Nederland heeft ongeveer 25 duizend sportverenigingen. Ruim 5 miljoen Nederlanders zijn lid van één of meerdere van deze verenigingen. Op basis van deze lidmaatschappen is deze top 10 lijst opgesteld. Welke sportbonden hebben de meeste leden? Hier moet wel worden vermeld dat er ook nog andere sporten zijn, die je op eigen houtje kunt bedrijven en waarbij je geen lid hoeft te zijn van een sportbond. Met name hardlopen is een zeer populaire sport in Nederland. Zeer waarschijnlijk is het aantal hardlopers in Nederlanders veel groter dan het aantal voetballers (de nummer 1 van deze lijst). Deze kun je echter niet exact tellen. Wel wordt er een schatting gemaakt van maar liefst 2.4 miljoen Nederlandse hardlopers. En één ding is zeker: Hardlopen wordt steeds populairder, het aantal hardlopers blijft groeien.

10. Volleybal

De Nederlandse Volleybal Bond (KVB) heeft ruim 115 duizend leden. Deze bond wordt ook wel Nevobo genoemd en is verantwoordelijk voor alle nationale volleybalteams van Nederland. Deze zijn verdeeld over ruim 1000 volleybalverenigingen. Ons nationale volleybal team doet het al jaren goed. Dat geldt zowel voor de dames als de heren. Het behalen van de gouden medaille door de heren op de Olympische spelen van Atlanta werd zelfs verkozen tot sportmoment van de 20e eeuw.

9. Zwemmen

Het ledenaantal van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) is ongeveer 140 duizend. Alle zwemsporten zijn bij deze bond ondergebracht: wedstrijdzwemmen, waterpolo, openwaterzwemmen, synchroonzwemmen en schoonspringen. Deze zijn verdeeld over ongeveer 440 zwemverenigingen. De KNZB heeft ook twee talentcentra opgezet, namelijk het Nationaal Zweminstituut Amsterdam en het Nationaal Zweminstituut Eindhoven. Jacco Verhaeren heeft de leiding over beide instituten. Er zijn al vele medailles behaald door de talenten die hier werden getraind. Inge de Bruijn, Pieter van der Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo zijn voorbeelden hiervan.

8. Atletiek

Ruim 140 duizend leden telt de (Koninklijke Nederlandse) Atletiekunie. En dit aantal neemt bijna elk jaar toe. De leden zijn verdeeld over een kleine 300 verenigingen. De sport atletiek kent de volgende onderdelen: looponderdelen, hindernislopen, snelwandelen, estafettes, springonderdelen, werponderdelen en meerkampen.

7. Paardrijden

Bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) zijn ruim 200 duizend leden aangesloten. Hieraan zijn ruim 1200 verenigingen gekoppeld. Er worden wedstrijden georganiseerd voor de volgende onderdelen: dressuur, springen, eventing, mennen, de aangespannen sport, reining, voltige en endurance. Met name onze Anky van Grunsven heeft goed gescoord in deze sport. Zij werd maar liefst drievoudig olympisch kampioen. Ze behaalde zelfs de meeste olympische medailles in de Nederlandse sportgeschiedenis.

6. Hockey

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) telt ruim 250 duizend leden. Onder deze bond worden zowel veld- als zaalhockey bedreven. Er zijn 315 hockeyclubs aangesloten bij deze bond. De oranje dames- en heren doen het beiden al tijden goed, maar het zijn met name de dames die al heel wat gouden medailles binnenhaalden. Ze wonnen drie keer goud op de Olympische spelen, acht keer goud op een EK en acht keer goud op een WK.

5. Gymnastiek

Ruim 300 duizend leden telt de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Niet alleen de sport turnen valt onder deze unie, ook acrobatische gymnastiek, ritmische gymnastiek, peuter- en kleutergymnastiek, gymnastiek voor ouderen, streetdance, jazzdance, freerunning, groepsspringen en trampoline springen maken er deel van uit. Ze zijn onderverdeeld over vele verenigingen. In ons land kennen we momenteel twee toppers binnen de turnwereld, namelijk Jeffrey Wammes en Yuri van Gelder.

4. Golf

De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (KNGF) heeft bijna 400 duizend leden. Zij zijn verdeeld over ongeveer 300 verenigingen. Een lidmaatschap bij een Golfvereniging kun je hebben om recreatief of in wedstrijdverband te golfen. Je kunt dan op verschillende banen terecht voor een potje golf in de vrije natuur. De KNGF heeft ook een opleiding tot golfprofessional. Om hiervoor in aanmerking te komen, kunnen kandidaten op twee dagen meedoen aan een ronde van 18 holes. Daarbij worden ze geobserveerd. De geselecteerden volgen daarna een tweejarige opleiding tot B-professional.

3. Sportvissen


Lsuff/wikicommons

Sportvissen wordt bedreven door ruim 570 duizend leden. Dat wordt gedaan via de bond Sportvisserij Nederland. Deze bond overkoepelt 900 lokale hengelsportverenigingen en regionale federaties. Via deze organisatie kun je een VISpas ontvangen, waarmee je kunt vissen in de viswateren (die op een speciale lijst staan vermeld). Ook kun je deelnemen aan wedstrijdvissen en je abonneren op hét Visblad, dat voorzien is van alles op het gebied van sportvissen. Daarnaast is er het jaarlijkse Studio Vis TV, hét Nederlandse praatprogramma over sportvisserij, dat ieder jaar te zien is gedurende een aantal weken. Momenteel wordt het vierde seizoen uitgezonden (zondagochtend 9.00 RTL7). En heb je ‘Big Fish Klaas‘ (van der Eerden) al gezien? Hij reist voor zijn programma (maandagavond 22.10 NPO 3) met vissende BN’ers af naar de mooiste visplekken ter wereld.

2. Tennis

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) is ongeveer 600 duizend leden rijk. Deze leden zijn verbonden aan ongeveer 1700 verenigingen. Zij organiseren uiteraard de Nederlandse Tennis Eredivisie, maar houden zich ook bezig met de organisatie van de Davis Cup, Fed Cup, Hopman Cup en de Wheelchair Tennis Masters. Natuurlijk denkt iedereen meteen aan Richard Krajicek als je een bekende Nederlandse tennisser moet opnoemen. Maar er zijn er meer (geweest). Hier staan ze op een rij.

1. Voetbal

Hoe kan het anders. Voetbal staat met stip op de nummer 1 positie van deze lijst. De sport wordt via de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) bedreven door ruim 1.2 miljoen leden. Behalve veldvoetbal vallen ook de volgende vormen van voetbal onder deze bond: zaalvoetbal, straatvoetbal, strandvoetbal, schoolvoetbal, 45+ voetbal en G-voetbal (voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking). Landelijke competities, bekertoernooien, de bedrijfstak voetbal en de coördinatie van de nationale elftallen worden door de KNVB georganiseerd en/of gecoördineerd. Er zijn ruim 3000 voetbalverenigingen. De clubs spelen in de eredivisie, eerste divisie, tweede divisie, derde divisie, hoofdklasse of 1e, 2e, 3e, 4e, 5e of 6e klasse. Over ons nationale voetbalelftal zullen we het maar niet hebben. Het is te hopen dat er in de toekomst weer meer talenten in gaan deelnemen. Die zijn er vast, tussen al die leden!