Top 10 Alfred Hitchcock Films

De Brit Alfred Hitchcock is een van de invloedrijkste filmregisseurs aller tijden. Gedurende zijn carrière ontwikkelde hij nieuwe elementen in genres als de thriller, het bovennatuurlijke mysterie en de horrorfilm. Nog steeds gebruiken talloze film de ideeën van Hitchcock voor spanningsopbouw. Wat zijn de tien beste films van de Master of Suspense?

10. Spellbound

Spellbound

Met Spellbound uit 1945 werd de psychologie in film geïntroduceerd. Ingrid Bergman speelt een psychoanalytica die haar nieuwe collega niet vertrouwt. Deze man bekent dat hij de echte Anthony Edwardes heeft vermoord. Zij wordt toch verliefd op hem en begint te geloven in zijn onschuld. Het is het begin van een zoektocht naar de waarheid waarbij een droom misschien antwoord kan geven. De beslissende droomscène werd door de surrealistische kunstenaar Dalí ontworpen.

9. Rebecca

Rebecca

Met Rebecca (1940, zijn eerste film in Hollywood, won Hitchcock meteen een Oscar voor beste film. In deze psychologische thriller trouwt een jonge vrouw met een welgestelde man. Iedereen in zijn huis heeft het over de tweede mevrouw De Winter. Haar man wordt echter agressief als zijn vorige vrouw Rebecca ter sprake komt. Hoe meer ze te weten komt over Rebecca hoe meer het er op lijkt dat ze door haar man werd vermoord.

8. Shadow of a Doubt

Shadow of a Doubt

Deze Amerikaanse film uit 1943 zou de persoonlijke favoriet zijn van Hitchcock. De tiener Charlotte wordt opgeschrikt uit de sleur van haar bestaan wanneer ze het bericht krijgt dat haar oom Charlie op bezoek komt. Voordat het zover is krijgt ze bezoek van twee rechercheurs die vertellen dat haar oom mogelijk de Merry Widow Murderer is. Al snel heeft haar oom door dat Charlotte iets vermoedt en hij geeft toe de seriemoordenaar te zijn. Charlie bedelt haar om hulp, maar is een echte seriemoordenaar wel te vertrouwen?

7. Rope

Rope

Rope (1948) is de eerste kleurenfilm van Hitchcock. Daarnaast wilde hij graag een film maken die uit een opname bestond. Helaas konden filmrollen in die tijd maar tien minuten filmen. Als oplossing verzon Hitchcock slimme overgangen zodat het nog steeds lijkt alsof alles in een keer is gefilmd. In Rope besluiten twee studenten een collega te vermoorden. Ze verstoppen vervolgens zijn lichaam in een kist die als tafel dient tijdens een diner voor familie en bekenden van het slachtoffer. De laatste gast is een oud-leraar van de studenten die hun indirect heeft geïnspireerd voor de moord. Langzaamaan begint bij hem iets te dagen.

6. The 39 Steps

The 39 Steps

Voordat hij in Hollywood wereldberoemd werd had Hitchcock al een groot aantal Engelse films op zijn naam staan. The 39 Steps uit 1935 wordt meestal gezien als zijn beste film uit die periode. Tijdens een demonstratie van een man met fotografisch geheugen worden er schoten gelost. Een Canadese officier loopt in de paniek tegen een vrouw aan die hij meeneemt naar zijn appartement. Daar vertelt ze hem een spion te zijn die wordt achtervolgd door huurmoordenaars. Wanneer de vrouw toch wordt vermoord, besluit de officier om haar mysterieuze aanwijzingen te onderzoeken.

5. Birds

Birds

Birds (1963) is een bizarre horrorfilm met voor die tijd vooruitstrevende special effects en elektronische muziek die het geluid van vogels nabootst. Het resultaat is een beklemmende film over vogels die om onverklaarbare redenen mensen aanvallen. Actrice Tippi Hedren leed zo onder de opnamen met de vogels dat ze in het ziekenhuis moest bijkomen. Ongetwijfeld geeft die spanning de film net iets extra’s.

4. North by Northwest

North by Northwest

Deze klassieker uit 1959 is een heerlijk avonturenverhaal dat een standaard zette voor films waarbij iemand voor de verkeerde persoon wordt aangezien. Hier is dat Cary Grant als succesvolle reclameman Roger O. Thornhill. Al snel raakt hij verwikkelt in een intrige vol spionnen en moorden die hem in de schoenen worden geschoven. Natuurlijk moet Thornhill zien te bewijzen dat hij onschuldig is. North by Northwest werd onder andere beroemd vanwege de scène bij een afgelegen weg tussen graanvelden waar Thornhill plotseling wordt aangevallen door een sproeivliegtuig.

3. Psycho

Psycho

Psycho (1960) is zonder twijfel een van de meest invloedrijke films aller tijden. De beroemde douchescène waarin een vrouw met een mes wordt vermoord is niet alleen beroemd maar zou ook het tijdperk van de moderne horrorfilm inluiden. De muziek van Bernard Herrmann is uiterst vernieuwend net als de manier waarop Hitchcock de ster van de film, Janet Leigh, al vroeg in de film liet sterven. Toch was de filmstudio van te voren niet gecharmeerd van het idee en Hitchcock moest met beperkte middelen een van zijn meesterwerken voltooien.

2. Vertigo

Vertigo

Vertigo was in 1958 geen succes en hoofdrolspeler James Stewart nam er zelfs openlijk afstand van. Tegenwoordig ligt dat heel anders en eindigt Vertigo hoog op lijstjes van de beste film aller tijden. De film begint meteen met een actiescène waarbij de politieagent John Ferguson een crimineel over de daken achtervolgt. Nadat door zijn schuld een collega te pletter valt, begint Ferguson aan hoogtevrees te leiden. Om dit gevoel uit te beelden ontwikkelde Hitchcock een speciaal camera-effect. Ferguson raakt in Vertigo verliefd op een mooie vrouw die geobsedeerd is door het verleden. Wanneer hij haar vanwege zijn hoogtevrees niet kan redden van zelfmoord begint Ferguson zelf dwangmatig gedrag te vertonen.

1. Rear Window

Rear Window

Met Rear Window (1954) wist Hitchcock weer op een nieuwe manier psychologie en spanning te combineren. De oorlogsfotograaf L.B. Jeffries (Jim Stewart) heeft zijn been gebroken en moet in een warm appartement rust houden. Verveeld kijkt hij de hele dag uit het raam dat mooi uitzicht biedt op een appartementencomplex. Regelmatig krijgt hij bezoek van zijn verpleegster Stella en succesvolle verloofde Lisa (Grace Kelly). Eigenlijk wil hij de relatie met Lisa verbreken omdat Jeffries haar sociale leven niet interessant vindt. Tijdens een onrustige nacht ziet hij bij een van de buren verdachte dingen gebeuren. De fotograaf raakt ervan overtuigd dat de buurman zijn vrouw heeft vermoord. Helaas kan hij in zijn rolstoel lastig op onderzoek uit dus probeert hij zijn bezoekers te overtuigen van zijn theorie. Al snel gaan ze mee in zijn idee en de buurman begint ook bepaalde dingen te vermoeden.

    1. Anoniem maart 25, 2016

    Jouw Reactie?