Het begrip sport heeft zich in de laatste 100 jaar geëvolueerd van een vrijetijdsaangelegenheid tot een miljardenindustrie waar op professioneel niveau honderdduizenden atleten in tal van sporten het maximale uit zichzelf halen. Door de uitvinding van eerst de radio, en later de televisie kwamen sportevenementen steeds meer in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ondertussen zijn de Olympische Spelen en de EK’s en WK’s voetbal niet meer weg te denken.

Oorsprong
Een interessante vraag is waar deze sporten vandaan komen? Wie heeft ze bedacht? En waarom zijn ze zo groot geworden? In onze top 10 van populaire sporten zie je dat de oorsprong van de sport vaker wel dan niet een erg bijzonder verhaal te bieden heeft. Laten we een kijkje nemen in de oorsprong van de 10 populaire sporten van dit moment.

10. Volleybal

In de negentiende eeuw, om precies te zijn in 1895, vond een Amerikaan, William G. Morgan, een nieuw spel uit dat hij Mintonette noemde. Morgan hield zich vanwege zijn baan al langer bezig met gezondheid en zocht een spel om het lichaam fit te houden. Hij gaf les aan vooral oudere zakenmannen, deze wilde een teamsport spelen waarbij het er minder fel aan toe ging dan bij het toen al populaire basketbal. Verschillende elementen van andere sporten werden geleend. Zo bracht Morgan de – in zijn ogen – beste onderdelen – van basketbal, handbal, tennis en honkbal in het nieuwe spel. Het net stond oorspronkelijk lager, maar werd algauw hoger geplaatst. Het spel werd oorspronkelijk Mintonette genoemd. Een toeschouwer merkte echter een keer op dat het leek alsof de spelers de bal naar elkaar ‘volleyden’ en zo ontstond de huidige naam. In 1900 werden de officiële regels vastgesteld. Het spel werd steeds populairder en door de uitzending van Amerikaanse militairen in de verschillende oorlogen van die tijd werden ook andere landen op de hoogte gebracht van het eigenaardige, maar vermakelijke spel. Volleybal werd in 1964 officieel een Olympische sport.

9.IJshockey

Het is een sport die – uiteraard – vooral in landen wordt beoefend waar het een substantieel deel van het jaar onder de nul graden is. De ontstaansgeschiedenis begint dan ook in het koude Canada waar het spel werd ontwikkeld zo rond het jaar 1800. Het originele spel bestond uit een aantal stokken en ballen die, zodra het buiten vroor, uit de kast werden gehaald. Shinney was een vroege vorm van ijshockey maar had nog geen standaardregels. De Canadees Creighton gaf het spel zijn moderne vorm en maakte het ook populair onder de bevolking door het spel met enkele medestanders uit te proberen op de sloten en meren rondom de steden. In 1875 was de eerste indoor ijshockeywedstrijd in Montreal. Deze match kreeg erg veel aandacht in de pers en vervolgens sprongen de clubs als paddenstoelen uit de grond. Nog steeds is het een spel dat meer op het noordelijk halfrond wordt gespeeld, al maken de indoorijshallen het voor warme landen ook mogelijk om een volwaardig team op de been te brengen.

8. Bowlen

Hoewel bowlen voor veel mensen een vrijetijd verdrijf is, wordt het in veel landen ook als een serieuze sport gezien voor professionals. Er bestaan bewijzen dat er al sinds de oudheid mensen spellen zoals bowlen speelden. De eerste moderne bowlingwedstrijden ontstonden waarschijnlijk in de veertiende eeuw. Het eerste moderne bewijs komt uit 1366 toen Koning Edward III het spel verbood omdat zijn soldaten hun training vergaten. Ze waren alleen nog maar aan het bowlen. Het werd later door Engelse immigranten in de Verenigde Staten gepopulariseerd en in 1887 was het een Amerikaan, A.G. Spaulding die met de regels van het moderne spel kwam. Sindsdien heeft bowling een vaste plaats ingenomen tussen de populairste sporten, zeker ook omdat bijna iedereen eenvoudig met een bal de pins omver kan gooien.

