De grote droom van bijna alle Nederlandse muzikanten is doorbreken in Amerika. Vele artiesten proberen het, de meest falen. Echter, er zijn ook successen geboekt door Nederlanders in de ‘states’.
Het is moeilijk om er een top 10 lijstje van te maken, aangezien verkoop cijfers niet altijd voorhanden zijn, en een vergelijking tussen nu en vroeger moeilijk te maken is. Daarom een zo compleet mogelijke lijst van succesvolle Nederlandse muzikanten in Amerika, gerangschikt naar datum.
Als er nog iemand mist, laat het ons weten!
Shocking Blue
Shocking Blue was in 1970 de eerste Nederlandse band met een nummer 1 hit in Amerika: “Venus”. Overigens had het nummer in Nederland slechts de nummer 5 positie behaald. Later heeft de meidengroep Bananarama het nummer gecoverd, en opnieuw de nummer 1 positie gehaald (1986).
De liedjes die na “Venus” zijn uitgebracht: “Mighty Joe” en “Never Marry a Railroad” werden ook grote hits in Amerika. Daarna bleven de successen beperkt tot Europa, Latijns Amerika en Azië. Ook leuk, Nirvana heeft een liedje gecoverd van Shocking Blue, “Love Buzz”, terug te vinden op het album “Bleach”.
Golden Earring
De Golden Earring hebben waarschijnlijk de meeste hits gescoord in Amerika. In totaal hebben vijf van hun nummers de Billboard Hot 100 gehaald. De hoogste notering was voor “Twiligt Zone” uit 1983, deze behaalde de 8e plaats. “Radar Love” heeft de 18e plaats. Ook 8 albums hebben de hitlijsten gehaald. Daarnaast heeft de band 13 uitgebreide tournees gemaakt door Amerika.
Focus
Focus heeft in de begin jaren ’70 drie albums uitgebracht die de top 100 in Amerika hebben gehaald. De meest succesvolle was “Moving Waves” in 1971, deze behaalde de 8e plaats. De grootste hit van Focus was “Hocus Pocus” (9e). De gitarist van Focus, Jan Akkerman, wordt nog steeds gezien als een van de beste in de wereld.
George Baker
In 1970 behaalde de single “Little Green Bag” van de “George Baker Selection” de 16e plaats in de Billboard Top 100. In 1992 was de single opnieuw een hitje doordat deze in de Tarentino films “Resevoir Dogs” was te horen. Wereldwijd was “Paloma Blanca” de grootste hit van George Baker, in Amerika behaalde deze single de 26e plaats.
Mouth & Macneal
Begin jaren ’70 waren de succesjaren voor Nederlandse bands in Amerika. Zo ook voor Mouth & Macneal (oftewel Willem Duyn en Sjoukje van’t Spijker). De single “How do you do” behaalde de top 10, en werd meer dan 1 miljoen keer verkocht.
Tee Set
In 1970 scoorde Tee Set met het nummer “Ma Belle Amie” een 5e plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Het nummer dat ze hierna uitbrengen “She likes weed” wordt in Amerika geboycot omdat het over drugs gaat.
Vandenberg
De band van Ad Vandenberg begin jaren ’80. Ze kregen in Amerika een platencontract bij het label “Atlantic”. Het nummer “Burning Heart” behaalt de 39e plaats in de hitlijsten. Ze hebben getoerd met Ozzy Osbourne en KISS. Het tweede album is ook een redelijk succes, maar niet zoals het eerste. Het derde album flopt en zanger Bert Heerink wordt uit de band gezet. De nieuwe zanger wordt echter niet goed ontvangen door “Atlantic”. Ad Vandenberg krijg een aanbod om gitarist te worden bij de succesvolle band “Whitesnake”, hij gaat op het aanbod in. Met deze band behaalt hij een nummer 1 hits in Amerika: “Here I Go Again”.
