Dankzij ruimtetelescopen zoals Hubble en Kepler weten we dat er tal van exoplaneten bestaan die heel sterk op aarde lijken. Een exoplaneet is een planeet die niet tot ons zonnestelsel behoort, maar baantjes draait omheen een of andere verafgelegen ster. Astronomen hebben meerdere exoplaneten ‘ontdekt’ waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn met deze op aarde. Met ‘omstandigheden’ bedoelen we bijvoorbeeld de zwaartekracht, de samenstelling van de atmosfeer, de grootte van de planeet en de omlooptijd om haar ster. Het zijn allemaal planeten waar een bepaalde vorm van leven zou kunnen voorkomen. Zeker weten doen we dat echter niet, daarvoor zijn de hemellichamen simpelweg veel te ver van de aarde verwijderd. Maar, zelfs als er geen leven is, zouden het mogelijke kandidaten zijn om naartoe te trekken wanneer onze aardbol stilaan overbevolkt raakt. Lees hieronder meer over 10 exoplaneten die veel weg hebben van de aarde.

Kepler-69c

Kepler-69c

Toen exoplaneet Kepler-69c werd ontdekt in april 2013, dachten astronomen dat het hemellichaam een erg goede kandidaat was om buitenaards leven te bevatten. Kepler-69c draait om de ster Kepler-69, op een slordige 2,43 lichtjaar van de aarde. De diameter van de exoplaneet is 1,7 keer groter dan deze van onze aardbol. Een jaar op Kepler-69c duurt 242 aardse dagen. Allemaal geen probleem, tot de wetenschappers meer te weten kwamen over de temperatuur op het oppervlak. Die zou oplopen tot 275 graden Celsius, uiteraard veel te warm om ons comfortabel bij te voelen. Volgens de laatste waarnemingen blijkt Kepler-69c meer weg te hebben van Venus dan van onze aarde. En Venus, met haar op hol geslagen broeikaseffect, is niet bepaald een planeet waar spontaan leven kan ontstaan…

Kepler-62f

Kepler-62f

Alweer een exoplaneet ontdekt door de Kepler-ruimtetelescoop: Kepler-62f, 1200 lichtjaar verwijderd, in het sterrenbeeld Lier. Kepler-62f is groter dan onze planeet: haar straal bedraagt 1,40 keer deze van de aarde. De exoplaneet doet er 267 aardse dagen over om rond haar ster Kepler-62 te draaien. Die ster is overigens een beetje kleiner dan onze zon. Ze zou een beetje op een perzik lijken wanneer je op het rotsachtige oppervlak van Kepler-62f zou staan. Leuk om naar te kijken, maar 1200 lichtjaar overbruggen voor een reisje naar Kepler-62f? Het zit er voorlopig nog niet in…

Kepler-62e

Kepler-62e

Kepler-62e is een buurplaneet van Kepler-62f en behoort dus tot het ‘zonnestelsel’ van ster Kepler-62. Nummer 62e staat wel dichter bij haar ster dan nummer 62f. Op Kepler-62e duurt een jaar welgeteld 122 aardse dagen. De straal van deze exoplaneet is 1,6 keer groter dan deze van onze wereldbol. Net als haar buurplaneet bevindt Kepler-62e zich in de ‘bewoonbare’ zone om haar ster. In theorie zou er leven kunnen voorkomen dat vergelijkbaar is met het leven op aarde. Waarschijnlijk is het een warme planeet, met veel water en wolken aan de hemel. Lijkt mooi, maar voorlopig in elk geval nog ‘buiten bereik’ voor de mensheid.

HD 85512b

HD 85512b

Deze exoplaneet staat ook wel bekend als Gliese 370b. Je kunt haar vinden in het sterrenbeeld Zeilen, ca. 36 lichtjaar van ons verwijderd. De exoplaneet cirkelt in 54 dagen om haar ster Gliese 370. Net als bij onze maan is HD 85512 b steeds met dezelfde zijde naar haar ster gericht. De exoplaneet is 3,6 keer groter dan de aarde, maar de zwaartekracht bedraagt slechts 1,4 keer de aardse zwaartekracht. De temperatuur loopt er op tot een heel comfortabele 25°C. Een heel goede kanshebber voor het ontstaan van leven. Wie weet, ooit in een verre toekomst, gaan we wonen op HD 85512b….