7. Amerikaans Football

https://www.youtube.com/watch?v=wlIKS8W-BPU

De voorloper van het ‘American Football’ was het Engelse rugby. In 1879 was het wederom een Amerikaans, ditmaal een speler en coach van de beroemde Yale Universiteit, die met zijn nieuwe regels voor het spel de vader van het Amerikaans Football werd. Walter Camp bedacht de regels en maakte de teams kleiner, van 15 naar 11 spelers. Verder bedacht hij de scrimmage lijn, de quarterback en het scoringssysteem. In 1892 werd het spel min of meer professioneel gespeeld. De American Professional Football Association werd in 1920 opgericht. Later werd dit de National Faootball League(NFL), de naam die we vandaag de dag kennen. De Superbowl vormt het traditionele hoogtepunt van deze sport. Het is de finale van de NFL en is elk jaar het best bekeken sportwedstrijd – zelfs van alle programma’s – van de Verenigde Staten.

6. Honkbal

Het moderne honkbal is gebaseerd op het Engelse spel Rounders. Het is moeilijk om het precieze ontstaan van het populaire spelletje te ontdekken. Honkbal ontwikkelde zich in de achttiende eeuw in Engeland. Aan het begin van de negentiende eeuw werd het spel door immigranten populair gemaakt in de Verenigde Staten. Het werd een ideaal tijdverdrijf voor stadsmensen om alle sores en problemen te vergeten. Daarbij kwamen al vroeg hele buurten en families kijken. Alexander Cartwright uit New York bedacht de moderne regels in 1845. Er waren echter meer mensen die vaste regels bedachten. Toch werd het type spel van Cartwirght het populairst. De ingenieuze regels maken het spel ideaal voor liefhebbers van statistieken. Daarnaast spreken de attributen al sinds de begintijd tot de verbeelding. De knuppel, leren handschoenen en de outfits hebben een lange geschiedenis te vertellen.

5. Basketbal

James Naismith is de naam van de uitvinder van het basketbal. De Canadees gymleraar bedacht in 1891 een spel dat tot op de dag van vandaag een ongekende populariteit geniet. Naismith had van de universiteit de opdracht gekregen om een spel te bedenken waarbij de studenten indoor konden spelen en waar niet te veel ruimte voor nodig was. Naismith herinnerde zich uit zijn jeugd een spel ‘duck-on-a-rock’ waarbij de ‘duck’ van een grote rots moest worden gestoten door er een andere steen naar te gooien. Naismith ging van dit principe uit en maakte de dertien regels voor het moderne basketbal. De eerste wedstrijd ging echter nog niet zoals we het spel vandaag de dag kennen. Er werd met een voetbal gespeeld en de bal moest elke keer na een score uit de basket worden gehaald. Het spel werd snel mega populair en in 1936 op de Olympische Spelen van Berlijn voor het eerst Olympisch.

4. Boksen

https://www.youtube.com/watch?v=bXue5sW4hcM

Boksen is een van de hardste sporten en tegelijkertijd ook een van de oudste. Al sinds de oudheid slaan voornamelijk mannen in een afgeschermde ring op elkaar in om de beste bokser te zijn. Er bestaan bewijzen dat zelfs de Oude Egyptenaren en Grieken deze sport met liefde beoefenden. Het oude boksen was echter een stuk gevaarlijker dan nu, omdat de boksers van vandaag de dag hun hoofd beschermen met een verplichte hoofdbeschermer en het spel uit meerdere rondes bestaat, die regels kenden ze vroeger niet. Het spel was Olympisch bij de Oude Grieken, lang voor het begin van onze jaartelling. Het moderne boksen komt echter uit de zeventiende eeuw, vanuit Groot-Brittannië aangewaaid. De allereerste match die we uit de kronieken nog kunnen achterhalen werd in 1681 uitgevochten. In die begintijd vielen er regelmatig doden, in 1743 werden er regels ingesteld om dit te voorkomen. In 1867 zijn de moderne regels vastgesteld door John Chambers, bekend als de “Marquess of Queensberry rules”. Deze zijn – in enigszins aangepaste vorm – tot op de dag van vandaag nog van kracht.