Urban Dance Squad
Het album “Mental Floss for the Globe” van Urban Dance Squad uit 1989 heeft een Edison gewonnen. de single van dit album “Deeper Shade of Soul” heeft de 21e positie behaald in Amerika. In 1991 heeft de band getoerd door Amerika als voorprogramma voor “Living Colour”
2 Unlimited
Begin jaren ’90 domineerde 2 Unlimtied met hun ‘eurodance’ de Europese en Aziatische hitlijsten. In totaal hebben ze meer dan 20 miljoen platen verkocht. Het succes in Amerika was niet zo groot als in Europa, maar ook daar hebben ze 2 hitjes gehad. “Twilight Zone” behaalde de 49e positie en ” Get ready for This” de 38e positie. Hun grootste hit wereldwijd, “No Limit” was geen succes in de VS. De tune van “Get Ready for this” is overigens nog steeds te horen in de rust van NBA wedstrijden.
Vengaboys
Eind jaren ’90 waren het de Nederlandse Vengaboys die de Eurodance scene aanvoerde. Ook zij hadden vooral succes in Europa (o.a. 2 nummer 1 hits in Engeland). In Amerika hadden ze een succesje met “We Like to Party”, het nummer behaalde de 26e positie. Het nummer wordt gebruikt in de reclames van “Six Flags Amerika”.
Andre Rieu
André Rieu, wereldberoemd om zijn vertolkingen van klassieke muziek en walsen, blijft een prominente figuur in de muziekwereld. Na zijn indrukwekkende succes in 2009 als bestverkopende klassieke artiest in Amerika, heeft Rieu zijn internationale aanwezigheid verder versterkt.
In recente jaren heeft Rieu zijn reputatie als een van de meest toegankelijke en populaire klassieke musici ter wereld verstevigd. Zijn concerten, die vaak uitverkocht zijn, trekken een breed publiek in diverse landen, inclusief de Verenigde Staten. Deze concerten staan bekend om hun extraverte sfeer, het brede scala aan muziekstijlen en het visuele spektakel.
Within Temptation
Within Temptation, bekend om hun dynamische symfonische rockstijl, blijft een sterke aanwezigheid in de internationale muziekscene behouden. Na het bescheiden succes in Amerika met hun eerdere albums zoals “The Heart of Everything” en “The Unforgiving”, heeft de band niet stilgezeten. Hun voortdurende evolutie in muzikale stijl en liveoptredens hebben hen geholpen een loyale fanbase in de VS en daarbuiten te behouden en verder uit te bouwen.
Tiësto
Tiësto, een van de meest invloedrijke figuren in de elektronische dansmuziek, heeft aanzienlijk succes geboekt in de Verenigde Staten. Zijn aanstekelijke beats en indrukwekkende liveoptredens hebben hem tot een hoofdact op grote festivals en in vooraanstaande clubs gemaakt. Zijn populariteit in Amerika blijkt uit meerdere hit singles, uitverkochte tournees en prestigieuze awards, waaronder een Grammy. Tiësto’s impact op de Amerikaanse EDM-scene is onmiskenbaar, waarbij hij een sleutelrol speelt in het brengen van elektronische muziek naar een breder mainstream publiek.
Esmée Denters
Esmée Denters is het meisje dat bekend is geworden met haar liedjes op Youtube. Justin Timberlake zag er wel wat in en bood haar een contract aan. Tot nu toe heeft ze voornamelijk succes in Europa. De singles “Outta here” en “Love dealer” hebben in Amerika wel de 9e positie in de dans lijsten gehaald.
Afrojack
Afrojack, een vooraanstaande naam in de wereld van elektronische dansmuziek, heeft aanzienlijke successen geboekt in de Verenigde Staten. Zijn unieke stijl, die elementen van verschillende genres combineert, heeft hem zowel in de clubscene als op grote muziekfestivals tot een geliefde artiest gemaakt.
Hij heeft meerdere hits in de Amerikaanse muziekcharts gescoord en werkte samen met topartiesten, wat zijn status als een invloedrijke internationale DJ en producer verder versterkt. Afrojack’s bijdrage aan de Amerikaanse EDM-scene is aanzienlijk, met een invloed die de grenzen van het genre overstijgt en hem tot een van de meest herkenbare figuren in de muziekindustrie maakt.
Armin van Buuren
Ook Armin van Buuren heeft in de Verenigde Staten aanzienlijke successen geboekt. Zijn muziek, gekenmerkt door opzwepende melodieën en diepe, emotionele progressies, heeft hem een loyale fanbasis in Amerika opgeleverd.
