Wat is er nou mysterieuzer, dan een onopgelost vraagstuk? Dat hangt van het vraagstuk af, denk je misschien? Helemaal mee eens, maar dat vormt toch wel een beetje een probleem. Immers, om mysterisch te zijn, moet een vraagstuk onopgelost zijn. Maar tegelijkertijd moeten we het ook willen oplossen. Een vraagstuk waar niemand zich voor kan interesseren, is niet mysterieus, het is gewoon een non-topic. Hoe meer we een mysterie willen oplossen, echter, des te groter is ook de kans dat we daadwerkelijk een antwoord vinden, en dan hebben we geen mysterie meer. Dus, hoe groter het mysterie (dat wil zeggen, een onopgelost vraagstuk van interesse) hoe meer kansen door ons worden gecreëerd om het op te lossen (door briljante mensen en veel tijd erin te steken). Mysteries lossen in die zin dus zichzelf op!

Maar sommige mysteries zijn zó mysterieus, dat we ondanks al onze vereende krachten over de eeuwen heen de oplossing niet hebben kunnen vinden. En niet omdat niemand zich ervoor interesseerde! Wie wil nu niet weten wat die codetaal betekent, welke boodschappen erin verborgen liggen, of over welke schat er wordt gesproken. De volgende tien mysteries zijn razend interessant, en toch nog altijd niet opgelost!

10. Voynich Manuscript

Voynich Manuscript

Wilfrid M Voynich, een Poolse Amerikaan die antieke boeken verkocht, bemachtigde in 1912 een 240-pagina lang manuscript dat geschreven was in een taal die compleet onbekend was. Bovendien bevatte het manuscript mooie plaatjes en tekeningen van dieren en planten die in onze huidige wereld niet bestaan. Ook waren er onverklaarbare diagrammen en andere pictogrammen aanwezig. Wetenschappers hebben geconstateerd dat dit manuscript stamt uit de 13e eeuw, ergens tussen 1404 en 1438. Als het al een vervalsing is, dan wel een hele oude, prijzige en moeilijk te maken nepperij!

Natuurlijk zijn er complottheorieën die beweren dat het boek van buitenaardse afkomst is. Andere historici geloven dat het wellicht een tekst is die geschreven is voor en door alchimisten. Een moderne vorm van medicijnen, vermoedt men. Toegegeven, de kennis van middeleeuwse doctors is zeker ‘mysterieus’ te noemen, als je haar vergelijkt met de praktijken van de huidige medici!

9. Kryptos

Kryptos
Jim Sanborn/wikimediacommons

Jim Sanborn is de artiest die dit beeld heeft vervaardigd en het is te zien vlak buiten het hoofdkantoor van de CIA, in Langley (in de Verenigde Staten). Niemand (we nemen aan behalve Jim Sanborn zelf) heeft tot nu toe kunnen ontcijferen wat er staat in de hiërogliefen. In 2006 echter, gaf Jim de wereld een tip: de eerste paar tekens geven aanwijzingen over de betekenis van de laatste tekens. Aha, juist. Dit heeft de ontcijfering niet verder geholpen. In 2010 probeerde Jim nogmaals ons met een tip verder te helpen: de tekens 64 tot 69 in deel vier (NYPVTT) betekenen Berlijn. Kom jij er mee uit met deze kennis? Laat het CIA weten, ik weet zeker dat de inlichtingendienst, bekend om haar kennis over alles en iedereen, wil weten wat er in hun voortuin staat!

8. Beale Cijfers

beale cijfers

Wil je de locatie weten van de grootste schatten uit de geschiedenis van de Verenigde Staten (goud, zilver, juwelen, je weet wel, de standaard inhoud van een schatkist)? Daar hoef je enkel en alleen maar de Beale Cijfers voor te ontcijferen. Thomas Jefferson Beale was de eerste die de schat vond, in 1818. Maar slechts één van de drie cijferteksten is ontcijferd door de knappe koppen die zich erover gebogen hebben. De anderen blijven nog altijd een mysterie (en een zeer winstgevende, dus je kan voorstellen dat de interesse naar dit vraagstuk hoog is!).