3. Tennis

Het woord tennis komt van een spel dat aan het Franse vorstenhof regelmatig werd gespeeld genaamd ‘Paume’. Hierbij was het de bedoeling dat de spelers de bal met de palm van hun handen speelden, tot later de rackets werden bedacht. Al in de dertiende eeuw werd dit spel veelvuldig gespeeld. Vooral aristocraten uit Frankrijk en Engeland speelden het tennisspel. Ook het ‘gewone’ volk begon steeds meer belangstelling voor Paume te ontwikkelen, omdat de wedstrijden in het openbaar werden gespeeld. Het was in 1869 dat Walter Wingfield het moderne spel Sphairistike bedacht. Hierbij werden het racket en de rubberballen samengebracht door de slimme marketing van deze Britse officier. Dit spel werd algauw verandert in het moderne tennis dat we nu kennen.

2. Golf

Niemand kent de precieze ontstaansgeschiedenis van het inmiddels zeer populaire spelletje. Sommigen denken dat het al in de middeleeuwen werd beoefend door herders die met hun stokken tegen kleine ronde stenen en hout aansloegen. Het Nederlandse spel Kolf lijkt echter de beste papieren te hebben om de eer te krijgen van het ontstaan van modern golf. Al in de dertiende eeuw werd dit spel gespeeld. Later werd het in Schotland pas echt groot. In 1457 verbood Koning James II het spel omdat mensen te veel speelden en niet meer oefenden met de pijl en boog, noodzakelijk om de Engelsen uit Schotland te houden.

De regels veranderden in de loop der tijd steeds een beetje en de holes werden uitgebreid en dan weer aangepast aan de wensen van de tijd. Golfclubs werden opgericht en de oudste, de Honourable Company of Edinburgh Golfers, werd in 1744 gesticht. St. Andrews had deze eer 10 jaar later. De eerste ‘dimples’ in de bal werden in 1905 aangebracht. Hierdoor konden de golfers nog verder slaan. Langzaam veroverde golf de wereld en vandaag de dag is het een erkende internationale sport. Overal ter wereld liggen golfbanen.

1. Voetbal

Een van de oude verhalen over een voorloper van het voetbalspel komt uit Zuid-Amerika, waar de Azteken een spel speelden genaamd Ulama. Hierbij was het de bedoeling dat de voetbal in een basket werd gescoord om je zo tot winnaar te laten kronen. Dit was erg belangrijk aangezien het – letterlijk – wedstrijden waren op leven en dood. De aanvoerder van het verliezende team werd geofferd aan de goden. Gelukkig gaat het er in de eenentwintigste eeuw een stuk rustiger aan toe. De moderne regels zijn echter niet altijd zo gespeeld. Pas vrij recentelijk bijvoorbeeld, begin jaren negentig, mocht de doelman de bal niet meer in de handen pakken als een medespeler de bal terugspeelde. Daarvoor lijkt het voetbalspel uit Azië te komen waar Cuju een belangrijk spel was. Een leren bal moest men daar in het doel trappen om te winnen.

Pas in het moderne Engeland, in de negentiende eeuw om precies te zijn, werd voetbal de sport die we kennen. In 1863 werd de English Football Association opgericht. Langzamerhand werden de standaardafmetingen van een veld, het aantal spelers, de mogelijkheid van wisselen en gele en rode kaarten ingevoerd. Op het moment zijn de mondiale voetbalorganisaties die erover beslissen – FIFA, UEFA, CONMEBOL e.a. – bezig met het invoeren van elektronische hulpmiddelen. Weer een stapje verder in de ontwikkeling van verreweg het populairste spel ter wereld. Honderden miljoenen mensen spelen het spel en nog meer mensen kijken er naar in de grote stadions en op televisie.