Zijn optredens op grote festivals en in bekende clubs, samen met meerdere hits in de Amerikaanse dance charts, benadrukken zijn populariteit. Armin’s wekelijkse radioshow ‘A State of Trance’ bereikt miljoenen luisteraars wereldwijd, inclusief in de VS, waarmee hij blijvend invloed heeft op de Amerikaanse en internationale trance scene.
Candy Dulfer
De gerenommeerde Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer heeft internationaal erkenning gevonden, ook in de Verenigde Staten. Haar kenmerkende mix van jazz, funk en soul, gecombineerd met haar virtuoze saxofoonspel, heeft haar zowel in de jazzwereld als daarbuiten een gerespecteerde positie opgeleverd.
Dulfer heeft samengewerkt met tal van internationale artiesten en heeft opgetreden op prestigieuze podia en festivals in Amerika. Haar album ‘Saxuality’, genomineerd voor een Grammy Award, heeft bijgedragen aan haar bekendheid in de VS. Candy Dulfer blijft een invloedrijke figuur in de muziekwereld, wiens talent en unieke stijl gewaardeerd worden door een breed en divers publiek.
33 reacties
en ilse de lange en krezip dan
Krezip?? Wat hebben die in de VS gepresteerd dan?
radar love heeft op 13 gestaan in amerika
en je mist stars on 45 hun hadden een nummer 1 in amerika
Hun hadden niks. Zij hadden.
Waar is Eddie van Halen
ja waar is van halen
Van Halen is inderdaad opgericht door twee Nederlanders, echter in de tijd dat ze met Van Halen begonnen woonde ze al in Amerika. De band komt dus ook uit Pasadena Californië, de vraag is of je het nog echt als Nederlandse band kan bestempelen?
ze zijn van nederlandse afkomst dus je kan ze officieel nederlanders noemen
wikipedia benoemt ze zo
en ze noemen zichzelf zo
Time bandints im just saying ya’ll wass uppp foolzzz
diesel is dan niet zo bekend in nederland maar ze hebben met Sausalito Summernight nummer 1 gestaan in canada en op 25 in amerika en hun album kwam in amerika op 68 dus hun verdienen ook een plaats vind ik
the time bandits hebben met live it up(6) en I’m Only Shooting Love(2) in bilboard dance charts gestaan
candy dulfer kwam op nummer 11 in amerika met haar nummer lily was here die samen speelde met gitarist David A. Stewart aan dit sucses maakte ze een debuut album Saxuality die op nummer 22 piekte en werd genomineerd voor een grammy
Zij verdienen dat, niet hun ….
Willy Alberti was de eerste Nederlander met zijn Marina in de Billboard top 100 op nr 69
en op nr 1 in de New Yorkse hitlijsten , dat was in – Dec 59. Is toch zeker een vermelding waard
moar mensen woar is normaal dan e bleven.
Die zien brommers kiek’n.
Missisippi van Pusicat schijnt ook succesvol te zijn geweest in de States. Ik zoek dat even op voor mijzelf.
Mooi overzicht met goede aanvullingen. Ik mis Herman Brood in deze lijst. Met Saturday night bereikte hij nr. 42 in de USA.
en we vergeten Puttin on the ritz-TACO dat nummer haalde ook de top 10
Ja krezip, Ilse de Lange & Armin van Buuren dan?
En veel meer ! 😉
Van mij
Fox the Fox- Precious little diamond
esmeee denters …
THE CREATOR of NOISE
Why staat jan smit er niet bij?
Die is alleen maar in nederland en duitsland bekend
See also:
http://muziek-en-film.infonu.nl/diversen/145757-nederlandse-successen-in-de-amerikaanse-hitparade.html
The Outsiders natuurlijk!
Stars on 45 ?
Danny Mirror. I remember Elvis Presley
ik mis Van Halen, die met Michael Jackson heeft opgetreden
Delain?
Epica?
Ja van halen!
In 2011 kwam Within Temptation met unforgiven op 1 binnen in de lp rock charge.
The Blue Diamonds. Ook vergeten. Wereldhit ook in Amerika.
Holiday rap deedjee sewen en emsie mijker gie joe noo it waz up jeallll