De grote animatiestudio’s wandelen ambitieus het nieuwe decennium in. Met ‘Toy Story 4’ breidde Pixar in 2019 een weergaloos vervolg aan haar succestrilogie. Dus wat doen de computertovenaars? Ze lanceren met ‘Onward’ en ‘Soul’ doodleuk 2 splinternieuwe titels in 2020! Ook Disney rust met ‘Raya and the Last Dragon’ duidelijk niet op haar ‘Frozen 2’-lauweren.

Het kan ook gewiekster. Kijk maar naar wat Universal Pictures met haar goudhaantje Illumination Entertainment doet. Waarom je moe maken, als je er ook gewoon een ‘Minions: The Rise of Gru’ kan uitpersen? Warner Bros. blaast ondertussen het stof van haar ‘Hanna-Barbera’-verzameling met ‘Scoob!’ en ‘Tom and Jerry’.

Ondertussen trekken Pieter Konijn, de Trolls én SpongeBob de wijde wereld in. En die ziet er heel wat moderner uit dan de prehistorische habitat van ‘The Croods 2’. Maak je op voor een geanimeerde rit. Want de hele top 10 animatiefilms om naar uit te kijken in 2020? Die vind je hier!

10. Scoob!

In 2001 slorpte Warner Bros. Animation de hele ‘Hanna-Barbera’-catalogus op. Nu krijgen de plannen van Warners ‘Hanna-Barbera Cinematic Universe’ eindelijk vorm. Conrad Vernon en Greg Tiernan (‘Sausage Party’, The Addams Family) broeden op ‘The Jetsons’. ‘Wacky Races’ en ‘The Flinstones’ zitten nog iets dieper in de pijplijn.

Scooby-Doo springt al op 13 mei 2020 uit zijn mand met de prequel ‘Scoob!’.
Tot grote verbazing van Matthew Lillard. De acteur speelde Scooby-Doo’s baasje in de live-actionfilms uit 2002 en 2004 en sprak sindsdien in werkelijk elk videospelletje, kortfilmpje en animatieserie Shaggy’s slome stem in. Maar voor deze eerste geanimeerde bioscoopfilm kreeg Matthew Lillard niet eens een telefoontje. En dat liet hij in maart 2019 knarsetandend blijken op Twitter met de woorden ‘Well this sucks. What a crappy way to find out…. thanks Hollywood. You never sense to amaze me.’

‘Scoob!’ volgt de onafscheidelijke jeugdjaren van de stuntelige Deense dog en zijn al even stuntelige mensenvriend Shaggy (Will Forte reikt in de eerste trailer overigens nog niet aan Matthew Lillards enkels). Vaste Scooby-Doo-stem Frank Welker is wél van de partij. Zac Efron, Amanda Seyfried en Gina Rodriguez verklanken Mystery, Inc.’s Fred, Daphne en Velma.

Oh, en vergeet al die Hanna-Barbera-bekenden als Blue Falcon (Mark Wahlberg), Dynomutt (Ken Jeong), Captain Caveman (Tracy Morgan), Dee (Kiersey Clemons), en vooral de snor draaiende booswicht Dick Dastardly (Jason Isaacs) niet!

9. Tom and Jerry

tom en jerry

‘Tom and Jerry’ blazen 80 kaarsjes uit in 2020. En dat viert Warner Animation Group met een mengelmoes van live-actionscènes en animatiewerk. Gek genoeg is het nog maar tweede bioscoopfilm van de wereldberoemde kat en muis sinds 1940. ‘Tom and Jerry: The Movie’ was geen hoogvlieger in 1992. En dat kwam vooral omdat het duo plots over overactieve stembanden beschikte.

Die fout maakt deze nieuwe film niet nog eens. ‘Tom and Jerry’ laat het praten aan de mensencast (zoals Chloë Grace Moretz en Michael Peña) over, de slapstick aan de animatiefiguurtjes. Het muisje Jerry beleeft al jaren de tijd van zijn leven bij een bejaard echtpaar in New England. Nu hun overlijden neemt een jonge familie het rustieke landhuis. De nieuwe inwoners zijn heel wat minder tuk op knaagdieren en schakelen al snel een kat in: Tom. Maar de echte problemen dreigen buitenhuis.

8. Peter Rabbit 2: The Runaway

In 1893 krabbelde Beatrix Potter een verhaaltje over een ondeugend konijn voor de vijfjarige Noel Moore, het zoontje van een vroegere gouvernante Annie Moore. In 1902 lag ‘The Tale of Peter Rabbit’ voor het eerst in de winkel. 118 jaar later verkocht het antropomorfe konijn al 45 miljoen boeken. En ook in bioscoop is er geen ontsnappen aan.

‘Peter Rabbit 2: The Runaway’ (voor de kleinsten vertaald als ‘Pieter Konijn op de vlucht’) mixt opnieuw live-action met bijzonder drukke CGI-animatie. Boer McGregor (Domhnall Gleeson) en het rebelse knaagdier (James Corden in overdrive) koesteren een wankele vrede nu buurvrouw Bea (Rose Byrne) introk op de boerderij.

