Top 10 Animatiefilms Voor Volwassenen

Tekenfilms, dat is toch voor kinderen? Met die opmerking kun je al jaren niet meer mee aankomen. Steeds vaker zijn tekenfilms gericht op een volwassen publiek, zowel bij films als bij tv series. De mogelijkheden van de animaties geven de kans om duistere fantasiewerelden te creëren. En tekenfilmfiguren kunnen dan opeens grofgebekt zijn. Wat zijn de tien beste animatiefilms voor volwassenen?

10. Watership Down

Watership Down (

Watership Down uit 1978 lijkt eigenlijk een perfecte kinderfilm. Een groep konijnen besluit hun groep te verlaten wanneer een van hen een visioen krijgt van dreigend gevaar. De tekenfilm is echter ongenadig wanneer de konijnen in de problemen komen. Jagers, roofdieren en onderlinge gevechten zijn ongekend bloederig en menig konijn zal de reis naar de beloofde Waterschapsheuvel dan ook niet overleven.

9. Paprika

parika

Paprika (2006) is een van de vele Japanse animatiefilms die speciaal voor volwassenen is gemaakt. De film gaat over een nieuwe vorm van therapie waarmee toegang tot de dromen van mensen wordt verkregen. Een dokter gebruikt de droommachine echter voor illegale therapieën. In de dromen van patiënten verschijnt hij met een alter ego Paprika genaamd. Langzaam wordt het verschil tussen droom en realiteit steeds vager, wat tot bizarre taferelen leidt.

8. Waltz With Bashir

Waltz with Bashir

Een oncompromisloze tekenfilm over oorlog is natuurlijk alleen geschikt voor volwassenen. De Israëlische regisseur Ari Folman maakte een zeer originele film over zijn eigen ervaringen als soldaat in Libanon. Wanneer de hoofdpersoon een vriend ontmoet, vertelt deze hem dat hij last heeft van terugkerende nachtmerries over de oorlog. Folman is verbaasd dat hij zelf niets meer kan herinneren uit die tijd. Hij gaat op zoek naar andere mensen die destijds in Beiroet waren. Langzaam komt hij tot een grimmige ontdekking.

7. Ghost in the Shell

Ghost in the Shell

De verfilming van de manga Ghost in the Shell (1995) was technisch gezien een grote stap voorwaarts voor het animegenre. Het Tokio van de nabije toekomst ziet er verbluffend mooi uit. Het verhaal gaat over een politieteam, onder leiding van een vrouwelijke cyborg, dat gespecialiseerd is in cybermisdaad. Ze jagen op een mysterieuze hacker die grootse plannen heeft. Door het geweld en de filosofische boodschap is het een tekenfilm voor gevorderden. Een vervolgfilm en twee televisieseries diepten het verhaal verder uit.

6. Grave of the Fireflies

Grave of the Fireflies

Grave of the Fireflies (1988) eindigt vaak hoog op lijstjes van meest depressieve films aller tijden. Deze tekenfilm van Isao Takahata vertelt het aangrijpende verhaal van een broer en zus tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een bombardement van Kobe verliezen ze hun moeder terwijl hun vader waarschijnlijk op zee is gesneuveld. Setsuko en Seita proberen te overleven in de ruïnes waar de vuurvliegjes ’s nachts nog enige afleiding geven.

5. Fritz the Cat

Fritz the Cat

Fritz the Cat (1972) is zeker in het Westen een van de eerste succesvolle tekenfilms voor volwassenen. Het figuur Fritz the Cat werd door tekenaar Robert Crumb verzonnen die zelf niet tevreden was over de verfilming. Fritz maakte furore dankzij zijn politiek incorrecte gedrag in de film. Hij is grofgebekt en oversekst. Bovendien wordt elke bevolkingsgroep in de film op de hak genomen, waarbij de inname van een grote hoeveelheid drugs niet wordt vergeten. Een echte volwassen tekenfilm die door de Amerikaanse filmkeuring als pornografisch werd gekwalificeerd.

4. South Park: Bigger, Longer and Uncut

South Park Bigger, Longer and Uncut

De brutale vrijheid van Fritz the Cat leidde uiteindelijk tot de grofste tekenfilm aller tijden. South Park: Bigger, Longer and Uncut (1999) is natuurlijk de filmversie van de wereldberoemde televisieserie over de kinderen van South Park. Alle bekende figuren als Cartman, Kenny, Stan en Chef zijn aanwezig in dit doldwaze avontuur waar weer tegen menig heilig huisje wordt geschopt. Het liedje ‘Uncle Fucka’ vormt een geweldig spervuur van scheldwoorden dat minder geschikt is voor kleine kinderen.

3. Howl’s Moving Castle

Howl’s Moving Castle

De magische tekenfilms van Hayao Miyazaki zijn zoveel geschikt voor kinderen als volwassenen, al spaart hij de tere kinderziel niet. Howl’s Moving Castle is op en top Miyazaki: een meisje beledigt een tovenares die haar in een oud vrouwtje verandert. Op zoek naar een manier om te transformatie terug te draaien komt ze terecht in het bewegende kasteel van de tovenaar Howl. Samen met een aantal komische figuren besluit ze om deze vreemde Howl te verzorgen die ’s nachts een tweede leven leidt. Howl’s Moving Castle is een prachtige film over ouderdom met een aantal intense scènes die meer geschikt zijn voor volwassenen.

2. Waking Life

Waking Life (2001)

Richard Linklater is een specialist in films met veel personages die heel veel praten. In zijn ambitieuze animatie Waking Life (2001) volgt hij een jongeman die steeds meer begint te twijfelen of hij niet in een droom leeft. Ondertussen komt hij personen tegen die allemaal interessante ideeën hebben over de waarde van dromen en de vraag wat realiteit is. Linklater nam de film eerst op met echte acteurs en liet daarna verschillende tekenaars de film animeren (een techniek die rotoscope heet). Het resultaat is een echte filosofische tekenfilm.

1. Akira

Akira

Ook Akira (1988) is een verfilming van een stripverhaal. De film groeide in het Westen langzaam uit tot cultfenomeen en zou van grote invloed zijn, niet alleen op de tekenfilm voor volwassenen maar ook gewone sciencefictionfilms. Akira valt in eerste instantie op door zijn vooruitstrevende animaties met prachtige beelden van een futuristisch Tokio waar motorbendes elkaar met hoge snelheden bestrijden. Tetsuo, een onervaren bendelid, krijgt een ongeluk tijdens een gevecht en komt in een ziekenhuis terecht. Een geheim overheidsorganisatie ontdekt dat Tetsuo enorme psychische krachten bezit die vergelijkbaar zijn met Akira, een jongen die eerder verantwoordelijk was voor de vernietiging van de stad. Wanneer Tetsuo achter zijn krachten komt, begint een transformatie die moeilijk is af te stoppen. Hij gaat op zoek naar Akira. Met zijn complexe verhaallijn, droomachtige scènes en keiharde geweld is Akira de perfecte tekenfilm voor volwassenen.