Google is al jaren lang de meester in het verzinnen van 1 april grappen. Ieder jaar verzinnen de engineers van Google wel weer een goede grap. Het begon in 2000 met de “MentalPlex hoax“. Die dag kon je bij Google zoeken door in gedachte in te beelden wat je wilde zoeken, en te kijken naar een geanimeerd gifje. Uiteindelijk was het resultaat altijd tot een grappige error functie. Sindsdien heeft Google iedere jaar wel een paar hoaxen. In 2004 ging overigens iedereen er van uit dat de lancering van Gmail ook een 1 april grap was. 1 Gigabyte gratis opslagruimte voor email kon niet echt zijn! Niks bleek echter minder waar.
De volgende 10 bedenksels van Google waren wel 1 April Grappen.

Google Maps 8Bit

Laten we eerst maar beginnen met de grap die Google dit jaar (2012) heeft uitgehaald: Google in 8bit! Speciaal voor gebruikers van de NES. Google legt het zelf uit in onderstaand filmpje:

Google Maps 8Bit zelf uitproberen kan hier. Vergeet ook zeker niet om Google streetview in 8bit uit te proberen, dan krijg je beelden als hieronder:

google 8bit 8bit streetview

Er is ook gedacht aan de beroemde gebouwen in 8bit, zoals de Eifel Toren of het Kremlin. Voor een volledige lijst moet je zijn bij Reddit. Dit jaar had Google ook nog 9 andere grappen

Google Copernicus Center

coperincus

Een van de beter geslaagde 1 april grappen van Google komt uit 2004. Ze zochten hoog opgeleide engineers om te gaan werken bij het Google Copernicus Center, een research centrum op de maan. Aan de afkortingen was al een beetje af te lezen dat het om een grap ging: Google Copernicus Hosting Environment and Experiment in Search Engineering oftewel G.C.H.E.E.S.E. waar ze gaan experimenteren met een high-density high-delivery hosting oftewel HiDeHiDeHo 🙂

Dieren vertalen

Deze grap van Google komt uit 2010. Eindelijk was het zover, met een speciale android app, konden we eindelijk onze favoriete huisdieren gaan begrijpen!

Google TiSP: internet op de plee!

google tisp

TisP staat voor “Toilet Internet Service Provider” en was in 2007 de nieuwste service van Google. De service maakt gebruik van een toilet en het riool om gratis internet aan te bieden met snelheden van 8 Mbit/s! Je spoelt een kabel van google door het toilet, en 60 minuten later kon je gebruik maken van het internet! De wat ranzige installatie tips kun je hier nog vinden.

Google Romance

google romance

Google lost problemen op met zoeken. Dus hoe lossen we het liefde probleem op? Met Google Romance. In 2006 kwam Google met deze nieuwe zoekfunctie die gebruik maakte van de “Soulmate Search”. Geef alle informatie over waar je naar op zoek bent, en Google vind voor jou je Soulmate!

Manpower

google manpower
Hoe krijg je de beste zoekresultaten? Niet door machines en algoritmes, maar door mensen in te zetten! Vanaf 2008 was er “Manpower Search”, 25 miljoen chinezen zouden 24 uur per dag ons in slechts 32 seconde de beste resultaten op een zoekopdracht geven.

Google Gulp

google gulp

Google doet ondertussen zo’n beetje alles, dus waarom ook niet een frisdrankje moeten ze gedacht hebben in 2005. Het drankje zou Google Gulp! gaan heten, en was speciaal ontwikkeld om beter te kunnen surfen op het web. Het drankje maakt je namelijk slimmer. Hoe? zo legde Google uit:
“Think a DNA scanner embedded in the lip of your bottle reading all 3 gigabytes of your base pair genetic data in a fraction of a second, fine-tuning your individual hormonal cocktail in real time using our patented Auto-Drink™ technology, and slamming a truckload of electrolytic neurotransmitter smart-drug stimulants past the blood-brain barrier to achieve maximum optimization of your soon-to-be-grateful cerebral cortex,”

Pigeon Rank

pigeon rank
Een van de basis principes van Google is “Pagerank”. Met dit algoritme wordt de relevantie en het belang van een website bepaald. Hoe hoger de Pagerank hoe belangrijker de pagina. In 2002 kwam het verhaal naar buiten dat Pagerank eigenlijk gebaseerd is op Pigeonrank.

PigeonRank’s success relies primarily on the superior trainability of the domestic pigeon (Columba livia) and its unique capacity to recognize objects regardless of spatial orientation. The common gray pigeon can easily distinguish among items displaying only the minutest differences, an ability that enables it to select relevant web sites from among thousands of similar pages

Dus hoe vaker een duif pikt bij het zien bij een bepaalde website, hoe belangrijker de site is!

gDay

Als er een bedrijf is dat de toekomst kan voorspellen dan moet dat Google wel zijn. Zelf claimde Google Australië dat ook in 2008 toen ze op 1 april kwamen met de bèta versie van “gDay”. Een zoekmachine die gebruikers de mogelijkheid gaf websites te vinden 24 uur voordat ze gemaakt worden!

Google Motion

Typen is zooo 2010! Dat moeten ze in 2011 gedacht hebben toen ze met Gmail Motion kwamen. Je computer besturen dat doe je toch met arm- en lichaamsgebaren! Zie jij zelf al de volgende gebaren gebruiken om een mailtje te versturen? (meer over de techniek lees je hier