2020 knalt heel wat moois over het scherm. ‘The Fast and the Furious’ heeft werkelijk zijn naam niet gestolen. De franchise raast met het alweer 9de deel over het witte doek. Daar kunnen ‘Bad Boys for Life’ en ‘Top Gun: Maverick’ beslist nog wat van leren. De fans waren het wachten stilaan beu, maar voorjaar 2020 is het eindelijk zover.

Niet overtuigd van al die Amerikaanse bombast? De Britten zijn goed vertegenwoordigd met ‘The Gentlemen’, prequel ‘The King’s Man’ en uiteraard Daniel Craigs eresaluut als James Bond in ‘No Time to Die’. Genoeg voorspel. Deze top 10 actiefilms om naar uit te kijken in 2020 heeft geen tijd te verliezen!

We hebben de superheldenfilms in dit lijstje uitgesloten, die krijgen binnenkort hun eigen top 10.

10. Kung Fury 2

Met de kortfilm ‘Kung Fury’ (gratis te zien op Youtube!) had regisseur, scenarist én titelpersonage David Sandberg in 2015 een instant culthit beet. Een in martial arts getrainde Miami-smeris die terugreist in de tijd voor een krachtmeting met Hitler en zijn ‘Reichsadler’-robot? Incl. een T-rex, zwoele Viking Babes met blaffers én een hilarisch stuiptrekkende cameo van David Hasselhoff? Hollywood zou goed gek zijn als ze daar geen volwaardige langspeler uit trok.

Kung Fury 2

En kijk eens aan! Hollywood viste de hyperkinetische Zweedse filmmaker op. Dat scheelt David Sandberg deze keer een bedelrondje op Kickstarter. Voor ‘Kung Fury 2’ vertrapten grote namen als Arnold Schwarzenegger (die voormalige gouverneur van Californië speelt de Amerpresident) en Michael Fassbender (als Kung Fury’s partner Colt Magnum) elkaar haast voor een plaatsje op de aftiteling.

Alexandra Shipp, beter bekend als Storm in de laatste X-Men-films, holt op killer heels door de tropische strandstad als een ambitieus nieuwsanker. David Hasselhoff spreekt uiteraard weer Hoff 9000 in. En David Sandberg? Die meet zich opnieuw een rode haarband en leren jekker aan als ‘the greatest damn cop of all time’!

9. Red Notice

Red Notice

Fijne loonstrookjes hebben ze daar bij Netflix in 2020. Dwayne Johnson, Gal Gadot en Ryan Reynolds krijgen elk 20 miljoen dollar voor ‘Red Notice’. Met een totaal prijskaartje van 200 miljoen dollar geeft Netflix’ duurste filmproductie ooit Martin Scorsese’s ‘The Irishman’ (180 miljoen dollar) en Michael Bays ‘6 Underground’ (150 miljoen dollar) moeiteloos het nakijken.

Met een ‘Red Notice’ seint Interpol haar gevaarlijkste doelwitten. En in deze film jaagt de internationale politieorganisatie op ’s werelds meest gezochte kunstdief. Voor krachtpatser Dwayne Johnson is het na ‘Skyscraper’ en ‘Central Intelligence’ alweer zijn derde samenwerking met regisseur en scenarist Rawson Marshall Thurber.

8. Uncharted

Uncharted (2020)

PlayStation 4-sterkhouder ‘Uncharted’ smeekte al sinds 2010 om een filmadaptatie. De consolereus stampte er zelfs speciaal haar eigen filmbedrijfje ‘Sony PlayStation Productions’ voor uit de grond. ‘Bumblebee’-regisseur Travis Knight toont in deze prequel op de populaire ‘Naughty Dog’ videospelletjesreeks hoe schattenjager Nathan Drake zijn levensgenietende sidekick Victor ‘Sully’ Sullivan ontmoette.

Oorspronkelijk was de rol van Drake voor Mark Wahlberg. Door uitstel leende Marky Marks verbeten smoelwerk zich ondertussen beter voor Drakes mentor Sully. Maar met de okselfrisse Tom ‘Spider-Man’ Holland heeft ‘Uncharted’ daardoor wel de perfecte jonge Drake beet.

7. Fast & Furious 9

fast en furious 9

Na een solo-uitstapje voor Dwayne Johnson en Jason Statham in ‘Hobbs & Shaw’, trapt ‘The Fast and The Furious’-franchise weer het gul gaspedaal in. The Rock rijdt niet mee, want die maakte in de vorige aflevering te veel ruzie achter de schermen met tegenspeler Vin Diesel.

