De grote droom van bijna alle muzikanten is doorbreken in Amerika. Vele Nederlandse artiesten proberen het, de meest falen. Echter, er zijn ook successen geboekt door Nederlanders in de ‘states’. Het is moeilijk om er een top 10 lijstje van te maken, aangezien verkoop cijfers niet altijd voorhanden zijn, en een vergelijking tussen nu en vroeger moeilijk te maken is. Daarom een zo compleet mogelijke lijst van succesvolle Nederlandse muzikanten in Amerika, gerangschikt naar datum. Als er nog iemand mist, laat het ons weten!

Shocking Blue

Shocking Blue
bron
Shocking Blue was in 1970 de eerste Nederlandse band met een nummer 1 hit in Amerika: “Venus”. Overigens had het nummer in Nederland slechts de nummer 5 positie behaald. Later heeft de meidengroep Bananarama het nummer gecoverd, en opnieuw de nummer 1 positie gehaald (1986). De liedjes die na “Venus” zijn uitgebracht: “Mighty Joe” en “Never Marry a Railroad” werden ook grote hits in Amerika. Daarna bleven de successen beperkt tot Europa, Latijns Amerika en Azië. Ook leuk, Nirvana heeft een liedje gecoverd van Shocking Blue, “Love Buzz”, terug te vinden op het album “Bleach”.

Golden Earring

Golden Earring
bron

De Golden Earring hebben waarschijnlijk de meeste hits gescoord in Amerika. In totaal hebben vijf van hun nummers de Billboard Hot 100 gehaald. De hoogste notering was voor “Twiligt Zone” uit 1983, deze behaalde de 8e plaats. “Radar Love” heeft de 18e plaats. Ook 8 albums hebben de hitlijsten gehaald. Daarnaast heeft de band 13 uitgebreide tournees gemaakt door Amerika.

Focus

Focus
bron

Focus heeft in de begin jaren ’70 drie albums uitgebracht die de top 100 in Amerika hebben gehaald. De meest succesvolle was “Moving Waves” in 1971, deze behaalde de 8e plaats. De grootste hit van Focus was “Hocus Pocus” (9e). De gitarist van Focus, Jan Akkerman, wordt nog steeds gezien als een van de beste in de wereld.

George Baker

George Baker
bron

In 1970 behaalde de single “Little Green Bag” van de “George Baker Selection” de 16e plaats in de Billboard Top 100. In 1992 was de single opnieuw een hitje doordat deze in de Tarentino films “Resevoir Dogs” was te horen. Wereldwijd was “Paloma Blanca” de grootste hit van George Baker, in Amerika behaalde deze single de 26e plaats.

Mouth & Macneal

Mouth & Macneal
bron

Begin jaren ’70 waren de succesjaren voor Nederlandse bands in Amerika. Zo ook voor Mouth & Macneal (oftewel Willem Duyn en Sjoukje van’t Spijker). De single “How do you do” behaalde de top 10, en werd meer dan 1 miljoen keer verkocht.

Tee Set

Tee Set
bron

In 1970 scoorde Tee Set met het nummer “Ma Belle Amie” een 5e plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Het nummer dat ze hierna uitbrengen “She likes weed” wordt in Amerika geboycot omdat het over drugs gaat.

Vandenberg

Vandenberg
bron

De band van Ad Vandenberg begin jaren ’80. Ze kregen in Amerika een platencontract bij het label “Atlantic”. Het nummer “Burning Heart” behaalt de 39e plaats in de hitlijsten. Ze hebben getoerd met Ozzy Osbourne en KISS. Het tweede album is ook een redelijk succes, maar niet zoals het eerste. Het derde album flopt en zanger Bert Heerink wordt uit de band gezet. De nieuwe zanger wordt echter niet goed ontvangen door “Atlantic”. Ad Vandenberg krijg een aanbod om gitarist te worden bij de succesvolle band “Whitesnake”, hij gaat op het aanbod in. Met deze band behaalt hij een nummer 1 hits in Amerika: “Here I Go Again”.