Lang duurt die wapenstilstand niet. Tijdens de huwelijksreis ruilt Peter meteen de moestuin en zijn zusjes Flopsie (Margot Robbie), Mopsie (Elizabeth Debicki) en Cottontail (Daisy Ridley) in voor een onbezonnen ontdekkingstocht in de gevaarlijke grootstad.

7. The SpongeBob Movie: Sponge on the Run

In 2015 sprong werelds irritantst lachende spons uit het water en zijn 2D-verpakking in ‘The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water’. Die 3D-scènes boven de zeebodem bleken achteraf gezien een lachertje. Letterlijk en figuurlijk: Antonio Banderas als piraat Burgerbaard? Waar halen ze het. Maar hey, als geheel bleef de film prima overeind. Je moet al een bijzonder kille jeugd zonder Nickelodeon gekend hebben als je niet uitkijkt naar SpongeBob Squarepants derde bioscoopfilm.

Geheel in de tijdsgeest (zie ook ‘Minions: The Rise of Gru’ en ‘Scoob!’) blikt ‘Sponge on the Run’ terug op de jeugdjaren van de kaassouflé-gele zeespons. Lang voor SpongeBob Krabburgers bakte in de Krokante Krab ging de zorgeloze kleine spons op zomerkamp. Daar ontmoette hij zijn huisslak Gerrit en vele andere vertrouwde Bikinibroek-gezichten.

Genoeg nostalgisch gemijmer. Want de ijzingwekkende ‘slaknapping’ van Gerrit dwingt SpongeBob en Patrick halsoverkop tot een waanzinnige zoektocht naar de Verloren Stad van Atlantic City!

6. Trolls World Tour

‘Trolls’. Het jonge grut was er in 2016 helemaal weg van. Het oudere publiek leek minder overtuigd van het hyperkinetisch gestuiter. Een bad trip is nooit ver weg wanneer Poppy (Anna Kendrick) en Branch (Justin Timberlake) aan het zingen slaan. In ‘Trolls World Tour’ ontdekken de overvrolijke harige vriendjes dat ze heus niet de enige trollenstam zijn. Er huppelen maar liefst 6 verschillende trollenvolkjes in evenveel muzikale trollenrijken rond.

Zo heerst King Quincy (die verdacht als Parliament- en Funkadelic-opperhoofd George Clinton klinkt) over de funktrollen, en kijken ze elders niet op van een ‘Trollzart’ (Gustavo Dudamel) of King Trollex (Anthony Ramos). Je zou zelfs zweren dat Delta Dawn, de countrytrollenleidster, aan de haal ging met Kelly Clarksons sopraanbereik van 3 octaven en 2 noten.

Maar niet alle trollenbazen zijn even lief. Koningin Barb (Rachel Bloom) en stamvader Thrash (Ozzy Osbourne, ben jij dat?!) willen de andere trollenvolkjes onder de hardrockknoet leggen. Dus maken Poppy, Branch en hun vrienden zich op voor een epische harmonieuze krachtmeting.

5. The Croods 2

The Croods 2

Op 17 december 2020 kruipt ‘The Croods 2’ eindelijk uit haar prehistorische grot. Dat werd tijd. De eerste film dateert alweer van 2013! Universal Pictures trok na hun aankoop van DreamWorks in 2016 zelfs eventjes de stekker uit het vervolg. In 2017 staken ze hem er mooi weer in.

Best. ‘The Croods’ behoort tenslotte tot de leukste animatieavonturen van het vorige decennium! Tussen 2015 – 2017 was er natuurlijk wel de 2D-animatieserie ‘Dawn of the Croods’ op Netflix. Maar die had natuurlijk niet de originele stemacteurs en zo mis je half de pret.

Over stemacteurs gesproken. Grug (Nicolas Cage), Ugga (Catherine Keener), Eep (Emma Stone), Guy (Ryan Reynolds), Gran (Cloris Leachman) en Thunk (Clark Duke) ken je natuurlijk al. Peter Dinklage, Leslie Mann en Kat Dennings komen op bezoek als de Bettermans. En aan die zelfverklaarde, beter geëvolueerde snoefhanen zal de excentrieke Croods-familie nog een hele kluif hebben.

4. Minions: The Rise of Gru

Minions The Rise of Gru

‘Minions’ moet met 1,159 miljard dollar enkel ‘Incredibles 2’, ‘Frozen’ en ‘The Lion King’ voorlaten in de top 5 van animatiegrootverdieners aller tijden. Niet gek dat de onderdanige baasjes uit de ‘Despicable Me’-reeks een tweede solofilm krijgen. Hoewel, solo? Op het einde van ‘Minions’ snorde een piepjonge Gru (Steve Carell) weg met de kroon van Queen Elizabeth II. Kevin, Stuart en Bob wisten meteen wie hun nieuwe meester was.

