Top 10 Grootste Winkelcentra in de Wereld

Winkelen, you love it or hate it, een tussenweg is er eigenlijk niet. Alhoewel we kunnen ons niet voorstellen dat niet iedereen zijn ogen uitkijkt in een van deze tien mega grote winkelcentra. Het zijn vooral de Aziaten die gek zijn op grote winkelen, vooral in China, Maleisië en de Filippijnen zijn de grote winkelcentra te vinden, en niet zoals je misschien zou verwachten in Amerika.

10. SM Megamall, Filippijnen

SM Megamall
Mike Gonzalez/Wikimedia

In Manilla (Filipijnen) ligt het 21 hectare grote winkelcentrum “SM Megamall”. In totaal zijn er 43 SM Supermalls in de Filipijnen en China, dit is de op één na grootste. Deze supermall bestaat uit twee gebouwen die door middel van een brug met elkaar verbonden zijn. De megamall doet zijn naam eer aan door plaats te bieden aan een maximum van 4 miljoen mensen.

9. Sunway Pyramid, Maleisië

Sunway Pyramid
Cmglee/Wikimedia

De Sunway Pyramid ligt in het centrum van Bandar Sunway, Subang Jaya. Het winkelcentrum valt meteen op door de piramidevorm waarbij het beeld van een leeuw de wacht houdt. De rest van het winkelcentrum is ook in de Egyptische stijl gebouwd.

8. Istanbul Cevahir, Turkije

Istanbul Cevahir

In 2005 werd in Istanbul het Cevahir shopping center geopend. Het zijn niet alleen winkels die in dit enorme pand zijn gevestigd, maar onder ander ook een aantal bioscopen, een bowlingbaan en een kleine achtbaan.

7. Central World, Thailand

CentralWorld
Imtaiki/Wikimedia

Central World shopping center is te vinden in Bangkok, Thailand. Het zesde grootste winkelcentrum van de wereld bevat naast winkels ook kantoren en een hotel. Het winkelcentrum is maar liefst ruim 1.000.000 m2 groot, hiermee is het gebouw het op drie na grootste in de hele wereld.

6. Perzische Golf Complex, Iran

Persian Gulf Complex
Amir Hussain Zolfaghari/Wikimedia

Als het gaat om het grootste aantal winkels, dan wint het Perzische Golf Complex in Shiraz, Iran het van alle andere winkelcentra. Er passen maar liefst 2.500 winkels in dit complex. In 2011 werd de bouw van het winkelcentrum na 5 jaar afgerond.

5. 1 Utama, Maleisië

1 Utama
Tee Meng/Wikimedia

Het vierde grootste winkelcentrum in de wereld is de 1 Utama in Maleisië. Het gebouw heeft 6 verdiepingen en omvat 465.000 m2. Het gigantische complex is te vinden in Petaling Jaya, een satellietstad van Kuala Lumpur.

4. Isfahan City Center, Iran

isfahan city centre
isfahancitycenter.com

Naast de 750 plaatsen voor winkels, bevat het Isfahan City Center in Isfahan Iran ook nog 7 bioscoopzalen en een 5-sterren hotel. Het winkelcentrum is recentelijk geopend en is het grootste winkelcentrum van Iran.

3. SM City North EDSA, Filipijnen

SM City North EDSA
Ramon FVelasquez/Wikimedia

SM City North EDSA is het grootste complex van SM en is gelegen in Quezon City. Het is met 482.878 m2 het grootste winkelcentrum van de Filipijnen.

2. Golden Resources Mall, China

Golden Resources Mall
Frank Yu / Flickr

De Golden Resources Shopping Mall, ook wel Jin Yuan of Great Mall of China, bevindt zich in Peking. De winkel heeft 6 verdiepingen met een inhoud van 557.419 m2. De verwachtingen van het winkelcentrum waren hoog gespannen toen het werd geopend in 2004, maar de bezoekersaantallen vallen tegen. De prijzen zijn te hoog voor de ‘gewone Chinees’ en de locatie is lastig te bereiken voor toeristen.

1. New South China Mall, China

New South China Mall

Het grootste winkelcentrum van de wereld, de New South China Mall in Dongguan, de op zes na grootste stad van China. Het gebouw is maar liefst 659 duizend vierkante meter, probleem is echter wel dat ongeveer 98% van het gebouw leegstaat. Dit heeft alles te maken met de locatie van het gebouw, het is gebouwd in de buitenwijken van Dongguan waar geen snelwegen naar toe gaan.