Is er ander leven in het universum? Aliens, ook wel buitenaardse wezens, zijn een van de favoriete onderwerpen van sciencefictionfilms. Geen wonder want ze prikkelen de fantasie. Hoe zouden ze er uit zien? En zijn ze vriendelijk of bloeddorstig? Aliens met hun vaak spectaculaire ruimteschepen spelen een belangrijke rol in een aantal legendarische films. Wat zijn de tien beste buitenaardse films?

10. Independence Day

Independence Day

Independence Day (1996) vertelt het verhaal van een groots opgezette invasie door aliens. Al snel wordt duidelijk dat deze bezoekers weinig goede bedoelingen hebben. Ze blazen bijvoorbeeld op spectaculaire wijze het Witte Huis op. De Amerikaanse president kan ternauwernood ontsnappen en probeert een tegenaanval in te zetten. De indrukwekkende schepen van de aliens zijn door een krachtveld beschermd zodat kernwapens geen effect sorteren. Er moet een list worden bedacht voordat ze de Aarde definitief overnemen.

9. Invasion of the Body Snatchers

Invasion of the Body Snatchers

Deze klassieke sciencefictionfilm uit 1956 zette de standaard voor de subtiele invasie door buitenaardse wezens. In een Californisch dorp heerst een epidemie. Een groeiend aantal mensen denkt dat geliefden zichzelf niet meer zijn. Een arts is geïntrigeerd door het verschijnsel en gaat op onderzoek uit. Al snel vinden een aantal van zijn vrienden kopieën van henzelf die nog net niet volgroeid zijn. Als de kopie eenmaal compleet is, vernietigt hij het origineel. Een uiterst spannende situatie ontstaat: want wie is nog mens?

8. The Abyss

The Abyss

James Cameron is een meester van de sciencefictionfilm. In een aantal komen buitenaardse wezens voor, waarvan de vreemdste ongetwijfeld de waterwezens uit The Abyss (1989) zijn. De bemanning van een olieplatform dat onderwater opereert, wordt gevraagd om te helpen bij de berging van een kernonderzeeër. Al snel blijken er vreemde verschijnselen in het gebied plaats te vinden. Buitenaardse wezens lijken contact te willen maken met de bemanning. De paranoïde mariniers die op het platform zijn aangekomen zijn minder enthousiast. Cameron wist met revolutionaire digitale effecten de aliens tot leven te brengen.

7. District 9

District 9

De Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp debuteerde in 2009 met een origineel antwoord op invasiefilms als Independence Day. In 1982 verschijnt een buitenaards schip boven Johannesburg. Maandenlang gebeurt er niets en mensen besluiten om het schip te bezoeken. De aliens blijken verzwakt en uitgehongerd. Ze worden uit het schip gehaald en in een vluchtelingenkamp geplaatst met de naam District 9. In de kampen ontstaat criminaliteit en de aliens raken verslaafd aan kattenvoer. De mensheid begint neer te kijken op “garnalen”. Door omstandigheden vlucht een veiligheidsbeambte het kamp in wat verrassende gevolgen zal hebben.

6. Predator

Predator

Predator (1987) is fijn mengsel van actie en sciencefiction. De hoofdrol is voor Arnold Schwarzenegger die naast veel spierballenvertoon ook weer een aantal klassieke oneliners afvuurt. Als Dutch moet Schwarzenegger in Guatamala met een commandoteam een gevangen minister uit een kamp in de jungle bevrijden. De actie verloopt succesvol maar de minister is spoorloos. Dutch en zijn team trekken zich door de jungle terug om te worden opgehaald. Op hun tocht door de jungle worden ze gevolgd door een mysterieus wezen. Met behulp van een camouflagepak valt de alien de soldaten een voor een aan. Hij lijkt onoverwinnelijk, totdat ze ontdekken dat de alien gewond is geraakt. Het leidt tot Arnie’s legendarische woorden: “If it bleeds, we can kill it.”

5. Starship Troopers

Starship Troopers

Paul Verhoeven verfilmde het populaire sciencefictionboek Starship Troopers in 1997. Het verhaal gaat over een langdurige oorlog tussen de mensheid en insectachtige wezens. De Aarde wordt geregeerd door een militaristische overheid die jongeren traint om dienst te doen in de oorlog. Wanneer de insecten een aantal steden vernietigen, is het tijd om terug te slaan. De jonge rekruten nemen deel aan een meedogenloze invasie van de thuisplaneet Klendathu. Als geen ander weet Verhoeven satirische elementen toe te voegen waardoor een unieke film ontstaat.

4. E.T. the Extra-Terrestrial

et

Steven Spielberg vond in 1982 een manier om het inmiddels geijkte verhaal van buitenaardse wezens te vertellen. E.T. is het ontroerende verhaal van een alien die op Aarde wordt achtergelaten. Een jongetje vindt het wezen waarna ze voorzichtig vriendschap sluiten. Maar E.T. kan het niet lang op Aarde volhouden en wordt ziek. Hij moet contact zien te maken met zijn thuiswereld. Dit leidt tot de beroemde woorden: “E.T. phone home.”

3. The Thing

The Thing

Horror en films over aliens gaan goed samen. Want als de buitenaardse wezen kwade bedoelingen hebben is de mens opeens heel kwetsbaar. Dit ontdekt een groep wetenschappers in het poolgebied wanneer ze bezoek krijgen van een alien die de gedaante van levende wezens kan overnemen. Er ontstaat een gespannen sfeer in het kamp terwijl men er achter probeert te komen wie in “een ding” is veranderd. Bovendien moet de alien worden tegengehouden voordat het de bewoonde wereld bereikt.

2. Alien

Alien

De titel van deze grimmige film uit 1979 laat weinig aan de verbeelding over: dit is een van de essentiële films over buitenaardse wezens. Een ruimteschip ontvangt een signaal van een planeet waarna de bemanning op onderzoek uitgaat. Ze vinden er een neergestort ruimteschip. Een van de bemanningsleden wordt vervolgens aangevallen door een wezen dat zich op zijn gezicht vastklampt. Terug op hun schip wordt duidelijk dat het wezen zich in zijn slachtoffer heeft voortgeplant en honger heeft. Nog nooit was een buitenaards wezen zo meedogenloos en bloeddorstig als in Alien. Het succes van de film zou tot een aantal interessante vervolgfilms leiden.

1. Close Encounters of the Third Kind

Close Encounters of the Third Kind

In de ultieme film over aliens zijn de buitenaardse wezens maar heel kort te zien. In de film uit 1977 raken een aantal mensen na een korte confrontatie met lichtverschijnselen geobsedeerd door een berg. Ze voelen een onweerstaanbaar verlangen om er naar toe te reizen. Eenmaal op de top aangekomen vindt contact plaats met een indrukwekkend ruimteschip. Maar kan men communiceren met de bezoekers? En hebben ze goede bedoelingen? Met name dankzij de lange versie van Close Encounters of the Third Kind uit 1980, met extra beelden in het ruimteschip, zette Steven Spielberg een nieuwe standaard voor de sciencefictionfilm over aliens.