‘Minions: The Rise of Gru’ pikt in juli 2020 in op die onverwachte kennismaking. Een slimme zet. ‘Minions’ was dan wel een kassucces, zonder Gru was het eerste soloavontuur van de gele wezentjes verhaaltechnisch toch maar een mager beestje. Met superschurk ‘Verschrikkelijke Ikke’ in de dop komt dat wel goed.

Leuk verjaardagsfeestje ook: ‘The Rise of Gru’ verschijnt op 24 juni 2020. Exact 10 jaar na de allereerste ‘Despicable Me’-film. Wat vliegt de tijd toch, als je miljarden harkt. Lego en Mattel bestelden alvast tonnen merchandise en bouwdozen voor het heuglijke jubileum.

3. Onward

Geen enkele animatiestudio kent zo vlot de weg naar je traanklieren als Pixar. De Pixar-bezielers stoppen dan ook heel wat van zichzelf in hun creaties. Dan Scanlon was amper één jaar oud toen vader Scanlon overleed. In zijn tienertijd hoorde Dan en zijn oudere broer voor het eerst hun vaders stem terug op een opgedoken audio-opname. Dat gegeven inspireerde de animator jaren later tot ‘Onward’.

In deze magische 22ste Pixar-langspeler flitsen de elvenbroers Ian en Barley Lightfoot (Tom Holland en Chris Pratt) vader Lightfoot zaliger tijdelijk terug met een tovenaarsstaf. Of toch zijn onderstel. Als ze één laatste dag met hun volledige ouweheer willen herbeleven, zullen ze meer sterrenstof nodig hebben. Dus gaan de broers in Barleys afstandse seventiesbusje op zoek naar dat extra sprankeltje magie.

2. Soul

Zeggen dat het Pixar aan ambitie en inspiratie ontbreekt, is een understatement. Op 4 maart 2020 verschijnt de elfenroadtrip ‘Onward’. Nauwelijks drie maanden later mikt Pete Doctor (regisseur van ‘Up’, ‘Monsters, Inc.’ en ‘Inside Out’) alweer op je gemoed met ‘Soul’.

Voor Joe Gardner (stem van Jamie Foxx) is jazz alles. De muziekleerkracht beleeft zijn gloriemoment wanneer hij zijn pianokunsten eindelijk mag tonen in de vermaarde Half Note Club. En vertrokken is hij! Rechtstreeks de dieperik in, als hij een openstaande rioolput in sukkelt. Daarbij floept Joe’s jazzy ziel uit zijn lichaam richting het ‘You Seminar’.

In dat trainingscentrum moeten jonge zieltjes flink aan de bak, willen ze ooit in een pasgeboren babymensje belanden. ‘22’ (Tina Fey) wacht er al even: het aandoenlijke zieltje faalt keer op keer. Vind Joe’s ziel met haar hulp de weg terug naar zijn lichaam?

Je ontdekt het op 17 juni 2020 in Pixars eerste film met een afro-Amerikaans hoofdpersonage. Die primeur bleef ondertussen niet gespaard van kritiek. Eens in het You Seminar, verandert Joe namelijk in een snotjes aandoend blauw wezentje! Ander opvallend zet: de soundtrack ligt in de grimmige handen van Trent Reznor en Atticus Ross.

1. Raya and the Last Dragon

raya and the last dragon

Het internet schreeuwde moord en brand na het schrappen van draakje Mushu in de ‘Mulan’-live-actionremake. De Chinezen schreeuwden in 1998 dan weer moord en brand toen ze het draakje in de animatieklassieker opmerkten. Zo is het altijd en overal wel iets.

Wil je een draak zien? Een grote? Nog even geduld dan. Op 25 november 2020 strijkt ‘Raya and the Last Dragon’ neer. In deze 59ste avondvullende animatiefilm rekent Disney op sterke vrouwenpersonages en Zuidoost-Aziatische inspiratie.

Een duistere macht bedreigt de exotische wereld Lumandra. De verdeelde landen kijken beteuterd toe. Alleen een draak kan redding brengen. Maar draken zijn al lang uitgestorven, toch? De jonge onverschrokken krijgster Raya (Cassie Steele) gaat op zoek naar waterdraak Sisu (Awkwafina), de laatste van haar soort.
Paul Briggs en Dean Wellins verdienden hun sporen als animatoren bij ‘Frozen’, ‘Big Hero 6’ en ‘Zootopia’. Nu regisseren ze samen het ijzersterke scenario van Adele Lim, de pen achter het bejubelde ‘Crazy Rich Asians’.

Dit artikel is geschreven door Matthias Van de Velde. Hij komt uit de verguisde carnavalsstad Aalst en studeerde Klassieke Geschiedenis en Europese Politiek aan UGent. Hij is nog steeds boos dat hij als 6-jarige dreumes niet mee mocht toen ‘Bram Stoker’s Dracula’ en ‘Jurassic Park’ in de bios draaide. Hij schrijft nooit een woord te veel, tenzij hij zich laat gaan.

Meer Films & Series om naar uit te kijken in 2020