Het Nederlandse duo Acda & De Munnik – bestaande uit Thomas Ada en Paul de Munnik – heeft vele ‘kundige’ liedjes gemaakt. Door de eenvoud van de muziek vallen de teksten nog beter op! In 2014 hebben ze bekend gemaakt om te stoppen als muziekduo.

10. Dan leef ik toch nog een keer – 2007

In 2007 kwam ‘Dan leef ik toch nog een keer’ uit. Dit nummer – dat deel uitmaakt van het album ‘Nachtmuziek’ – wordt geroemd om het authentieke ‘Acda & De Munnik-geluid’. Het nummer behaalde de 21e positie in de Nederlandse top 40. Het was ruim negen weken te horen op de Nederlandse radio.

9. Voetstuk staan – 2012

‘Voetstuk staan’ is het eerste nummer van het album ‘’t Heerst’, dat in 2012 uitkwam. Hoewel de mannen hiermee een knap staaltje werk hebben afgeleverd – de tekst is gewoonweg briljant – kwam ‘Voetstuk staan’ niet uit de tipparade. Het liedje maakt duidelijk dat je niet zomaar op een voetstuk kunt staan.

8. Eva – 2010

In 2010 voelde menig ‘Eva’ zich aangesproken; Thomas Acda en Paul de Munnik riepen alle Eva’s op om een foto in te sturen. Deze zijn verwerkt in de videoclip van het gelijknamige nummer. ‘Eva’ vind je terug op het album ‘Jouw leven lang bij mij’. Met ‘Eva’ wisten de mannen een vierde plek in de single lijst te bemachtigen.

7. Mooi liedje – 1997

Acda & De Munnik hebben veel gezongen over de liefde. Zo is ‘Mooi Liedje’ – uit 1997 – geschreven voor een jeugdliefde van Paul de Munnik. Dit nummer vormde de B-kant van de eerste single – ‘Als het vuur gedoofd is’ – van het muzikale duo. Een jaar later hebben ze een live versie opgenomen.

6. Ren Lenny ren – 2002

In 2001 ging ‘Ren Lenny ren’ op zes zenders tegelijkertijd in première ging. Met dit nummer lieten Thomas Acda en Paul de Munnik horen dat ze een wat ander pad wilden inslaan. ‘Ren Lenny ren’ is de titelsong van het programma – genaamd ‘Rockopera’ – waarmee de heren de Nederlandse theaters aandoen. Het stoere geluid van dit nummer werd minder gewaardeerd door hun fans van het eerste uur.

5. De kapitein deel II – 2000

Zegt de titel ‘De kapitein deel II’ je iets? Je kent dit nummer vast onder de naam ‘CD van jou, CD van mij’. Zoals de officiële titel aangeeft, is het een vervolg op een eerder uitgebracht liedje over een kapitein. In deel II horen we hoe de relatie uiteindelijk toch op de klippen loopt!

4. Als het vuur gedoofd is – 1996

Natuurlijk mag ook ‘Als het vuur gedoofd is’ niet ontbreken in dit overzicht; het is het eerste nummer op het eerste album van Acda & De Munnik. Ook was het de soundtrack van de bioscoophit ‘All stars’. Hoewel de mannen met hun debuutalbum niet een grootse doorbraak wisten te bewerkstelligen, hebben de liefhebbers van dit muziekgenre ‘Als het vuur gedoofd is’ direct omarmd.

3. Niet of nooit geweest – 1998

In 1998 stond ‘Niet of nooit geweest’ ruim 22 weken in de Nederlandse hitlijsten. Je kunt wel spreken van de doorbraak van het muziekduo! Er wordt beweerd dat de mannen dit succes te danken hebben aan Jack Spijkerman; hij liet het nummer regelmatig horen in zijn ‘Steen en been show’.

2. Lopen tot de zon komt – 1997

Bijzonder aan ‘Lopen tot de zon komt’ is dat het nooit als single is uitgebracht. Desondanks is het nummer bekender dan bijvoorbeeld ‘Als het vuur gedoofd is’, dat deel uitmaakt van hetzelfde – titelloze – debuutalbum van Acda en De Munnik.

1. Het regent zonnestralen – 1998

In ‘Als het vuur gedoofd is’ maken we kennis met Herman. In ‘Het regent zonnestralen’ neemt zijn leven een geheel andere wending. Vrijwel iedereen is bekend met de tekst! Des te opmerkelijker is het dat ‘Het regent zonnestralen’ nooit de hitlijsten heeft bereikt.