Top 10 Beste ABBA liedjes – van Waterloo tot S.O.S.

abba
AVRO, Beeld en Geluid Wiki / CC BY-SA 3.0

De meest succesvolle groep van de jaren zeventig kwam onverwacht uit Zweden. Na het winnen van het Eurovisie songfestival van 1974 groeide ABBA (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid) uit tot een hitmachine die wereldwijd miljoenen platen verkocht. Toch kende hun aanstekelijke popliedjes meestal een verrassend sombere ondertoon. Wat zijn de tien mooiste liedjes van ABBA?

10. Waterloo

Nadat ABBA in 1973 als derde eindigde op het nationale songfestival probeerden ze het een jaar later met het catchy ‘Waterloo’. De groep maakte dankbaar gebruik van de tijdelijke mogelijkheid om in het Engels te zingen en kwam (inclusief de dirigent) extravagant verkleed op het podium. Met het winnen van het songfestival werd hun internationale carrière gelanceerd. Inmiddels wordt ‘Waterloo’ beschouwd als het ultieme Eurovisie songfestivalliedje.

9. Eagle

‘Eagle’ was is een aantal landen de derde single van ABBA: The Album (1977). Het is met bijna 6 minuten speelduur het langste liedje van de band. Het geluid waarmee de vlucht van de adelaar wordt opgeroepen, is ambitieus en mysterieus. Toch vergeet de band zijn gevoel voor melodie niet waardoor het refrein weer de onmiskenbare ABBA touch heeft. In Nederland wist ‘Eagle’ de vierde plek in de top 40 te halen.

8. The Day Before You Came

Het laatste nummer dat ABBA ooit opnam, is een vreemd nummer. De muziek van ‘The Day Before You Came’ werd alleen door Benny gespeeld waarbij de synthesizer een hoofdrol speelt. Agnetha zong het nummer alleen wat het gevoel van isolatie versterkt. Met ‘The Day Before You Came’ komt de melancholie van ABBA sterker dan ooit op de voorgrond. Agnetha zingt ingetogen over de dagelijkse bezigheden van een gewone vrouw die niets uitzonderlijks meemaakt. Toch lijkt een grote verandering op komst, al kan de luisteraar daar alleen naar gissen. Vanwege de donkere toon en het vermoeden dat de groep een andere fase inging, was de ontvangst in eerste instantie weinig enthousiast. Uiteindelijk werd het liedje in veel landen (waaronder Nederland) nog steeds een top 10-hit. Inmiddels wordt ‘The Day Before You Came’ beschouwt als een meesterwerk van de groep.

7. Take a Chance on Me

Deze tijdloze hit uit 1978 is een van de meer ongegeneerd vrolijke liefdesliedjes die ABBA maakte. ‘Take a Chance on Me’ opent met karakteristieke a capella zang waarna de muziek invalt en Agnetha het onverwacht sensuele middenstuk zingt. De kleurige videoclip waar het beeld voor elk bandlid in vieren wordt verdeeld, is waarschijnlijk de bekendste van de groep en werd daarna vaak geïmiteerd.

6. Lay All Your Love on Me

Tijdens hun bestaan zou ABBA steeds meer beïnvloed worden door disco. ‘Lay All Your Love on Me’ is waarschijnlijk hun meeste geslaagde disconummer. Het werd niet als single uitgebracht maar wel als maxi-single nadat het zeer succesvol bleek te zijn in discotheken. Alleen ABBA kon zoiets als ‘Lay All Your Love on Me’ maken: een dansbaar nummer over jaloezie dat vaak bijna religieus klinkt.

5. The Winner Takes it All

‘The Winner Takes it All’ uit 1980 groeide uit tot een van de grootste hits van ABBA (in Nederland was het de grootste hit van dat jaar.) Daarnaast wordt het over het algemeen beschouwd als een van de beste liedjes over echtscheiding. De groep heeft altijd ontkend dat het nummer over de persoonlijke situatie in de band ging (Agnetha en Björn waren een jaar eerder uit elkaar gegaan). Toch gelooft niemand dat want de gepijnigde manier waarop Agnetha zingt, ademt een bepaalde authenticiteit uit die moeilijk is na te doen.

4. Chiquitita

De eerste single van het album Voulez-Vous (1979) zou een van ABBA’s grootste hits worden. Zoals op veel latere nummers van ABBA bouwden Björn en Benny een prachtige constructie met een lange opbouw en een aantal onverwachte wendingen. ‘Chiquitita’ is ook een van de meest succesvolle benefietnummers aller tijden. Het werd in 1979 gebruikt voor het Music For UNICEF concert en tot op de dag van vandaag gaat de helft van de opbrengst van ‘Chiquitita’ naar de internationale hulporganisatie voor kinderen.

3. Knowing Me, Knowing You

‘Knowing Me, Knowing You’ is een succesnummer van het Arrival album (1976). In veel landen zou het dankzij het aanstekelijke refrein weer een toppositie bereiken. ‘Knowing Me, Knowing You’ is ook een van de eerste nummers waar de karakteristieke gelaagdheid van ABBA op is te horen. Het liedje klinkt in eerste instantie vrolijk maar de tekst “Walking through an empty house, tears in my eyes” verraadt een donkere ondertoon. Vanzelfsprekend wordt het echtscheidingsthema later gezien als een voorbode van relatieperikelen binnen de groep. Jarenlang werd het nummer live gespeeld door de Amerikaanse rockgroep The Lemonheads.

2. Dancing Queen

Een liedje zo perfect dat de bandleden al van te voren wisten dat het een megahit zou worden. ‘Dancing Queen’ voerde inderdaad in veel landen de hitlijsten aan. Ook al zou het nummer in 1976 een jaar voor de grote discorage worden uitgebracht, wist het precies de ervaring te vangen van een jong meisje dat op vrijdagavond gaat dansen. Het zou vreemd genoeg de enige Amerikaanse nummer 1-hit van de groep zijn.

1. S.O.S.

‘S.O.S.’ vormt in zekere zin de tweede doorbraak van ABBA. De groep was na het succes van ‘Waterloo’ onzeker over welke richting ze zou kiezen en sloeg het nummer in eerste instantie over als single. Vervolgens zou ‘S.O.S.’ bijna over de hele wereld een hit worden. Geen wonder want het wordt door veel mensen (waaronder muzikanten als John Lennon) beschouwd als een van de beste popliedjes aller tijden. Waar ABBA tot dan toe vooral gespecialiseerd was in vrolijke glamrock en liefdesliedjes, kondigt ‘S.O.S.’ een nieuw onderwerp aan: de relatie die dreigt stuk te lopen. Het is daarom niet moeilijk om een rode lijn te zien die loopt van ‘S.O.S.’ naar ‘The Winner Takes It All’. Muzikaal is het een mooie brug tussen twee stijlen met een ingetogen couplet dat door een klassieke brug overgaat in een refrein in rockstijl. Het complete ABBA-liedje.