Die ene reeds ontcijferde tekst werd ontcijferd met de hulp van de Onafhankelijkheids-verklaring! Helaas komen we er niet erg ver mee, want deze tekst informeert ons alleen over de regio: Bedford County. Dat is toch net even iets te groot om op ‘goed gevoel’ te gaan graven. Hoewel het een hoop goudjagers niet heeft tegengehouden!

7. De Discus van Phaistos

Discus van Phaistos

In 1908 vond de Italiaanse archeoloog Luigi Pernier een discus in de overblijfselen van het paleis van Phaistos, in oud Minoa. Er staan mysterische symbolen op die vermoedelijk een soort hiërogliefen moeten voorstellen. Ze stammen waarschijnlijk van het tweede millennium voor de geboorte van Christus! Oud dus, erg oud, en dat maakt het ontcijferen moeilijk, misschien wel onmogelijk.

Er zijn wetenschappers die geloven dat de hiërogliefen een variant van het oude Schrift Linear A of B zijn. Mooi, daar kunnen we wat mee, toch? Toch niet, want ook Linear A is voor ons een mysterie.

We weten dus nog altijd niet wat er op de discus staat. Misschien iets van ‘pas op, scherp randje?’

6. De Shugborough Inscriptie

Shugborough Inscriptie

Als je vanaf een afstandje naar het 18e eeuwse Shepherd Monument in Stafordshire in Engeland kijkt, dan zie je er vast niets bijzonders is. Maar kom je dichterbij, dan merk je al snel dat er een hele reeks aan vreemde letters op de muren staat. Het zijn letters uit het alfabet, maar hun betekenis heeft wetenschappers al jaren lang laten gissen. Zelfs de ‘auteur’ van de tekst, het meesterbrein achter deze code, is onbekend. Twee beroemde Charles (Dickens en Darwin) hebben gepoogd, samen met vele anderen, om de betekenis hiervan te ontcijferen, maar tot nu toe is er nog niemand in geslaagd!

Het gerucht gaat dat er een hint op zou staan, achtergelaten door de Tempeliers ridders, dat de laatste rustplaats van de Heilige Graal zou verklappen. Het kan natuurlijk ook zijn dat iemand gewoon zijn alfabet-op-steen wou oefenen…

5. De Taman Shud zaak

Taman Shud zaak

Dit keer geen tekens of hiëroglyfen, maar een mysterieus lichaam. In december 1948 werd aan het Somerton strand bij Adelaide in Australië een lichaam gevonden van een mysterieus en onbekend persoon. Zijn enige bezit: een briefje met de woorden “Taman Shud” zat in zijn broek vast genaaid.

Je kan dit vertalen als ‘geëindigd’ en ‘gedaan’ en dit is een tekst die de dichter Omar Khayyam gebruikte op de laatste pagina van zijn collectie-werk (genaamd de Rubaiyat). Het word echter nog vreemder. Later werd er namelijk een versie van de Rubaiyat gevonden, met aantekeningen erin die niet te ontcijferen zijn, maar die hetzelfde schrift lijken te hebben als het papiertje met “taman Shud”.

Veel mensen gokken erop dat het een soort van originele zelfmoord brief was. Mocht dat echter het geval zijn, de code is er niet minder door gekraakt, de tekens blijven nog steeds onleesbaar!

4. Het Wow! Signaal

wow signaal

Toen Jerry Ehman, een vrijwilliger voor de vereniging SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, ofwel zoektocht naar buitenaardse intelligente wezens) in 1977 radiogolven aan het scannen was, zag hij ineens een torenhoge piek in zijn waarnemingen. Mogelijkerwijze is Jerry de eerste mens op aarde die buitenaardse berichten heeft mogen ontvangen. Het signaal hield maarliefst 72 seconden lang vol en leek te komen van een gebied in het Universum waar mensen nog nooit geweest waren. Mocht het je iets zeggen: het Sagittarius stelsel, nabij de ster Tau Sagittarii. Ongeveer 120 lichtjaren verwijderd van ons, nogal een eindje dus…

Waarom Wow? Welnu, Jerry schreef op het printje van zijn waarnemingen exact die letters. Sedertdien staat het signaal bekend als het ‘wow’ signaal. Het beestje moet een naampje hebben,..

Maar benoemd of niet, we hebben nooit meer een dergelijk signaal mogen waarnemen, en het blijft dus een mysterie waar het vandaan kwam, en wat de buitenaardse communicator ermee bedoelde.