Tau Ceti e

Tau Ceti e

Van alle aardachtige exoplaneten ligt Tau Ceti e relatief dichtbij: ‘slechts’ 11,9 lichtjaar. Dat is in elk geval nog steeds veel, véél te ver om met onze huidige technologie naartoe te reizen. Jammer, want Tau Ceti e lijkt een planeet waar de mens zich thuis zou voelen. Wel een tikkeltje te warm: de temperatuur kan er oplopen tot 70°C, dus airco zou welkom zijn. Voorts is de exoplaneet 1,8 keer groter dan de aarde en doet ze er 168 dagen over om rond haar zon Tau Ceti te draaien. Tau Ceti is een ster die lijkt op onze zon en bovendien heel stabiel is.

Gliese 667Cb

Gliese 667Cb
ESO/L. Calçada

In het sterrenbeeld Schorpioen bevindt er zich een vreemde sterrengroep: Gliese 667. Dat is een groep van 3 sterren die om hetzelfde zwaartepunt draaien. Eén ster daarvan, Gliese 667C, bezit een planetenstelsel met minstens twee planeten. Exoplaneet Gliese 667Cb draait om de ster Gliese 667C en zou een bewoonbare planeet zijn. Hoewel er drie sterren in de buurt zijn, ontvangt Gliese 667Cb slechts 60% van het zonlicht dat we op aarde gewend zijn. Een jaar duurt op deze planeet erg kort: slechts 39 dagen. Verjaardagen volgen elkaar snel op wanneer je op deze planeet gaat wonen. Maar voordat je dat kunt, moet je wel eerst 22,4 lichtjaar afleggen…

Gliese 667Cc

Gliese 667Cc
ESO/L. Calçada

Gliese 667Cc is een exoplaneet die behoort tot hetzelfde planetenstelsel als Gliese 667Cf. Het is hoogstwaarschijnlijk een erg rotsachtige planeet, die voor 85% gelijkaardig is aan de aarde. Gliese 667Cc heeft een grotere diameter dan de aarde: 22800 kilometer ten opzichte van 12742 kilometer. De planeet bezit ongeveer het uiterlijk van Mars. Het is er redelijk koud: de oppervlaktetemperatuur komt niet hoger dan zo’n -19 graden Celsius.

Gliese 581d

Gliese 581d
Debivort /wikimediacommons

Op ca. 20,5 lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Weegschaal, vind je de ‘rode dwerg’ Gliese 581. Een rode dwerg is een ster met een relatief kleine massa en een lagere temperatuur dan onze zon. Rond rode dwerg Gliese 581 cirkelen er 5 exoplaneten. Hiervan bevindt Gliese 581d zich in de bewoonbare zone. De planeet heeft echter geen echte atmosfeer en waarschijnlijk is het er een stuk kouder dan op aarde. Een jaar duurt er niet lang: schattingen lopen uiteen van 67 dagen tot 84 dagen. Op Gliese 581d heb je in elk geval snel terug een nieuwe kalender nodig.

Gliese 581g

Gliese 581g

Dit is het wat minder bekende broertje van Gliese 581d en draait dus ook om rode dwerg Gliese 581. Het is een rotsachtige exoplaneet, die zich eveneens in de bewoonbare zone bevindt. Er zou water in de atmosfeer kunnen zitten. De temperatuur is er niet hoog: van -37 tot -12 graden Celsius. Het zou een exoplaneet zijn waar leven in de een of andere vorm kan voorkomen. Eén probleem echter: het is mogelijk dat Gliese 581g helemaal niet bestaat. Er bestaan geen beelden van Gliese 581g. Haar bestaan wordt louter theoretisch afgeleid uit de invloed van haar zwaartekracht op de rode dwerg Gliese 581.

Kepler-22b

HD 85512b

Kepler-22b is een exoplaneet waar de mens zich goed thuis zou voelen. Niet dichtbij helaas: de exoplaneet bevindt zich op een slordige 600 lichtjaar van onze aarde. Maar de omstandigheden zijn er wel uitstekend: een temperatuur tussen -11 en 22 graden Celsius en een overvloedige aanwezigheid van water. De diameter van Kepler-22b is 2,4 keer de aardse diameter. De exoplaneet draait in 289,9 dagen om haar ster Kepler-22. Het is een perfecte kandidaat voor de aanwezigheid van buitenaards leven. Om er te gaan kijken, moeten we nog wel een ruimtetuig uitvinden dat voldoende snel 600 lichtjaar kan overbruggen….