De meeste mensen willen wel ergens bij horen. Sterker nog, het is moeilijk om niet ergens bij te horen, er is altijd wel een groep, familie, vereniging of club waar je deel van uitmaakt, of je nu wil of niet. Echter, sommige groeperingen gaan verder dan anderen en sommige clubs beheersen het leven van hun leden zo zeer dat leden nauwelijks meer een leven hebben buiten die club.

Sekten hebben wat dat betreft een slechte naam, zij hebben er een handje van om zulke exclusieve toewijding van hun leden te eisen. Een sekte is een groep die zich centreert rondom een geloof of overtuiging, en zich distantieert van mensen met andere geloofsovertuigingen. Een typerend kenmerk van een sekte is dat er vaak een sterke leider is die andere leden volgen. Doorgaans wordt deze persoon gezien als de ‘verkozene’ of iemand met een (heilige) ‘missie’. Vaak, maar niet altijd, moeten leden van een sekt compleet afscheid nemen van sociale contact buiten de sekte. De meeste sektes hebben andere vergaande regels en beperkingen, bedoeld om leden van niet-leden te onderscheiden. Er zijn ontzettend veel van dit soort groeperingen in de wereld, maar sommigen maken het nogal bont! Hieronder lees je over 10 wel erg bizarre sektes van over de hele wereld.

10. Scientology

Tom Cruise is een aanhanger en ook John Travolta volgt deze sekte, daarom moet er wel iets in zitten, toch? De kerk van Scientology vind haar oorsprong bij de science-fiction auteur Ron Hubbard en leert haar volgers dat de mens in werkelijkheid onsterfelijk is, maar haar ware aard vergeten is. Spirituele rehabilitatie vinden leden in een proces van ‘auditing’, een soort van ondervraging en bewust her-ervaren van traumatische ervaringen uit het verleden. Deze verlichtingen en rehabilitatie-processen kunnen door leden gekocht worden voor een vaste prijs, ook wel een ‘vaste donatie’ genoemd.

Als lid wordt je actief gestimuleerd om je niet-gelovige omgeving af te stoten, en wil je uit de kerk stappen, dan maken andere leden je leven zuur. Maar het is niet onmogelijk om connecties buiten de kerk-leden te handhaven, noch is het onmogelijk om (levend) uit de kerk te stappen. Daarnaast is Scientology zo enorm gegroeid de laatste jaren, dat we nauwelijks nog van een strikte sekte kunnen spreken. In veel landen is het een officiële religie. Andere landen, echter, categoriseren Scientology als een officiële for-profit organisatie (winstgevend bedrijf). Of het nu een sekte, een officiële religie of een multinational is, Scientology is gevaarlijk voor je sociale netwerk, en nog gevaarlijker voor je bankrekening!

9. Moonies

In 1954 stichtte Sun Myung Moon (vandaar de Moon-ies) in Korea de Unification Church (Unificatie Kerk). Het gros van Moon’s ideeën komt nogal overeen met zeer conservatieve christelijke overtuigingen, zoals homo-fobie, anti-semitisme, en anti-atheïsme. Maar Moon’s ideeën gaan zelfs voor conservatieve christenen té ver. Zo voorspelde Moon dat Jezus Christus een tweede keer zou terugkomen om zijn werk af te maken; hij was immers bruut onderbroken gedurende zijn eerste bezoekje, door de kruisiging. Daarnaast zou er een foto van Moon aanwezig moeten zijn, wanneer een getrouwd paar ‘voortplanting’ ondernam, en deze daad zou achteraf moeten worden ‘schoon-geveegd’ met een speciale heilige handdoek, die afgescheiden van de rest van de was zou moeten worden gewassen. Echter, hoewel ze vaak ervan beschuldigd zijn, lijken de beweringen van brainwashing onder leden ongegrond, leden komen en gaan naar eigen wil. Wel is er nog steeds een zeer centrale leiding, niet meer door Moon zelf, maar door zijn kinderen, die de kerk hebben overgenomen. Moonies for-ever?

8. De Manson ‘Familie’

Charles Manson is een psychopaat uit de Verenigde Staten met een grote en fanatieke fanclub. De ‘Familie’, een groep fanatieke volgelingen van Manson die zichzelf zo noemden, maakten in de jaren zestig de Staten onveilig. Met name vrouwen, die geloofden dat zij de wil van Manson zelf uitvoerden, vermoordden verschillende mensen en schreven song-lyrics van de Beatles met het bloed van hun slachtoffers op de muren rondom de locatie van de moord. Waarom de Beatles? Manson zelf was ervan overtuigd dat er een rassen-oorlog plaats vond, en dat de Beatles hier weet van hadden. Zij zouden hun lyrics schrijven als directe boodschap aan hem. Manson en zijn volgers, zo was de overtuiging, zouden de nieuwe leiders worden van de zwarten, die de rassen-oorlog gingen winnen. Manson zelf is overigens blank. Hij zit levenslang uit in een gevangenis, maar sommige volgers gaan nog (hoewel non-actief) vrijuit!

