Een lijstje met de spannendste plekken op aarde waar je niet mag komen? Als die plekken zo geheim zijn, hoe kom je er dan achter waar ze liggen en vooral ook hoe ze eruitzien? Dat blijkt inderdaad vrij lastig te zijn. Gelukkig is het in de eenentwintigste eeuw zo dat niets heel lang verborgen blijft. Deze 10 plekken zijn vanwege allerlei redenen verboden voor de gewone burger. Waarom dat zo is lees je hieronder. Ben jij bereid een spannende tocht te maken? Dit zijn de plekken waar het om gaat, totdat we van nieuwe gebieden horen waarvan we het bestaan nu nog niet afweten, omdat ze zo ontzettend verboden zijn dat niemand het mag weten.

10. Mezhgorye

Mezhgorye

Het verboden gebied met de moeilijkste naam ligt in Rusland. Het is een geheimzinnige gesloten stad – wat zoveel inhoudt dat normale burgers er niet komen, laat staan buitenlandse nieuwsgierigen. De stad werd in de jaren ‘70 gesticht, volgens de complottheorieën om ervoor te zorgen dat het zogenaamde ‘Dead Hand’ nucleaire systeem er plaats in kon nemen. Dit was het systeem van de Sovjets om terug te slaan bij een nucleaire aanval van de Verenigde Staten(VS). Gelukkig is het nooit zover gekomen. Het complex is tegen de hoogste berg van het Oeralgebergte aangebouwd. De satellieten van de VS bespeurden eind jaren zeventig gigantische bewegingen in het gebied. Het moet dan ook een enorme operatie zijn geweest om dit geavanceerde complex uit de grond te stampen.

9. Geheime Archieven Vaticaan

Vaticaan
Foto: Jean-Pol GRANDMONT

Niemand is roomser dan de paus. En de paus heeft flink wat te verbergen. Dat is althans het idee dat je krijgt als de geheimzinnigheid rondom de Vaticaanse Archieven eens onder de loep wordt genomen. De archieven liggen recht onder het Vaticaan en vallen rechtstreeks onder de bevoegdheid van de paus, totdat deze overlijdt en een volgende paus de bevoegdheid overneemt. Menig historicus zou er alles voor hebben om eens een week, dag of zelfs een uurtje in de archieven te mogen vertoeven. Toch zijn het slechts weinigen die toestemming krijgen om de archieven door te mogen spitten, zeker niet zelfstandig in de archieven zelf. De geschiedenis ligt er letterlijk opgesloten. Staatspapieren, correspondentie, het financiële reilen en zeilen van de pausen door de geschiedenis heen: alles ligt er veilig achter slot en grendel. In de zeventiende eeuw werden op bevel van de toenmalige paus de archieven van de Vaticaanse bibliotheek gescheiden. Sindsdien is het zeer lastig om bij de nodige interessante informatie in de buurt te komen.

8. Club 33

Club 33

Het is een van de geheimzinnigste plekken op aarde. Dat terwijl er helemaal geen staatsgeheimen of dergelijke liggen opgesloten. Wat Club 33 wel is? De plek waar Walt Disney zijn gasten vermaakte. In Disneyland is het de enige plek waar alcohol werd geserveerd. Helaas voor Walt werd de club pas geopend een paar maanden na zijn dood. Er bestaat een gelimiteerd en exclusief lidmaatschap. De leden beschikken over een volledige bar en kunnen gaan en staan waar ze willen in het Disneypark van New Orleans. De naam komt van ’33 Royal Street’ waaraan het is gelegen in Disneyland. Vele beroemdheden hebben er vertoefd en spreken er nog steeds met bewondering over. De exclusiviteit van de club zorgt uiteraard voor de aantrekkingskracht. Juist door het feit dat je er niet zo snel binnenkomt, wil je er toch naar toe. Mickey Mouse schijnt er overigens weleens binnen te zijn geweest. Of hij ook aan de drank zat is tot op heden met mysterie omgeven.