De plot van deze 9de film? Nog geen sikkepit van bekend. Maar wat bromt dat? De contracten voor ‘Fast & Furious 10’ liggen ook alweer op tafel. Het wordt in elk geval een ronkende reünie. Justin Lin, de constructeur van de schroeiende ritten ‘The Fast and the Furious: Tokyo Drift’, en deel 4, 5 en 6 keert namelijk terug. En hij niet alleen.
Charlize Theron, Helen Mirren, Michelle Rodriguez, Lucas Black, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, Ludacris en Tyrese Gibon komen opnieuw rubber verbranden onder de breedgeschouderde auspiciën van Vin Diesels Dom Toretto. Voormalige Playboy-Playmate Amber Sienna, Cardi B, Michael Rooker, John Cena en Finn Cole vervolledigen de cast. En volgens de geruchten herrijst de betreurde, in 2013 overleden Paul Walker met hulp van broer Brian Walker en CGI-hocus pocus.

6. Godzilla vs. Kong

Godzilla vs. Kong

Legendary Entertainments wisselvallige ‘MonsterVerse’-franchise maakte voorjaar 2019 maar een slappe beurt met ‘Godzilla: King of Monsters’. ‘Godzilla vs. Kong’ moet die tegenvaller najaar 2020 goed maken met hét langverwachte titanengevecht.

Voor het eerst sinds Toho’s ‘King Kong vs. Godzilla’ uit 1962 nemen de lichtgeraakte reuzengorilla en het Japanse atoommonster het tegen elkaar op. Vooraf maakte fans zich zorgen dat King Kong bij voorbaat verloren was tegen zijn opmerkelijk beter geproportioneerde schubbige rivaal. In ‘Kong: Skull Island’ uit 2017 kon het Amerikaanse filmicoon namelijk best nog een groeispurtje gebruiken.

Die heeft ie gekregen: blijkbaar was Kong ten tijde van het in 1973 gesette ‘Skull Island’ nog volop aan het puberen. Vergeet geen zakdoek: volgens regisseur Adam Wingard overleeft maar één naam de kamp.

5. Bad Boys for Life

‘Bad Boys for Life’ liep afgelopen jaren zoveel vertraging op dat de door zwaartekracht en wegdeemsterende roem geteisterde Martin Lawrence het voor het eerst met een lagere gage dan collega Will Smith moet stellen.

25 jaar na de onverwoestbare actiekomedie ‘Bad Boys’ en de beduidend minder memorabele sequel uit 2003, geeft Michael Bay de fakkel door. En daarvoor vond de hoofdaandeelhouder van de ontploffingenfabriek met Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn geknipte opvolgers.

Of je nu zeeziek werd of net compleet uit je dak ging van Adil en Bilalls visuele trucjes in ‘Image’, ‘Black’ of ‘Patser’: de filmstijl van deze Belgische boefjes past perfect bij Mike Lowrey (Will Smith) en Marcus Burnetts (Martin Lawrence) onorthodoxe politiemethodes. Anno 2020 is Marcus opgeklommen tot politie-inspecteur, terwijl Mike in een midlifecrisis sukkelde. De ex-partners slaan andermaal de handen in elkaar wanneer een Albanese huurmoordenaar een openstaande rekening komt vereffenen.

4. The Gentlemen

Aan het einde van de vorig eeuw was Guy Ritchie even de coolste cineast ter wereld. Toen volgde een rampzalig huwelijk met Madonna en stinkerds als ‘Swept Away’ en ‘Revolver’. ‘Oh almachtige filmgoden, breng ons het genie achter ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ en ‘Snatch’ terug’, prevelden machteloze filmliefhebbers sindsdien tevergeefs.

En zie! Eindelijk keert Guy Ritchie terug naar de bron die hem groot maakte: een tussen blitse dialogen en even gortdroge als absurde misverstanden laverende oer-Britse misdaadfilm. In ‘The Gentlemen’ doet een Amerikaanse expat (Matthew McConaughey) een edelmoedige poging om zijn lucratief Londense wiethandeltje van de hand te doen. Dat loopt mis.
Heel aardig mis zelfs. De ravissante Michelle Dockery viel op het laatste nippertje in voor Kate Beckinsale als vrouwelijk tegengeweld. De ‘Downton Abby’-ster houdt zich prima overeind tussen het machismo van Charlie Hunnam, Henry Golding, Jeremy Strong, Eddie Marsan, Colin Farrell en een geweldig gecaste Hugh Grant.