7. The People’s Temple

Op 1978 pleegden maarliefst 900 mensen zelfmoord. Een internationale schok! Waarom? Omdat hun leider, “priester” James Warren Jones, het als enige ‘uitweg’ zag. Hij had het idee gekoesterd een socialistische staat te creëren in een soort concentratiekamp in Zuid-Amerika, onder de naam Jonestown. De Verenigde Staten stuurde een onderzoeker op Jonestown af, na smeekbeden van familieleden van sekte-leden. Deze onderzoeker, Leo Ryan, brak zijn bezoek voortijdig af omdat hij te gealarmeerd was door wat hij zag. Echter, Priester Jones’ bewakers schoten Ryan neer toen hij probeerde te vertrekken met een aantal leden van de sekte die liever naar huis gingen. Toen dit was gebeurd, zag Jones zelf in dat de Verenigde Staten dit niet zou slikken , en daarom beviel Jones zijn volgers tot massa-zelfmoord. De enige uitweg!

Ze vergiftigden zichzelf met cyanide, dwongen kinderen om het te drinken en slechts 33 leden wisten te ontkomen door de jungle in te vluchten. Een afgrijselijke sekte, met dodelijke gevolgen voor zowel de trouwe als de ontrouwe leden…

6. Heaven’s Gate

En dat was niet de enige massa-zelfmoord actie onder sektes. Hoewel minder grootschalig, wist Heaven’s Gate leider Marshall Applewhite maarliefst 39 leden te overtuigen tot zelfmoord. Zij geloofden dat de Aarde binnenkort opgeschoond en gerecycled zou worden, en de enige manier om dit lot te ontlopen was om het lichaam te verlaten, en als geest te worden ‘opgepikt’ door buitenaardse wezens. Ervan overtuigd dat de buitenaardse wezens die dit ‘oppikken’ zouden doen in het zog van de komeet Hale-Bopp vlogen (onder de radars van de NASA), pleegden de leden zelfmoord in 1997, terwijl de komeet de Aarde passeerde. Merkwaardigheden: ze droegen allemaal een biljet van 5 dollar en drie kwartjes in hun broekzak (een kaartje naar Mars was kennelijk goedkoop dat jaar), hadden identieke zwarte shirts en joggingsbroeken aan en Nike sportschoenen, naast een armband met de woorden ‘Heaven’s Gate Away Team’ erop. Het andere A-team is er niets bij, vergeleken…

5. Students of the Seven Seals

De Studenten van de Zeven Zegels volgden David Koresh. Ze waren een afsplitsing van de Davidianen, die op hun beurt weer een kleine groep waren van de Sevende-Dag-Adventitische kerk (een afsplitsing van het reguliere christelijke geloof). Koresh beweerde dat hij profetische krachten had en omdat niet alle Davidianen hem geloofden, brak hij met enkele volgelingen af van zijn moeder-sekte.

Hij geloofde dat hij ofwel de nieuwe messias zelf was, of de vader ervan, en zodoende mochten alleen hij en zijn vele vrouwen seks hebben, de rest niet. Leeftijd deed er niet toe, blijkbaar, want hij werd beschuldigd van verkrachting van tien-jarigen. Het werd de overheid uiteindelijk te gortig en in 1993 overviel men zijn ranch in Texas op zoek naar ‘illegale wapens’. Koresh en zijn volgelingen echter verdedigden zich met hand en tand, ervan overtuigd dat de Apocalyps was uitgebarsten. Vier agenten en zes volgelingen van Koresh kwamen om het leven in de eerste golf, en een belegering van de ranch volgde. Deze belegering duurde maarliefst 51 dagen, toen de FBI de boel overnam. Hoe het precies verliep wordt nog altijd ‘onderzocht’, maar het resultaat was schokkend, maarliefst 80 mensen, waaronder 22 kinderen, kwamen om het leven, omdat ze niet wilden, of niet konden, vluchten. En dat allemaal voor de messias…

