omgeven watervlaktes met een aantal rivieren. Overal in de wereld vind je kleine en grote meren. Je kunt een top 10 maken van de grootste meren in de wereld op basis van de wateroppervlakte.

10. Het Ladogameer

ladogameer

Het Ladogameer is het grootste meer van Europa met een wateroppervlakte van 18.135 km². Het meer ligt ten noordwesten van Rusland, dichtbij de stad Sint-Petersburg. De gemiddelde diepte van het meer is 51 meter. Het grenst aan Finland en Rusland.

9. Het Malawimeer

malawimeer

Dit Afrikaans meer is 30.044 km² groot. Het wordt omgeven door Malawi, Tanzania en Mozambique. Het werd ontdekt in 1859 door de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone. Het Malawimeer stond ook bekend onder de naam Nyasameer. Het staat geregistreerd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het meer heeft de meeste vissoorten ter wereld.

8. Het Baikalmeer

baikalmeer

Het Baikalmeer is het diepste meer (1642 meter) en het grootste zoetwatermeer ter wereld (31.500 km²). Het ligt ten zuiden van Russisch Siberië. Het watervolume van het Baikalmeer is groter dan de inhoud van de vijf ‘Grote Meren’ in Noord-Amerika. Het meer staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

7. Het Great Bear Lake oftewel Groot Berenmeer

grote beren meer

Dit Canadees meer is 31.153 km² groot met een watervolume van 2236 kubieke kilometer. De kustlengte van het meer is 2719 km. Het meer is omgeven door 26 eilanden. Een belangrijke plaats aan het meer is Port Radium, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het radioactieve element radium werd gedolven.

6. Het Tanganyikameer

Tanganyikameer

Dit meer ligt in Centraal-Afrika met een wateroppervlakte van 32.900 km². Het grenst aan Burundi, Tanzania, Zambia en Congo-Kinshasa. Het meer heeft een maximale diepte van 1470 meter. Het werd in 1858 ontdekt door Britse ontdekkingsreizigers. Voor de lokale bevolking om het meer is de beroepsvisserij de belangrijkste bron van levensonderhoud. De sportvisserij op onder andere meerval en tilapia is een geliefde hobby onder de rijken.

5. Het Michiganmeer

michicanmeer

Het Michiganmeer behoort tot één van de vijf Grote Meren in Noord-Amerika met een oppervlakte van 57.994 km². Dit meer ligt op Amerikaans grondgebied en is omgeven door de staten Michigan, Illionois en Wisconsin. De naam van het meer komt van Michigama wat ‘groot water’ betekent. Ondanks dat het er vier maanden van het jaar vriest, heeft het een drukke scheepvaart.

4. Het Huronmeer

huronmeer

Ook het Huronmeer behoort tot één van de vijf Grote Meren in Noord-Amerika met een totale oppervlakte van 59.596 km². Het ligt volledig op Canadees grondgebied met een kustlengte van 6157 kilometer. Het meer staat in verbinding met het Michiganmeer via de Straat van Mackinac.

3. Het Victoriameer

victoriameer
Het Victoriameer is het grootste meer van Afrika met een wateroppervlakte van 69.484 km². Het grenst aan de landen Tanzania, Oeganda en Kenia en is de oorsprong van de Nijl. Het meer werd in 1858 ontdekt door de Engelse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke en vernoemd naar de toenmalige koningin Victoria.

2. Het Bovenmeer oftewel Lake Superior

bovenmeer

Het Bovenmeer is het grootste van de Grote Meren in Noord-Amerika. De totale wateroppervlakte is 82.000 km² en dat maakt het ook het grootste zoetwatermeer ter wereld. Het Bovenmeer grenst aan de staten Ontario (Canada) en Minnesota, Wisconsin en Michigan (Amerika). Het heeft een belangrijke scheepvaartverbinding.

1. De Kaspische Zee

kaspische zee

Dit is het grootste meer ter wereld met een oppervlakte van 371.000 km² en maximale diepte van 1025 meter. Vanwege deze megaomvang wordt het ook wel als een zee gezien. Het is rijk aan olie en produceert de wereldberoemde kaviaar via steuren. Het is tevens het grootste zoutmeer ter wereld op de grens van Europa en Azië. De Kaspische Zee grenst aan Rusland, Kazachstan, Turkmenistan, Azerbeidzjan en Iran.