7. Moskou Metro-2

Moskou Metro-2

Aan het eind van de jaren veertig liet Josef Staling, de toenmalige dictator van de Sovjet-Unie in zijn paranoia een stelsel van tunnels bouwen. Deze moesten bescherming bieden tegen nucleaire aanvallen. De Metro-2 loopt parallel aan de normale metro. Het bestaan van dit systeem is echter nooit officieel bevestigd, of ontkend. Het gerucht gaat dat de Metro-2 langer is dan het eigenlijke metrosysteem. Het bestaat waarschijnlijk uit vier lijnen tussen de 50 en 200 meter onder de grond. Het Kremlin, de FSB – de geheime dienst -, een vliegveld en nog wat belangrijke locaties zijn aangesloten op het netwerk. Op die manier kunnen belangrijke personen vluchten bij eventuele calamiteiten. Moskou zit vandaag de dag meer in over een terroristengroep met een atoombom dan over de Amerikanen, zoals vroeger het geval was. Het netwerk blijft daarom met geheimzinnigheid omgeven.

6. White’s Gentlemen’s Club

White's Gentlemen’s Club

Het is een van de exclusiefste clubs van de wereld en tegelijkertijd ook een van de oudste. White’s Gentlemen’s Club werd in 1693 opgericht door een Italiaan, Francesco Bianco – Francis White in het Engels. Deze gedistingeerde club was oorspronkelijk een chocoladewinkel, vooral voor het net ontdekte warme chocola, maar werd al snel een mannenclub van stand. De Club is beroemd om het zogenaamde ‘Betting book’ waarin gasten de meest onalledaagse weddenschappen afsluiten. De beroemdste gok? Dat moet de weddenschap om 3000 pond zijn geweest over wie van twee mannen het eerst het raam dichtdeed. De Club haalt deze lijst omdat vrouwen bij voorbaat zijn uitgesloten. Ook mannen hebben echter de nodige moeite om binnen te komen. Zo kan je alleen op uitnodiging lid worden en moet een vriend binnen de club voor je instaan. Daarnaast moeten twee andere leden hun goedkeuring aan je geven. Leden van het koningshuis en de meest invloedrijke personen ter wereld zijn lid van de befaamde Gentlemen’s Club.

5. Area 51

Area51

Voor degenen die in buitenaardse wezens geloven – of bestaan ze echt? – is Area 51 een plaats om ooit eens te bezoeken. Hoewel het op deze lijst voorkomt is het namelijk wel mogelijk om een kijkje in de buurt te gaan nemen. Het gebied zelf echter, in de woestijn van Nevada, vlak bij Las Vegas is een militair vliegveld. Er wordt getest met allerlei nieuwe vliegtuigen en materiaal. Eind jaren veertig werd er een stuk verderop een UFO gesignaleerd door vele inwoners van het stadje Roswell. Het gerucht gaat dat het buitenaardse object in Area 51 ligt opgeslagen. De Amerikaanse overheid doet nog steeds erg geheimzinnig over de basis. Nog steeds zijn een heleboel documenten niet vrijgegeven. Het laat je toch nadenken over de vraag of er misschien – heel misschien – toch meer aan de hand is..?

4. Kamer 39

Office 39

Noord-Korea is een land dat ook wel bekend staat als het ‘Kluizenaar Koninkrijk’. Het land is tevens berucht om Kamer 39. Deze kamer is met afstand de geheimzinnigste organisatie van het gesloten land. De kamer wordt naar verluidt gebruikt om buitenlandse valuta te verkrijgen voor de Noord-Koreaanse leider. De familie Kim regeert het land al tientallen jaren. Opa, vader en nu de zoon hebben Noord-Korea teruggeworpen in de tijd. Er is nauwelijks internet en voedsel, maar Kamer 39 behoort nog steeds tot de kern van de familie. Er liggen waarschijnlijk allerlei internationale valuta in de kluizen. Daarnaast is het de plek waar bankrekeningen van banken uit de gehele wereld staan opgeslagen. Meer dan 100 bedrijfjes staan onder directe supervisie van dit staatsapparaat. Ze proberen buitenlands geld te krijgen op de meest uiteenlopende manieren. De kamer staat – naar alle waarschijnlijkheid – in de hoofdstad Pyongyang. Gelegen in het Arbeidersgebouw van de enige politieke partij is het met mysterie omgeven.

