“De actiefilm is een filmgenre waarbij de actiescènes (meestal) belangrijker zijn dan het verhaal.” Aldus Wikipedia. Klopt voor veel van de films uit dit genre, maar zeker niet voor allemaal. Aan de andere kant, we kijken toch ook graag een film om vermaakt te worden? Dat doen de volgende tien films zeker weten:

10. First Blood

De jaren ’80 van de vorige eeuw waren de glorietijden voor spierbundels als Sylvester Stalone, Arnold Schwarzenegger en Jean-Claude van Damme. Testosteron en explosies waren volop aanwezig in alle films. Twee van de beste films uit deze tijd staan op nummer tien en negen in de lijst. First Blood was de eerste in de “Rambo” reeks. Sylvester Stalone speelt een mentaal geknakte Vietnam veteraan, en speelt eigenhandig de Vietcong na in de bossen van Amerika. In zijn eentje neemt hij het op tegen het leger.

9. Predator

Predator behoort ook tot een van de toppers uit de jaren ’80. Een groep keiharde commando´s worden tijdens een reddingsmissie in de Jungle opgejaagd door een buitenaardse warrior, The Predator.

8. RoboCop

RoboCop van Paul Verhoeven is een van de meest gewelddadige actiefilms ooit gemaakt. Hij schets in de film een donker toekomstbeeld. Iedereen is corrupt, zelfs de politie, en de criminelen deinzen nergens voor terug.

7. Aliens

https://www.youtube.com/watch?v=XKSQmYUaIyE
De meest epische battle ooit tussen de mensheid en de aliens. En met mensen bedoelen we dan super badass actiechick “Ellen Ripley” (Sigourney Weaver). Nooit meer is er zo´n spannende en enge alien film gemaakt als Alien.

6. Lethal Weapon

Lethal Weapon is de moeder der “Buddy Cop” films. Misschien moeten we daar helemaal niet blij mee zijn, want na Lethal Weapon zijn eigenlijk al dit type films te ‘cheesy’ om te kijken. Maar bij Lethal Weapon klopte alles nog. Mel Gibson speelt de suïcidale, gestoorde politieagent Martin Riggs die samen moet gaan werken met veteraan Roger Murtaugh (who’s getting too old for this shit!), de chemie tussen beide is fantastisch. De actie in de eerste film is ook nog snoeihard!

5. Taken

I don’t know who you are. I don’t know what you want. If you are looking for ransom, I can tell you I don’t have money. But what I do have are a very particular set of skills; skills I have acquired over a very long career. Skills that make me a nightmare for people like you. If you let my daughter go now, that’ll be the end of it. I will not look for you, I will not pursue you. But if you don’t, I will look for you, I will find you, and I will kill you.

Dat dus!

In 2008 werden we eindelijk weer eens getrakteerd op een echte BADASS.

4. The Matrix

The Matrix zette in 1999 het actiegenre weer volledig op de kaart. Het is niet voor niets dat er geen films uit de jaren ’90 in deze lijst staan. De actiefilms uit die tijd waren allemaal prut! De iconen uit de glorietijd van de actiefilms werden of een karikatuur van zichzelf (Schwarzenegger als Mr. Freeze in Batman & Robin), of namen zichzelf opeens te serieus (Stallone in Cop Land). Toen was daar opeens The Matrix, een perfect combinatie tussen CGI en een goed verhaal. Niet alleen werd ‘bullet time’ in een klap legendarisch, maar er is ook nog bijna nooit zoveel gepraat over de betekenis van een film.

3. Raiders of the Lost Ark

De eerste film uit de “Indiana Jones” franchise, en ook de beste. De film begint gelijk met een van de meest legendarische actiescènes, Indiana Jones die zich manoeuvreert door de tempel vol met booby traps, en de actie eindig niet meer totdat de badguys letterlijk zijn verbrand, en Indy natuurlijk het meisje heeft!

2. Terminator 2: Judgment Day

Er zit genoeg “Old school” actie in Terminator 2, met natuurlijk Arnold Schwarzenegger en ook actiechick Linda Hamilton. Maar wat Terminator 2 natuurlijk legendarisch maakte was de voor die tijd baanbrekende CGI. Nooit eerder hadden we op deze manier morphing effecten gezien zoals bij badguy T-1000.

1. Die Hard

Die Hard veranderde in 1988 het genre Actiefilm voorgoed, de formule “de terroristen nemen over, en een totale BadAss Loner moet het gaan oplossen” is nog vaak gekopieerd, maar nooit meer is het zo goed gedaan als in Die Hard. John McClane (gespeeld door Bruce Willis) is van het begin tot het einde in de film een Badass Motherf*cker, en de badguy “Hans Gruber” is net zo legendarisch.

Smaak is natuurlijk subjectief. Dit is onze mening. Vind jij dat een film er niet bij hoort, of vind je een andere actiefilm veel beter? Laat het weten!

Bekijk ook eens de lijstjes over de Vrouwelijke actiefilm helden, beste Quotes uit Actiefilms en de beste Mannelijke actiefilm helden.

[