3. De zodiac brieven

zodiac

Dit is een serie aan gecodeerde berichtjes, die worden toegeschreven aan de hand van de beroemde Zodiac moordenaar. Dit was een seriemoordenaar die in San Francisco in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw zijn slagen sloeg. Deze brieven zouden misschien zijn geschreven om journalisten en de politie te stangen, of om aandacht te krijgen. Eén van de berichtjes is ontcijferd, de andere drie nog niet. En ook de identiteit van de Zodiac moordenaar is nog altijd niet onthult. Maar de moorden zijn toch opgehouden. Wellicht werd het spelletje saai na verloop van tijd, omdat niemand de berichtjes kon ontcijferen?

Veel meer moordenaars, maar dan minder mysterisch in onze top 10 seriemoordenaars.

2. Georgia’s richtingstenen

georgia guidestones

Deze verzameling merkwaardige stenen wordt ook wel het Amerikaanse Stonehenge genoemd (Amerika wil van alles in Europa een variant, lijkt het wel, New York, New Jersey…!). Het monument staat in Elbert County, en is daar neergezet in 1979. Er staan maarliefst acht verschillende talen op (Engels, Spaans, Zwahili, Indisch, Hebreeuws, Arabisch, Chinees en Russisch). Alle acht schrijven over tien nieuwe Richtlijnen die bedoeld zijn voor een Era van Redelijkheid. Er zijn bepaalde astronomische eisen waaraan de locatie en positie van de stenen voldoet, en het is dus eigenlijk een heel erg recht-toe-recht-aan monument, geen mysterie aan te bekennen!

En toch… niemand weet (meer) waarom het er is neergezet, door wie, en wie de opdracht gaf. Deze laatste persoon gaat wel onder de pseudoniem RC Christian, maar zijn of haar werkelijke identiteit weet niemand.

Ook de Geboden die erop staan zijn merkwaardig. De meest opmerkelijke is: “behoud mensheid onder de 500.000.000 in eeuwige balans met de natuur”. Tja, als dat voor mensenlevens staat, zijn we er al aan voorbij gegaan. En inderdaad, we leven niet echt in balans met natuur…

Sommige mensen hebben geprobeerd de stenen te laten verwijderen, omdat ze zulke controversiële dingen suggereren. Er is een angst dat ze zijn geplaatst door een religieuze sekte, maar als dat zo is, heeft niemand het nog opgeëist!

1. Rongorongo

Rongorongo

Het klinkt misschien als de laatste attractie in Walibi, maar Rongorongo is eigenlijk de naam van een mysterieus tekensysteem dat op verschillende objecten op de Paaseilanden staat geschreven. Helaas, niemand kan ze ontcijferen en dat is vooral erg jammer omdat er een tweede mysterie mee zou kunnen worden verklaard: de plotselinge instorting en verdwijning van de beelden-vormende Paas Eilanders. Deze beschaving verdween spoorloos, en liet enkel de massieve gezichten waar de Paaseilanden om bekend zijn achter. Misschien staat het hele verhaal wel opgeschreven in hun taal, echter wij kunnen er (tot nog toe) geen wijs uit worden! Omdat het twee mysteries in één combineert, staat Rongorongo daarom op de nummer één van deze lijst!

Vermoedelijk heeft iedereen in zijn jeugdjaren wel een of twee ‘gecodeerde’ briefjes naar vrienden geschreven, wellicht om te klagen over de juffrouw, of te grappen met de broek van die nieuwe jongen! De voorbeelden in deze top tien echter zijn bijna allemaal oude vondsten, en zelfs na jaren en jaren van pogingen, na de meest ingewikkelde wiskundige programma’s erop te hebben losgelaten, en de knapste koppen zich er over hebben gebogen, zijn ze nog steeds obscuur. De personen die wilden dat hun boodschap verborgen bleef, hebben tot nu toe nog gewonnen. Maar het grootste mysterie is wel… waarom zouden ze dat willen? Waarom tijd vrijmaken om te schrijven, als niemand het leest? Wie schrijft, blijft, gaat het gezegde, maar dat geldt alleen als mensen het ook kunnen lezen. Kunnen mensen het niet lezen, dan moet je iets anders aanbieden, dat mensen toch ertoe zet te gaan lezen. Bijvoorbeeld… een verborgen schat?