3. Ise Jingu(Schrijn van Ise)

Ise Grand Shrine

Het is een van de heiligste plaatsen in Japan. De binnenste schrijn is dan ook opgedragen aan de godin Amaterasu, de zonnegodin. De buitenste schrijn is gewijd aan Naiku, de god van de landbouw. Het is een heel complex van shintoschrijnen waarvan er meer dan 100 zijn op deze plek. Shinto is de Japanse natuurgodsdienst die nog steeds door vele Japanners beleden wordt. Ise Jingu is waarschijnlijk meer dan 2.000 jaar oud en de belangrijkste schrijn bevat de Naik. Dit is de spiegel die de eerste Japanse keizers aan hebben geraakt. De schrijn zelf wordt elke twintig jaar afgebroken en herbouwd, als een eerbetoon aan de ideeën over leven en dood die in het Shintoïsme zo’n belangrijke rol spelen. Alleen priesters mogen de schrijn betreden. Daarnaast moet deze priester dan ook nog een lid zijn van het Japanse Koninklijk Huis. Er zit echter wel een voordeel aan het zo moeilijk toegankelijk maken van de schrijn: het is er lekker rustig.

2. Mount Weather Emergency Operations Center

MountWeatherFEMA

Slechts enkele tientallen kilometers bij Washington vandaan ligt een mysterieuze militaire basis. Deze ligt zowel op de berg als in dezelfde berg. Hier mogen een aantal gelukkige naartoe in geval van een noodsituatie in het land. De VS is nog steeds benauwd voor een aanval van buitenaf of een mogelijke natuurramp. Om op die extreme gevallen voorbereid te zijn ligt het Operations Center verscholen in de bergen. Het was oorspronkelijk een weerstation. In de jaren vijftig van de 20ste eeuw werd er in de berg een speciaal complex uitgehakt. Sindsdien is het gigantische complex onderdeel voor de veiligheid van de belangrijkste burgers van de VS. Er schijnt meer dan genoeg voedsel te liggen om jaren te overleven en bovendien zijn er allerlei ingenieuze systemen bedacht waarmee de mensen in het complex kunnen overleven. De president van de Verenigde Staten en zijn staf mogen van het complex gebruikmaken op een moment van crisis.

1. RAF Menwith Hill

RAF Menwith Hill

Gelegen in Harrogate, in het noorden van Engeland, is dit complex nog steeds ultrageheim. Het is een basis van de Royal Airforce – de Britse luchtmacht – waar waarschijnlijk het grootste communicatie en intelligentiecentrum van de wereld zit. Deze werkt voor de Engelsen en Amerikanen. Met een uitgebreid satellietbesturingscentrum en een waarschuwingssysteem voor intercontinentale raketten is het een van de belangrijkste verdedigingslinies voor deze twee landen. De herkenbare witte koepels om alle signalen mee op te pikken zijn inmiddels bij de meesten wel bekend. Toch is het voor gewone burgers en zelfs betrokkenen erg moeilijk om er te komen, laat staan alles te overzien. Militaire en diplomatieke communicatie wordt hier onderschept en beveiligd verstuurd. Tijdens de Koude Oorlog was Menwith Hill erg goed in het afluisteren van ‘de vijand’. Daarnaast schijnen ook alle telefoontjes van de wereld hier op de een of andere manier te worden gefilterd. Dit complex staat op nummer één omdat het zo groot, zo onbereikbaar en zo ongelofelijk is.