Urban Dance Squad

Urban Dance Squad
bron

Het album “Mental Floss for the Globe” van Urban Dance Squad uit 1989 heeft een Edison gewonnen. de single van dit album “Deeper Shade of Soul” heeft de 21e positie behaald in Amerika. In 1991 heeft de band getoerd door Amerika als voorprogramma voor “Living Colour”

2 Unlimited

2 Unlimited
bron

Begin jaren ’90 domineerde 2 Unlimtied met hun ‘eurodance’ de Europese en Aziatische hitlijsten. In totaal hebben ze meer dan 20 miljoen platen verkocht. Het succes in Amerika was niet zo groot als in Europa, maar ook daar hebben ze 2 hitjes gehad. “Twilight Zone” behaalde de 49e positie en ” Get ready for This” de 38e positie. Hun grootste hit wereldwijd, “No Limit” was geen succes in de VS. De tune van “Get Ready for this” is overigens nog steeds te horen in de rust van NBA wedstrijden.

Vengaboys

Vengaboys
bron

Eind jaren ’90 waren het de Nederlandse Vengaboys die de Eurodance scene aanvoerde. Ook zij hadden vooral succes in Europa (o.a. 2 nummer 1 hits in Engeland). In Amerika hadden ze een succesje met “We Like to Party”, het nummer behaalde de 26e positie. Het nummer wordt gebruikt in de reclames van “Six Flags Amerika”.

Andre Rieu

Andre Rieu
bron

Andre Rieu verkoopt platen over de hele wereld, en dus ook in Amerika. In 2009 was hij de bestverkopende klassieke artiest in Amerika. En vooral zijn tours doen het goed. In de Billboard chart voor bestverkopende tours staat hij in 2009 op de 4e plaats. In totaal verkocht hij 554.242 tickets, wat zorgde voor een omzet van 57.4 miljoen dollar. Alleen Madonna, Tina Turner en Britney deden het dat jaar beter.

Within Temptation

Within Temptation

bron

Het album “The Heart of Everything” haalt net de top 100 album lijst net niet in Amerika, maar het levert ze wel een tour op. Ze staan dat jaar in het voorprogramma van Lacuna Coil. Het nieuwste album van Whitin Temptation, the Unforgiving uit 2011 heeft de 50e plaats gehaald in Amerika.

DJ Tiësto

Tiësto
bron

De Nederlandse Dj Tiësto is al meerdere malen uitgeroepen tot beste DJ ter wereld. Zijn grootste successen behaalt hij in Europa, maar ook in Amerika zijn ze bekend met Tiësto. Vorig jaar (2011) toerde hij door Amerika, en sloot af met de grootste DJ-set ooit in de VS. In het Home Depot Stadium in LA draaide hij voor 26.000 toeschouwers. In de VS heeft hij al meer dan 1.3 miljoen downloads verkocht (bron)

Net als voor Tiësto, geldt ook voor de Nederlandse dj’s Ferry Corsten en Armin van Buuren dat ze populair zijn in Amerika.

Esmée Denters

Esmée Denters
bron
Esmée Denters is het meisje dat bekend is geworden met haar liedjes op Youtube. Justin Timberlake zag er wel wat in en bood haar een contract aan. Tot nu toe heeft ze voornamelijk succes in Europa. De singles “Outta here” en “Love dealer” hebben in Amerika wel de 9e positie in de dans lijsten gehaald.

Afrojack

Afrojack
bron

Sinds 2010 is Afrojack een veel gevraagd DJ over de hele wereld. Zijn eerst hit scoorde hij in 2010 met “Take over Control” samen met Eva Simons, hij behaalde de 41e positie in de VS. Hij is voornamelijk succesvol met remixen. In 2011 hielp hij mee met de nummer 1 single “Give Me Everything” van Pitbull.