3. The King’s Man

Geen Taron Egerton of Colin Firth te bespeuren in ‘The King’s Man’. Hun personages Eggsy en Harry keren later nog terug in ‘Kingsman 3’. Eerst vertelt deze prequel op ‘Kingsman: The Secret Service’ en ‘Kingsman: The Golden Circle’ het ontstaan van de piekfijne uitgedoste geheime spionnenorganisatie.

Wanneer een allegaartje internationale booswichten (met o.a. Rhys Ifans als de beruchte Raspoetin!) tijdens WO I de handen in elkaar slaat voor een duivels plan, stampt The Duke of Oxford (Ralph Fiennes) ’s werelds eerste onafhankelijke inlichtingendienst uit de grond. Onder zijn vertrouwelingen herken je Gemma Arterton, Djimon Hounsou en Harris Dickinson.
Ook bijzonder: Tom Hollander speelt de Britse koning George V én tsaar Nicolaas II. Een fijne historische knipoog. De monarchen waren neven en leken volgens tijdsgenoten als twee druppels water op elkaar.

2. Top Gun: Maverick

Met ‘Top Gun’ draaide wijlen Tony Scott in 1986 een van de invloedrijkste actietrips uit de moderne filmgeschiedenis. De stunts waren levensecht. Letterlijk: stuntman Art Scholl crashte fataal met zijn Pitts S-2 in de Stille Oceaan. En wie wordt niet terug gekatapulteerd naar de jaren 80 als hij Giorgio Moroders ‘Danger Zone’ hoort?

34 jaar later duwt Joseph Kosinski Tom Cruise eindelijk weer achter de stuurknuppel als Lt. Pete ‘Maverick’ Mitchell. Maverick drillt nu zelf jong talent tot straaljagerpiloten. Eén leerling heeft een streepje voor: Rooster (Miles Teller) ¬– het ongeleide nageslacht van Mavericks verongelukte RIO-kompaan Goose. Jennifer Connelly zorgt ondertussen voor romantische verstrooiing na een zware lesdag.

Zelfs op zijn 58-ste zit er geen handrem op Tom Cruise. Het Scientology-uithangbord eiste traditiegetrouw het stuntwerk op en beleefde duidelijk dolle pret in de cockpit van zijn F/A-18 Super Hornet en F-14 Tomcat.

1. No Time To Die

Nog één keer kruipt Daniel Craig in de strak gesneden smoking van James Bond. Vijf keer speelde de Brit de iconische MI6-agent. ‘Casino Royal’ en ‘Skyfall’ behoren tot de allerbeste films uit de reeks. ‘Quantum of Solace’ en ‘Spectre’ bekleden helaas minder gunstig plaatsjes op de ladder. Wat zal het worden voor ‘No Time to Die’?

De productieproblemen zijn inmiddels legendarisch. Danny Boyle verliet de regiestoel, Grace Jones de film. Horrorverhalen over Daniel Craigs wangedrag op de set vulden de tabloids. De langverwachte trailer bedaarde begin december 2019 op slag alle gemoederen.

Daniel Craig schittert vanouds als 007 op rust die zijn Jamaicaanse retraite onderbreekt voor zijn oude CIA-vriend Felix Leiter (Jeffrey Wright). Terugkerende Bondgirl Léa Seydoux krijgt stevige concurrentie van de Cubaanse schone Ana de Armas. En uiteraard gijzelen booswichten Blofeld (Christoph Waltz) en Safin (Rami Malek lijkt wel ontsnapt uit ‘The Phantom of the Opera!) elk snippertje schermtijd.

Dit artikel is geschreven door Matthias Van de Velde. Hij komt uit de verguisde carnavalsstad Aalst en studeerde Klassieke Geschiedenis en Europese Politiek aan UGent. Hij is nog steeds boos dat hij als 6-jarige dreumes niet mee mocht toen ‘Bram Stoker’s Dracula’ en ‘Jurassic Park’ in de bios draaide. Hij schrijft nooit een woord te veel, tenzij hij zich laat gaan.

Meer Films & Series om naar uit te kijken in 2020