Als er één land goed is in bruggen bouwen (letterlijk dan) is het China wel. Ze doen het veel en fabriceren bovendien bruggen met een enorme lengte. Het is dan ook niet zo verbazend dat onderstaande top 10 van langste bruggen ter wereld bijna een Chinese one-man show is.

10. Yangcun Brug (China)

Deze brug is ook bekend als het viaduct van de spoorlijn tussen Peking en Tianjin. Het is het exclusieve terrein van de snelste conventionele trein ter wereld die hier dagelijks met een snelheid van zo’n 350 kilometer overheen raast. Deze speciaal gebouwde brug met een lengte van 35,81 kilometer verbindt de twee grootste steden van Noord China.

9. Manchac Swamp Brug (Verenigde Staten)

De Manchap Swamp brug in de Amerikaanse staat Louisiana wordt beschouwd als een van de langste bruggen die over water gaat. Het betonnen gevaarte is dan ook 36,69 kilometer lang en maakt onderdeel uit van de Interstate 55 snelweg. Gebouwd op palen, die tot 76 meter onder het moeras werden geslagen, heeft naar schatting zo’n slordige 130 miljoen dollar gekost.

8. Lake Pontchartrain Causeway (Verenigde Staten)

Lake Pontchartrain Causewa
pisaphotography / Shutterstock.com

Ook in Louisiana, staat deze brug met een lengte van 38,35 kilometer te boek als de langste brug ter wereld die continu over water gaat. Twee parallelle bruggen leiden het autoverkeer zuid- en noordwaarts. De brug richting het zuiden werd in 1956 opgeleverd. 13 jaar later volgde een identieke brug in tegenovergestelde richting. Het verbindt Mandeville in het noorden van Louuisiana met Metairie een voorstad van New Orleans in het zuiden.

7. Beijing Grand Brug (China)

Beijing Grand Brug

Dit viaduct maakt onderdeel uit van het traject van de hogesnelheidstrein tussen Peking en Shanghai. In minder dan 5 uur reis je van de ene stad naar de andere over deze hogenelheidlijn die ook bekend is onder naam Jinghu hogesnelheidslijn. De 48.15 kilometer lange brug werd in 2010 in gebruik genomen.

6. Bang Na Expressway (Thailand)

Bang Na Expressway
Pradit.Ph / Shutterstock.com

Maar liefst 54 kilometer lang, is deze snelweg, het langste viaduct ter wereld. De meningen zijn verdeeld of je Bang Na wel echt een brug mag noemen omdat hij nauwelijks over water gaat. Het enige stukje water dat deze betonnen kolos overbrugt is de Bang Pakong Rivier.

5. Weinan Weihe Grote Brug (China)

De vijf langste bruggen ter wereld zijn allemaal spoorbruggen. De Weinan Weihe brug is 79,73 kilometer lang en gaat twee keer over de Wei Rivier. Onderweg passeert hij nog veel meer rivieren, snelwegen en spoorwegen. De brug is onderdeel van de spoorweg tussen de steden Zhengzhou en Xi’an en wordt gebruikt door hogesnelheidstreinen.

4. Tianjin Grote Brug(China)

Inmiddels zijn we beland in de categorie bruggen langer dan 100 kilometer. 113,7 km om precies te zijn. Deze brug maakt net als de Beijing Grand Brug onderdeel uit van de hogesnelheidslijn tussen Peking en Shanghai. De brug die in 2011 in gebruik genomen, bevindt zich tussen de plaatsen Langfang en Qingzian.

3. Cangde Grote Brug (China)

Eigenlijk is het traject tussen Peking en Shanghai een grote spoorbrug, die is onderverdeeld in verschillende stukken. De grote brug van Cangde is 115,9 kilometer lang en dat maakt hem net iets langer dan de grote brug van Tianjin. Cangde werd in 2010 opgeleverd.

2. Changhua-Kaohsiung Viaduct (Taiwan)

Deze gigant van 157,3 kilometer lang is speciaal gebouwd voor de hogesnelheidstreinen in Taiwan. De brug die in 2007 werd opgeleverd, en waarover jaarlijks een paar honderd miljoen passagiers worden vervoerd, is aardbevingsbestendig. Een reeks van viaducten zorgen er voor dat de trein veilig kan stoppen in het geval van een aardbeving.

1. Danyang–Kunshan Grote Brug (China)

Het wordt wat saai, maar ook deze brug is onderdeel van het traject van de hogesnelheidstrein tussen Shanghai en Peking. De langste brug ter wereld, met een lengte van 164,8 kilometer, loopt tussen Danyang en Kushan in het oosten van China. De brug gaat over rijstvelden, kanalen, rivieren en meren. Het grootste wateroppervlak dat wordt overbrugd is het 9 kilometer lange stuk over het Yangcheng meer. Er werkten zo’n 10.000 mensen aan deze brug, die in vier jaar werd gebouwd en in 2011 in gebruik werd genomen.