4. Aum Shinrikyo

We laten die gekke Amerikanen even achter, en keren ons naar het Oosten. Naar Japan, om precies te zijn. Aum Shinrikyo betekent Supreme Waarheid, en de sekte werd gesticht door Shoko Asahara in 1984. Het begon als yoga les, bereidde zich uit tot zeer zware fysieke tests en training, ging door naar gerichte moorden op sekte-tegenstanders (en hun familie, voor de zekerheid) en mondde uit tot massa-moorden en aanslagen in 1994 en ‘95. Toen de politie uiteindelijk Shoko’s hoofdkwartier binnenstormden vonden ze biologische wapens en chemische grondstoffen in voldoende kwantiteit om miljoenen mensen te vermoorden! Daarnaast vonden ze tonnen geld en cellen met gevangenen erin. Nadat de leiders waren veroordeeld tot de doodstraf, maakte de organisatie een hergeboorte mee onder de naam Aleph, en beloofde een vredige voortzetting van haar gedachtegoed. In 2005 waren er 1650 mensen lid van deze Aleph…

3. De Triomphantelijke en Universele Kerk: wortels!

Terug naar de Verenigde Staten. Officieel ‘the Church Universal and Triumphant’, genaamd, werd deze sekte gesticht door Mark Prophet in 1958. Leden zijn ervan overtuigd hun leiders kunnen communiceren met doden, geesten en andere mythische figuren. De sekte kwam onder de attentie van de FBI in de jaren ‘80, toen leden ineens koortsachtig schuilkelders begonnen te graven en wapens begonnen te verzamelen. Echter, toen de vrouw van de inmiddels gestorven Mark, genaamd Elisabeth, een prominente priesteres in de Kerk, ook overleed, brak de kerk op in splinter-groeperingen. Deze sekte zet niet aan tot massamoord of zelfmoord (naar bekend), maar ze is berucht om de invloed die wordt uitoefent op leden inzake hun prive/leven, hun sociale leven, en zelfs hun dagelijkse dieet. Wortels nemen een prominente plaats in, als het voedsel van de profeten. Oh ja, en zilverpapier is verbannen want dat trekt de aandacht van buitenaardse wezens! Je weet maar nooit…

2. The fellowship of Friends: een sekte met smaak

Niet te verwarren met Tolkien’s Fellowship of the Ring, dit broederschap vindt leiding bij Robert Earl Burton, en Burton, zo beweert hij, is een Engel. Ze zijn gevestigd in het zonnige Californië, en bezitten een kunstmuseum en een goed bekende wijnmakerij. Echter, schijn bedriegt, het leven van een broeder in dit broederschap is niet een van heerlijke uitbundigheid, maar onderhevig aan strikte regels. Zo mogen ze niet zwemmen, geen grapjes maken en niet roken (goed, dit laatste is misschien niet eens zo absurd). Ook wat leden eten wordt van te voren bepaald, en hoe lang ze slapen (in ieder geval nooit langer dan 6 uur!). Leden doneren grote delen van hun inkomen aan het broederschap, en soms zelfs hun hele inkomen. Maar, als tegenprestatie geeft lidmaatschap je wel iets: Burton heeft een Armageddon voorspeld waarin de leden als enigen zullen overleven. Je krijgt dus wel waar voor je geld!

1. The Remnant Fellowship: wat ons nog rest…

https://www.youtube.com/watch?v=FLLz2hhoAMc

Nog een broederschap, met een heel vreemde naam. Remnant betekent letterlijk ‘overblijfsel’ of restje. We wilden deze lijst, na al die zware kost over zelfmoord en massamoord, afsluiten met een iets ‘lichter’ verteerbare sekte. Letterlijk!

Het restjes-broederschap is een rare mix van diëtiek en geloof. Diëtiste Gwen Shamblin beweerde in de jaren ‘90 dat minder eten geheel in lijn is met zelf-opoffering aan God en Christus, en teveel eten is een zware zonde. Dat lijkt allemaal heel redelijk, totdat je hoort dat er in 2003 mogelijk een kind is overleden aan ‘disciplinaire acties’ die werden ondernomen door de ouders vanwege de overtredingen die het kind had begaan (vermoedelijk een Mars gegeten). Of dit echt de schuld is van de sekte, of gewoon doorgeslagen ouders blijft de vraag.

Hoe graag men ook wil dat iedereen het met elkaar eens is, meningsverschillen zullen altijd blijven bestaan, net als de behoefte van mensen om tot een ‘club’ te behoren. Er bestaan talloze onschuldige sektes, groeperingen en clubs die een kleine (vaak positieve) invloed hebben op hun leden. Zolang mensen zich realiseren dat er buiten hun sekte ook nog een wereld bestaat, en die niet willen buitensluiten, is er geen probleem. Maar wat als leden meer vrijwillig kunnen kiezen te komen en gaan, of wanneer de sociale druk zo hoog is, dat bijna niemand meer nee kan zeggen? Op zo’n moment hoeft er maar één gek leider te worden, en massa-moord-situaties ontstaan! Groepsgevoelens zijn begrijpelijk, maar het kan worden overdreven…